Κανονικά δεν θα έπρεπε να μας προξενεί καμία εντύπωση. Όλοι μας γινόμαστε πιο κοινωνικοί όταν έχουμε πιει ένα ποτό παραπάνω. Η αυτοπεποίθησή μας αυξάνεται και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση αλλάζει. Τα όρια που είχαμε θέσει στον εαυτό μας πριν πιούμε την πρώτη γουλιά καταρρίπτονται πολύ εύκολα. Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Το αλκοόλ μπορεί και μας κάνει πιο ευχάριστους και πιο επικοινωνιακούς.
Τελικά το ουίσκι και το τζιν σε κάνουν να νιώθεις πιο σέξι;
Από την άλλη, όμως, το ποτό επηρεάζει τη μνήμη μας αλλά και την συγκέντρωσή μας και πολλές φορές ξεπερνούμε κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές. Μην ξεχνάς και την οδήγηση. Υπάρχει λοιπόν ένα παράδοξο. Πώς μπορούμε και μιλάμε μια ξένη γλώσσα καλύτερα όταν στο αίμα μας υπάρχει αλκοόλ ενώ την ίδια στιγμή επηρεάζει τη σκέψη μας και την συγκέντρωσή μας;
Σε αυτό προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει η Journal Psychopharmacology χωρίς ωστόσο να μας δώσει την απάντηση που ψάχναμε. Αυτό που μάθαμε από την έρευνά τους είναι πως όντως μιλάμε μια ξένη γλώσσα καλύτερα όταν έχουμε πιει λίγο αλκοόλ. Πρόσεχε γιατί είναι σημαντικό. Λίγο αλκοόλ.
Τα παχυντικά φαγητά οδηγούν στην κατανάλωση αλκοόλ
Δεν μάθαμε όμως αν αυτό οφείλεται στην αυξημένη μας αυτοπεποίθηση ή αν το αλκοόλ επηρεάζει ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου που μας βοηθά στο να μιλάμε μια γλώσσα σαν experts.
Ρώτησαν λοιπόν 50 Γερμανούς που φοιτούν στο πανεπιστήμιο Maastricht της Ολλανδίας, αν είχαν καλύτερη επικοινωνία με τους καθηγητές τους σε μία συζήτηση 2 λεπτών στα ολλανδικά. Στους μισούς δόθηκε ένα μπουκάλι με νερό ενώ στους υπόλοιπους μια μικρή δόση αλκοόλ. Οι δεύτεροι όχι μόνο τα πήγαν καλύτερα, αλλά είχαν και καλύτερη προφορά.
Όπως και να έχει, στην υγεία μας.