Μπορείς να πεις την αλήθεια λέγοντας ψέματα. Μπερδεύτηκες; Λογικό, αλλά το έχεις κάνεις και εσύ και μάλιστα από μικρή ηλικία, όταν ακόμα πήγαινες στο σχολείο. Αυτό είναι ένα τρικ που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους πολιτικούς όταν πρέπει να απαντήσουν σε μία άβολη ερώτηση. Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε υποπέσει σε αυτό το αθώο και συγχρόνως κολλοσιαίο ατόπημα.
Η μητέρα σου μπορεί να σε ρώτησε αν έκανες τα μαθήματά σου και εσύ λίγο πριν περάσεις την πόρτα για να παίξεις με τους φίλους σου, απάντησες: «Μόλις τελείωσα τις ασκήσεις στη Γλώσσα». Δεν είπες ψέματα, το αντίθετο. Όντως έκανες τις ασκήσεις στη Γλώσσα, όμως δεν έλυσες τα προβλήματα στα Μαθηματικά. Αυτό σημαίνει πως είπες ψέματα λέγοντας την αλήθεια.
Η τακτική αυτή είναι τόσο συνηθισμένη πλέον, που οι ψυχολόγοι την έχουν ονομάσει «υπεκφυγή». Λέμε ψέματα συνέχεια, παρά το γεγονός πως σπαταλάμε περισσότερη ενέργεια από το να πούμε την αλήθεια. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει και με την ηλικία. Είναι πιο πιθανό ένας ανήλικος που βρίσκεται στην εφηβεία του και δοκιμάζει την ανεξαρτησία του να πει ψέματα, παρά ένας άνθρωπος 60 ετών.
Η παραδοχή
Το πρώτο βήμα, είναι να παραδεχθείς πως είσαι και εσύ ένας ψεύτης. Αν υποστηρίζεις πως ποτέ σου δεν έχεις πει ψέματα ή την μισή αλήθεια, τότε, λες… ψέματα. Ερευνητές, έχουν υπολογίσει πως ένα μέσος άνθρωπος, λέει ένα με δύο ψέματα την ημέρα. Πως θα το διαπιστώσεις αυτό; Αναρωτήσου αν σήμερα, όταν έφτασες στη δουλειά, έκανες ένα κοπλιμέντο το οποίο δεν εννοούσες ή αν απάντησες πως είσαι καλά ενώ δεν είσαι, στη γνωστή ερώτηση «τι κάνεις;» Οι πιθανότητες να είπες ψέματα, δυστυχώς, είναι πολλές.
Πώς θα καταλάβεις αν κάποιος λέει ψέματα
Αν πάρεις ένα φίλο σου τηλέφωνο για να τον ρωτήσεις που είναι, ενώ έχει αργήσει, τότε η απάντηση: «Είμαι στο δρόμο, έρχομαι», συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να μην είναι αλήθεια. Ίσως εκείνη τη στιγμή κλειδώνει την πόρτα του, ή μπήκε στο αμάξι του.
Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ για να καταλάβεις αν κάποιος ψεύδεται, είναι να παρατηρήσεις τις κινήσεις του, με λίγα λόγια να δώσεις έμφαση στη «γλώσσα του σώματος». Τις περισσότερες φορές, ο «ένοχος» κάνει απότομες κινήσεις, κοιτάζει σε πολλές κατευθύνσεις και αποφεύγει να σε κοιτάξει στα μάτια.
Ακόμα και οι μεγάλοι καλλιτέχνες λένε ψέματα
Στη συνέχεια, θα είναι ασαφής, προσφέροντας ελάχιστες πληροφορίες. Θα επαναλάβει την ερώτηση πριν την απαντήσει και θα μιλά σιγά. Ποια είναι η συνηθέστερη μορφή επαλήθευσης της αλήθειας; Πες στο άτομο να σου πει την ιστορία ανάποδα. Μην ξεχνάς, όμως, όλοι είμαστε λίγο πολύ ψεύτες και πως στη θέση εκείνου που τεστάρεις, μπορεί να βρεθείς και εσύ.