Οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε ένα τρελό κυνήγι ερευνών για να βρουν μία θεραπεία για τον ιό που έχει σκοτώσει χιλιάδες κόσμου τον τελευταίο μήνα παγκοσμίως.
Μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν πώς ο κορονοϊός δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο, ας πούμε, ο ιός της γρίπης.
Αυτό το νέο στοιχείο έχει δύο πολύ ενθαρρυντικά σημεία: Ο Covid-19 ή SARS-CoV-2 από την ημέρα που έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο δεν έχει σχεδόν καθόλου μεταλλαχθεί, αυτό είναι το πρώτο. Αυτό σημαίνει πως, μάλλον, δεν θα γίνει ακόμη πιο επικίνδυνος απ’ ότι ήδη είναι. Το δεύτερο θετικό σημείο είναι πως ένα εμβόλιο θα σήμαινε πως η θεραπεία του ίσως να είναι εφικτή μακροπρόθεσμα.
Πώς η κρίση του κορονοϊού μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Αυτό μας δείχνει πως ένα τέτοιο εμβόλιο θα ήταν κάτι παρόμοιο με το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς ή της ιλαράς και όχι σαν ένα εμβόλιο κατά της γρίπης.
Όπως δήλωσε ο μοριακός γενετιστής Peter Thielen του πανεπιστημίου John Hopkins στην εφημερίδα Washington Post, μετά από την ανάλυση 1.000 δειγμάτων του ιού βρέθηκαν μόνο 4 με 10 ήδη μεταλλάξεων από τον αρχικό ιό της Ουχάν.
Αυτό μας λέει πως δεν θα χρειάζεται κάθε χρόνο να βρίσκουμε άλλο εμβόλιο, όπως γίνεται για την γρίπη.
Είναι δηλαδή αλήθεια πως ο κορονοϊός, παρόλη την υψηλή του μεταδοτικότητα, είναι ένας πιο σταθερός ιός από τη γρίπη.
Ο βιολόγος Andrew Rambaut του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε στο περιοδικό Science πώς ο ιός είναι 4 φορές πιο αργός από την κανονική γρίπη.
Ήδη πάνω από δέκα εμβόλια κατά του κορονοϊού δοκιμάζονται, κάποια από αυτά σε ανθρώπους. Παρόλα αυτά ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ίσως χρειαστεί ακόμη και ένα ολόκληρο χρόνο για να ετοιμαστεί.