Τα αποτελέσματα του κορονοϊού τα ανακαλύπτουμε καθημερινά από τις εικόνες των δορυφόρων, την ταχύτητα του ίντερνετ και τις πληροφορίες για την κυκλοφορία των δρόμων.
Πολλές φορές αυτές οι πληροφορίες είναι πιο αξιόπιστες απ’ ότι διαβάζουμε και βλέπουμε στα μέσα.
Είμαστε σε καραντίνα εδώ και μέρες και το ίντερνετ έχει πάρει φωτιά, σέρνεται, δεν μπορείς παίξεις ένα παιχνίδι σαν άνθρωπος, να δεις μια ταινία ή ένα βίντεο, να επικοινωνήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Δεν μας έφτανε ο ιός, έχουμε και το αργό ίντερνετ.
Διαβάζουμε τι γίνεται στο κόσμο όμως. Ενημερωνόμαστε και δεν πτοούμαστε. Toν περασμένο Μάρτιο παρατηρήθηκε μείωση στην ταχύτητα του ίντερνετ στη Μαλαισία. Ο Simon Angus υποψιαζόταν πως έχει να κάνει με τον κορονοϊό. Πιθανότατα κάποια κρίση. Είχε δίκιο.
Ο Angus είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Monash και ιδρυτής της Kaspr Datahaus, εταιρία που επεξεργάζεται την ποιότητα του ίντερνετ παγκοσμίως και βγάζει κοινωνιολογικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα.
Κάνει Monitoring σε χιλιάδες συσκευές που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτούς μία μεταβολή στην ταχύτητα του ίντερνετ σημαίνει μία διεθνής κρίση.
Ο ιός Cοvid 19 έχει πλέον βάλει σε δοκιμασία ολόκληρο τον παγκόσμιο ιστό.
«Για τους ανθρώπους που είναι σε καραντίνα, το ίντερνετ είναι η μοναδική πλέον διέξοδος και επικοινωνία με τον κόσμο» μας λέει ο Simon Angus.
Χιλιάδες κόσμος κάνει ταυτόχρονα streaming, βλέπει βίντεο, ακούει μουσική, κατεβάζει ταινίες, επικοινωνεί με τους αγαπημένους του. Ο Thierry Breton, ως ο Ευρωπαϊκός Commissioner, ζήτησε από το Netflix να χαμηλώσει την ποιότητα των streaming υπηρεσιών του μέχρι να τελειώσει η κρίση του ιού.
Ο Simon Angus θέλει να πει πως οι κυβερνήσεις παλεύουν να βγάλουν άκρη με τα «επίσημα» νούμερα αλλά η αλήθεια βρίσκεται αλλού, κι αυτό γίνεται λόγω της μάλλον κακής διαχείρισης των ίδιων των κυβερνήσεων. Στην Σιγκαπούρη τα κρούσματα είναι πολύ λίγα λόγω σωστής και άμεσης διαχείρισης των τεχνολογιών.
Δεν ξέρω τι λέει ο κύριος Angus, εγώ πάντως σίγουρα αγχώνομαι κι άλλο. Δεν φτάνει η καραντίνα μας, τώρα δεν θα έχουμε και το ίντερνετ, το βάλσαμο μας;
Ελπίζω να μην γίνει καμιά ζημιά μόνο.
Ρίξτε μια ματιά στην ταχύτητα του ίντερνετ σας. Όλοι τηρούν την καραντίνα, όλοι είναι μέσα και σερφάρουν, η ταχύτητα πέφτει.
Τι θα γίνει αύριο; Θα είμαστε σε θέση τουλάχιστον να δούμε μια ταινία σαν άνθρωποι ή θα μας το στερήσουν κι αυτό;
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις την παγκόσμια κλίμακα ασθενών του κορονοϊού ανά χώρα: