Το τελευταίο «not in my house» του Dikembe Mutombo

Η υπέροχη αυτή φυσιογνωμία του μπάσκετ, δεν είναι πια μαζί μας.

Αν βάλουμε ολογράφως το όνομά του, χρειάζεται ολόκληρη σειρά και για καμιά 50ριά γράμματα στα ελληνικά (Ντικέμπε Μουτόμπο Μπολόντο Μουκάμπα Ζαν-Ζακ Γουαμουτόμπο). Ευτυχώς στο ΝΒΑ τον μάθαμε μονάχα με ένα επώνυμο και ένα μικρό όνομα, τα οποία δημιούργησαν τον μύθο του: Dikembe Mutombo

Derrick Rose, ο δικός μας MVP

Ένας τύπος που φαινόταν καλοκάγαθος και μόνο που τον έβλεπες να παίζει από την τηλεόραση, ένας τύπος που όμως κανένας δεν ήθελε για αντίπαλο. Φταίνε βέβαια οι άτσαλες κινήσεις του, που είχαν τραυματίσει άπειρους παίκτες (βλ. Rodman, Ewing) ακόμα και συμπαίκτες όπως οι Yao και McGrady στο Houston, αλλά ήταν κυρίως οι αμυντικές του ικανότητες. 

 

AP01053003309

 

Και μόνο που άνοιγε τα χέρια και τέντωνε τις παλάμες του σε κάθε εφόρμηση αντιπάλου προς το καλάθι, οι «απέναντι» τα έχαναν. Μπορούσαν και αλλιώς; 2,18 μ. είναι αυτά και τα ακόμα πιο μακριά χέρια που μετά από κάθε μπλοκ (2.8 κατά μ.ο. στην καριέρα του) γύριζε στον αντίπαλο και υψώνοντας τον δείκτη του χεριού του τον κούναγε σαν εκκρεμές, λέγοντάς του «not in my house».

H slim έκδοση του Zion Williamson αξίζει χειροκρότημα

 

Οι αριθμοί και το legacy του

Η θετική αύρα του Dikembe Mutombo δυστυχώς σταμάτησε να κοσμεί την ανθρωπότητα, καθώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο (στον εγκέφαλο) στα 58 του χρόνια, βυθίζοντας στο πένθος τους πάντες.

Άλλωστε μιλάμε για έναν άνθρωπο που πέρα από το μπάσκετ είχε έντονο φιλανθρωπικό έργο και με το Ίδρυμα Dikembe Mutombo επιχείρησε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στη γενέτειρά του, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κάνοντας και άλλες σπουδαίες δωρεές. Πιο πρόσφατα, το 2021, δημιούργησε μια εταιρεία καφέ, αρχικά επικεντρωμένη στο Κονγκό, για να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών καλλιεργητών στο διεθνές εμπόριο.

 

 

Ο Mutombo ήταν μια ξεχωριστή οντότητα για το παγκόσμιο μπάσκετ γενικότερα, έχοντας γίνει ντραφτ στο νο.4 το 1991 από τους Nuggets και έπαιξε συνολικά σε έξι ομάδες (Nuggets, Hawks, 76ers, Nets, Knicks και Rockets) παίζοντας μέχρι τα 45 του χρόνια.

Μια σκηνή του Dark Knight βοήθησε τον Jayson Tatum να ξεπεράσει τον φόβο του

Στην καριέρα του ήταν οκτώ φορές All-Star, τέσσερις φορές κορυφαίος αμυντικός, τρεις φορές πρώτος μπλοκέρ, ενώ την φανέλα με το νούμερο 55 απέσυραν τόσο οι Hawks, όσο και οι Nuggets, έχοντας μέσους όρους 9.8 πόντων (52% στο δίποντο, 68% στις βολές), 10.3 ριμπάουντ και 2.8 κοψιμάτων ανά 30.8 λεπτά συμμετοχής σε 1196 αγώνες κανονικών περιόδων.

 

 

Μπορεί να μην κατέκτησε ποτέ το πολυπόθητο δαχτυλίδι του πρωταθλητή (έφτασε κοντά με τους 76ers του Allen Iverson) αλλά στην καρδιά μας θα είναι πάντα ένας από τους κορυφαίους. Eίναι στιγμές που διάφορα κλισέ όπως «το μπάσκετ είναι πλέον πιο φτωχό» δεν είναι καθόλου κλισέ μπροστά στην απώλεια του «Mount Mutombo»

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved