Assosiated Press Warren Buffet, μίλησέ μας για την επιτυχία

Πέντε μαθήματα από τον «Μάγο της Ομάχα» που κάθε άντρας πρέπει να γνωρίζει.

Όταν μιλάμε για επιτυχία, λίγοι μπορούν να φτάσουν το επίπεδο του Warren Buffett. Ο «Μάγος της Ομάχα», όπως τον αποκαλούν, πέρα από ένας από τους πλουσιότερους και πιο σεβαστούς επενδυτές στον κόσμο, είναι ένας τύπος που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κάθε του βήμα, κάθε του λέξη έχει σύνδεση με την επιτχία. Αλλά η επιτυχία του δεν προέρχεται μόνο από την ικανότητά του να διαλέγει τις σωστές επενδύσεις, αλλά από τον κυνισμό και το know how που έχει στη ζωή και την οικονομία.

Warren Buffett: Η στρατηγική για να κάνεις πράξη τα όνειρά σου

Άλλωστε πρόσφατα, προκάλεσε αίσθηση η κίνησή του να ξεφορτωθεί πολλές μετοχές του από την Bank of America, κάνοντας αρκετό κόσμο να φοβηθεί ότι έρχεται οικονομική κρίση. Buffet είναι αυτός, κάνει ό,τι νομίζει.

 

 

Για αυτό ίσως είναι καλό να πάρεις παράδειγμα από μερικά από τα μαθήματα που σαν καλός «μάγος» γνωρίζει καλύτερα από το καθέναν μας.

 

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος είναι ο εαυτός σου

«Η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις είναι στον εαυτό σου» συνηθίζει να λέει ο Buffet και ενδεχομένως να είναι το πιο σημαντικό από όλα τα μαθήματα που του έχει διδάξει η ζωή. Αυτό σημαίνει να δουλεύεις πάνω στις δεξιότητές σου, να διαβάζεις και να μαθαίνεις συνεχώς, και να αναζητάς πάντα τρόπους να γίνεσαι καλύτερος. Δεν χρειάζεται να ακολουθείς κάθε μόδα που συμβαίνει εκεί έξω, αντ' αυτού, επένδυσε σε πράγματα που θα σου αποδώσουν μακροπρόθεσμα. Όταν εσύ είσαι στα καλύτερά σου, τα πάντα στη ζωή σου θα ακολουθήσουν αυτή την πορεία.

Πώς θα εξασφαλίσεις την νοοτροπία ενός επιτυχημένου άνδρα

Η υπομονή είναι αρετή

Η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη, και ο Buffett το ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε. Οι επενδύσεις του είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών υπομονής και στρατηγικής σκέψης. «Δεν μπορείς να κάνεις ένα μωρό σε ένα μήνα, κάνοντας εννέα γυναίκες να μείνουν έγκυες», λέει χαρακτηριστικά, κάτι που ισχύει και στην ζωή. Δούλεψε σκληρά, αλλά μην βιάζεσαι. Το καλό πράγμα έρχεται σε αυτούς που ξέρουν να περιμένουν. Αν θέλεις να πετύχεις, πρέπει να καταλάβεις ότι ο χρόνος είναι φίλος σου. Άλλωστε, ο επιμένων νικά.

 

AP20123469984865

 

Τα λεφτά δεν είναι στόχος. Το πάθος σου είναι

«Η επιτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς» συνηθίζει να λέει. Μοιάζει οξύμωρο, ενδεχομένως και κλισέ, ωστόσο, ο Buffett δεν έγινε δισεκατομμυριούχος κυνηγώντας μόνο τα χρήματα. Ακολούθησε το πάθος του για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και τα χρήματα ακολούθησαν. Βρες τι σε κάνει να σηκώνεσαι κάθε πρωί με ενθουσιασμό και ακολούθησέ το. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν δουλεύεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.

Τι είναι αυτό που κάνει μία επαγγελματική ομάδα επιτυχημένη;

Να θυμάσαι ποιος είσαι

Η φήμη χτίζεται μέσα από τα βήματα και τις αξίες που πρεσβεύουμε. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αποφεύγεις το Pokerface, ωστόσο, όταν πρόκειται για γρήγορο κέρδος δεν αξίζει να θυσιάζεις τις αξίες σου για να το κερδίσεις. «Χρειάζονται 20 χρόνια για να χτίσεις μια φήμη και πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις», έχει πει.

Η φήμη του Warren Buffett δεν είναι μόνο για την οικονομική του επιτυχία, αλλά και για την ηθική του ακεραιότητα. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία δεν βασίζεται μόνο στο ταλέντο, αλλά και στην εμπιστοσύνη που χτίζεις με τους συναδέλφους και συνεργάτες, ακόμα και από το σεβασμό των ανταγωνιστών σου. Αν οι άνθρωποι σε σέβονται για την ηθική σου, θα σε ακολουθήσουν και στις δύσκολες στιγμές.

 

 

Η δύναμη του «όχι» προς όφελος του χρόνου

Δεν έχει να κάνει με το «ΟΧΙ» του Μεταξά, αλλά για τη δυνατότητα να μπορείς να απαρνείσαι τις περιττές συναντήσεις και ραντεβού, εστιάζοντας σε πράγματα που έχουν πραγματικά ευεργετικό χαρακτήρα για τη ζωή σου. «Η διαφορά μεταξύ επιτυχημένων ανθρώπων και πραγματικά επιτυχημένων ανθρώπων είναι ότι οι πραγματικά επιτυχημένοι λένε “όχι” σε σχεδόν τα πάντα», λέει ο Buffet, ο οποίος προσέχει πολύ πού ξοδεύει τον χρόνο του και με ποιους περνάει τη μέρα του.

Τρεις αρετές που μόνο ένας επιτυχημένος άντρας διαθέτει

Εν ολίγοις, κάθε μάθημα του Buffet είναι η απόδειξη ότι η επιτυχία δεν μετριέται μονάχα με χρήμα αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ο Μάγος της Ομάχα, σε ηλικία σήμερα 94ων ετών αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του τι σημαίνει να ζεις με σοφία, υπομονή και ακεραιότητα. Και ένας τόσο σοφός τύπος έχει πολλά μαθήματα ζωής να προσφέρει.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved