Ο Τόμας Έντισον (Thomas Edison) ένας από τους πιο διάσημους εφευρέτες στην ιστορία, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο με τις πολυάριθμες καινοτομίες του. Γνωστός ως ο «Μάγος του Μένλο Παρκ», ο Έντισον δημιούργησε περισσότερες από 1.000 πατέντες, καθιστώντας τον έναν από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες όλων των εποχών. Παρακάτω θα βρεις πέντε σημαντικά γεγονότα για τη ζωή του, που αναδεικνύουν τη συνεισφορά του στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Τόμας Έντισον: Το προφίλ της επιτυχίας ενός διαρκώς αποτυχημένου άντρα
1. Εφευρέτης του Λαμπτήρα Πυρακτώσεως
Παρόλο που ο Έντισον δεν εφηύρε τον πρώτο λαμπτήρα, τελειοποίησε το σχέδιο και τον έκανε εμπορικά βιώσιμο. Πριν από αυτόν, οι πρώτοι λαμπτήρες είχαν μικρή διάρκεια ζωής και ήταν αναποτελεσματικοί. Το 1879, ο Έντισον δημιούργησε έναν λαμπτήρα με ανθρακοποιημένο νήμα από μπαμπού, που μπορούσε να καίει για πάνω από 1.200 ώρες. Αυτή η ανακάλυψη άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος χρησιμοποιούσε το φως, καθιστώντας τον ηλεκτρικό φωτισμό πρακτική εναλλακτική λύση στις λάμπες αερίου.
2. Ιδρυτής του Πρώτου Βιομηχανικού Ερευνητικού Εργαστηρίου
Ο Έντισον ίδρυσε το πρώτο βιομηχανικό ερευνητικό εργαστήριο στο Μένο Παρκ, Νιου Τζέρσεϊ, το 1876. Αυτή η κίνηση ήταν πρωτοποριακή, καθώς έφερε μαζί μηχανικούς, επιστήμονες και ερευνητές για να συνεργαστούν σε νέες εφευρέσεις. Το Μένο Παρκ έγινε γνωστό ως το λίκνο της σύγχρονης καινοτομίας, όπου ο Έντισον και η ομάδα του εργάζονταν σε πολλές πρωτοποριακές εφευρέσεις.
3. Εφευρέτης του Φωνογράφου
Μία από τις πιο μοναδικές και σημαντικές εφευρέσεις του Έντισον ήταν ο φωνογράφος το 1877. Ο φωνογράφος ήταν η πρώτη συσκευή που μπορούσε τόσο να ηχογραφεί όσο και να αναπαράγει ήχο. Η εφεύρεση του Έντισον σηματοδότησε την αρχή της βιομηχανίας ηχογράφησης και άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, τα ραδιόφωνα και τα smartphones.
4. Πρωτοποριακό έργο στον Κινηματογράφο
Ο Έντισον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των πρώτων κινηματογραφικών ταινιών. Σχεδίασε το Κινητοσκόπιο, μια πρώιμη συσκευή προβολής κινούμενων εικόνων, το 1891, αν και δεν ήταν προβολέας, επέτρεπε στους ανθρώπους να βλέπουν κινούμενες εικόνες μέσα από ένα οπτικό άνοιγμα. Ο Έντισον ίδρυσε επίσης ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο, γνωστό ως Black Maria, όπου παρήγαγε πρώιμες ταινίες μικρού μήκους, δημιουργώντας τις βάσεις για τη βιομηχανία του κινηματογράφου.
5. Αντιπαλότητα με τον Νίκολα Τέσλα και ο Πόλεμος των Ρευμάτων
Ο Έντισον ήταν ένθερμος υποστηρικτής του συνεχούς ρεύματος (DC), αλλά είχε σκληρό ανταγωνισμό από τον Νίκολα Τέσλα, ο οποίος υποστήριζε το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC). Και κάπως έτσι άλλαξε ο κόσμος.