Μήπως το Demolition Man έδειξε το δρόμο που παίρνει η σύγχρονη κοινωνία;

Στην ταινία απαγορευόταν το κόκκινο κρέας, οι βρισιές και ήταν της μόδας τα μιλκσέϊκ από μπρόκολο. Μήπως δεν είμαστε και πολύ μακριά;

Αν τελικά το Demolition Man υπήρξε καλή ταινία δράσης ή όχι, είναι μια άλλη συζήτηση. Όμως κάποια πράγματα που παρουσιάζει η ταινία για το μέλλον της κοινωνίας, δεν είναι δα και τόσο ενθαρρυντικά – και δεν μιλάμε για τα μιλκσέϊκ από μπρόκολο που ήταν της μόδας στην ταινία.

Ο Stallone ξυπνάει σε μία φουτουριστική κοινωνία που απαγορεύονται μια σειρά από πράγματα. Όπως τα θυμόμαστε από την ταινία αυτά είναι: το κάπνισμα, το τυρί, το μπέικον, το κόκκινο κρέας, η έκτρωση, η εγκυμοσύνη χωρίς άδεια και…οτιδήποτε καυτερό. Χάλια. Μαζί με όλα αυτά απαγορεύεται και η βωμολοχία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία αποστειρωμένη κοινωνία. Τα είπε τότε ο χαρακτήρας του Dennis Leary, Edgar Friendly στο παρακάτω βίντεο.

 

 

Γιατί ακριβώς εκεί οδεύει η κοινωνία. To μόνο που λείπει είναι αυτό το περίφημο κουτί από την ταινία, το οποίο μοίραζε πρόστιμα σε οτιδήποτε δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες. Γιατί εκεί πάει η δουλειά. Ήδη ό,τι λέμε πολιτικοποιείται. Όλα είναι σεξιστικά, politically incorrect, προσβλητικά και μπορείς να βρεις τον μπελά σου για το παραμικρό σχόλιο. Φυσικά, όταν αυτά θα ειπωθούν από την αντίθετη πλευρά και θα την εκφράσουν ,θα πρέπει να κάτσεις σαν καλό σκυλάκι και να τα ακούσεις. Και κάπως έτσι λειτουργεί η σύγχρονη δημοκρατία των υποτιθέμενων πολλών, που βάζει στην άκρη όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

 

 

Μήπως το Demolition Man δίνει μια μικρή γεύση από το τι θα επακολουθήσει μέσα στα επόμενα χρόνια; Οι νεοτερισμοί θα ορίσουν το «φυσιολογικό» και όλοι οι υπόλοιποι που δεν θα θέλουμε να ακολουθήσουμε τη νέα τάξη πραγμάτων, θα είμαστε για τα σκουπίδια ή για το κουτί του προστίμου του Demolition Man. Ή ό,τι παραπλήσιο θα έχει βγει εκείνη την εποχή. Μην ξεχνάτε τα πρόστιμα που βγήκαν για όσους αρνήθηκαν να κάνουν εμβόλια του Covid-19. Εμείς εδώ εμβολιαστήκαμε. Αλλά αναγνωρίζουμε το δικαίωμα όποιου δεν θέλει να το κάνει.

Χθες ήταν αυτό, αύριο θα είναι κάτι άλλο. Μέχρι να το αποφασίσει η κανονικότητα και να ορίσει κάποιους φυσιολογικούς και άλλους περίεργους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved