Τι συμβαίνει στις χώρες που δεν έχουν κορονοϊό;

Πλησιάζουμε τα τρία εκατομμύρια κρούσματα, όμως κάποιες περιοχές δεν έχουν ούτε ένα.

Σχεδόν όλος ο πλανήτης βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο έλεος του κορονοϊού. Και, όταν λέμε όλος, εννοούμε 185 χώρες που έχουν κοκκινίσει τον χάρτη του Coronavirus Resource Center του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με τη live εξέλιξη της πανδημίας. Από αυτές, κάποιες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα η Αμερική στα πρώτο βάθρο, που βλέπει το εκατομμύριο να πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς -Σοκαριστικό αν σκεφτείς ότι κατέχει σχεδόν το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων και των 185 χωρών.

Υπάρχουν, όμως, μερικές, τις οποίες φαίνεται ότι ο COVID-19 δεν έχει καταφέρει να αγγίξει. Χώρες που βρίσκονται διεσπαρμένες μέσα στις ηπείρους και που κανείς δεν έχει καταλάβει ότι δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού μέχρι και σήμερα.

xwres xwris koronoio2

Ασία

Βόρειος Κορέα

Η Νότιος Κορέα μετράει τη στιγμή που μιλάμε πάνω από 10.000 κρούσματα ασθενών με κορονοϊό κι οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 200, ωστόσο η γείτονας Βόρεια συνεχίζει να επιμένει ότι δεν έχει ούτε έναν ασθενή. Πώς τα έχει καταφέρει; Ο SARS του 2003 κι ο Ebola του 2014 φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη λήψη δρακόντειων μέτρων με την εμφάνιση των πρώτων ασθενών στη Wuhan. Μαζί με το ανεπαρκές σύστημα υγείας της χώρας που δε θα μπορούσε να διαχειριστεί κάτι διαφορετικό. Η Βόρειος Κορέα έκλεισε τα σύνορά της με την Κίνα ήδη από τον Ιανουάριο και τα εισαγόμενα τρόφιμα άρχισαν να μπαίνουν κατευθείαν σε καραντίνα. Τον Φεβρουάριο, η πρόσβαση στη χώρα με οποιονδήποτε τρόπο -αεροπλάνο, τρένο, πλοίο- σταμάτησε. Κι έτσι ο πάσης φύσης αποκλεισμός όχι μόνο των σπιτιών αλλά ολόκληρης της χώρας, φαίνεται να είναι αυτό που κράτησε την πανδημία εκτός συνόρων.

Tajikistan, Turkmenistan

Σύμφωνα με στοιχεία που ανανεώθηκαν στα μέσα Απριλίου, υπάρχουν μόλις δύο εργαστήρια που μπορούν να εκτελέσουν το τεστ για τον κορονοϊό στο Tajikistan, και τα δύο στο Dushanbe, με τη βόρεια χώρα να στερείται πλήρως σχετικών εγκαταστάσεων. Παρά ταύτα, μέχρι και σήμερα, ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού δεν έχει αναφερθεί, προκαλώντας απορία, ειδικά όταν λαμβάνουμε υπόψιν ότι περιτριγυρίζεται από πληγείσες περιοχές.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση του Turkmenistan. «Αν υπήρχε έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα με κορονοϊό, θα είχαμε ενημερώσει αμέσως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Rashid Meredov, την ίδια ώρα που τα σύνορα στην πλειοψηφία τους έχουν ανοίξει, με αυτό με το Ιράν να είναι το επόμενο στη λίστα.

xwres xwris koronoio6

Αφρική

Lesotho, Comoros

Τα νησιά Comoros μπορεί να περίμεναν μέχρι τις 23 Μαρτίου για να απαγορεύσουν τις διεθνείς πτήσεις και την προσέλευση πλοίων από περιοχές με κορονοϊό, όμως αυτό δεν τα εμπόδισε από το να μπουν στη λίστα με τις χώρες, στις οποίες ο COVID-19 με κάποιον τρόπο δεν μπόρεσε να φτάσει. Συγκεντρώσεις πολλών ατόμων, όπως γάμοι και πολιτικές συναθροίσεις, έχουν «παγώσει» μέχρι νεοτέρας, αναμένοντας τις εξελίξεις.   

Όσο για το Lesotho, η αρχική καραντίνα των τριών εβδομάδων πήρε παράταση για άλλες δύο, μέχρι τις 5 Μαΐου, απαγορεύοντας μέχρι και την αγοραπωλησία αλκοόλ λόγω του φόβου διασποράς του ιού από τη Νότιο Αφρική. Παρά τα εντεταμένα μέτρα, όμως, κι εδώ έχουμε άλλη μία χώρα στην οποία το σύστημα υγείας δεν παρέχει τεστ για τον ιό και βασίζεται σε kits από δωρεές. Οπότε, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το ποσοστό ακρίβειας της κατάστασης.

Ωκεανία

Solomon Islands, Vanuatu, Samoa, Kiribati, Micronesia, Tonga, Marshall Islands, Palau, Tuvalu, Nauru

Δέκα από τις δεκατέσσερις χώρες της Ωκεανίας έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να μην έχουν ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού, παρά την εύκολη πρόσβαση σε αυτές ακόμα και με απευθείας πτήσεις από μεγάλες πληθυσμιακά χώρες, όπως η Αυστραλία (25,5 εκατομμύρια κάτοικοι). Αν εξαιρέσουμε το Nauru, που έχει έκταση μόλις 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και το Tuvalu, που είναι μία από τις χώρες με τον λιγότερο τουρισμό παγκοσμίως, οι υπόλοιπες έλαβαν εγκαίρως μία σειρά από μέτρα: καραντίνα για κάθε νεοαφιχθέντα, είσοδο στη χώρα μόνο με ιατρική διαπίστευση, απαγόρευση εισερχόμενων κι εξερχόμενων ταξιδιών. Αν κάτι αποτέλεσε το κλειδί για τη διαφύλαξη του μεγαλύτερου μέρους της ηπείρου, τότε αυτό ήταν σίγουρα ο αυστηρός έλεγχος σε κάθε είδους -ανθρώπινη και μη- εισαγωγή στις χώρες της.

Ανταρκτική

Η ήδη απομονωμένη Ανταρκτική, με το ξέσπασμα της πανδημίας, αναγκάστηκε να εντείνει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού της για να μειώσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες άφιξης του ιού στο νοτιότερο σημείο του χάρτη.


Οι βάσεις των ερευνών έκλεισαν έγκαιρα με τους επιστήμονες μέσα σε αυτές και χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, αφού ο ένας γιατρός που μπορεί να είναι υπεύθυνος μέχρι και για 150 άτομα δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μαζικών κρουσμάτων εκεί. «Δεν έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς είναι η ζωή πίσω στο σπίτι», είπε μέσω ενός email στο ScienceAlert ο αρχηγός του Davis Station, David Knoff.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved