Gladiator 2: Θα είναι ο Καρακάλλας καλύτερος κακός από τον Κόμμοδο;

Μια ματιά στον ιστορικό χαρακτήρα που έρχεται να μπει στα παπούτσια του Joaquin Phoenix. 

Κάθε ιστορία έχει τον δικό της κακό και στο πρόσωπο του Fred Hechinger, o Ridley Scott βρήκε τον δικό του για την δεύτερη ταινία του Μονομάχου. Σφυρηλατημένος μέσα από τις μάχες, άνθρωπος της λεγεώνας και ψημένος στους πολέμους από τον πατέρα του Σεπτίμιο Σέβηρο. Ο Καρακάλλας δεν ήταν σε καμία περίπτωση τρελός σαν τον Κόμμοδο και μεγάλωσε με στρατιωτική πειθαρχία. Ωστόσο είχε τις πολύ σκοτεινές στιγμές του.

Γεννημένος με το όνομα Λούκιος Σεπτίμιος Βασιανός, θα έπαιρνε αργότερα ολόκληρο το όνομα του πρώην αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου. Ο πατέρας του, Σεπτίμιος Σέβηρος, διακρίθηκε άλλωστε στους πολέμους του πρώην αυτοκράτορα και έτρεφε μέγιστο σεβασμό για τον στωικό φιλόσοφο. Γνωρίζοντας την αδυναμία του πατέρα του σε εκείνον και αντιλαμβανόμενος την βαρύτητα της δυναστείας των Αντωνίνων -πλην του Κόμμοδου προφανώς- ο Καρακάλλας αποφάσισε να υιοθετήσει το όνομα. Μαζί με τον αδερφό του, Πόπλιο Σεπτίμιο Γέτα, ακολούθησαν τον πατέρα τους στη Βρετανία για να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Πικτών στο Τείχος του Ανδριανού. Ο Σεπτίμιος Σέβηρος πέθανε το  211 μ.Χ. στο σημερινό Γιορκ και τα δύο αδέρφια ανακηρύχθηκαν ομόφωνα από τις λεγεώνες συναυτοκράτορες. Αλλά αυτό δεν ήταν για να μείνει. Τα δύο αδέρφια βρισκόντουσαν συνεχώς σε καβγάδες για το παραμικρό και λίγο έμελλε να χωρίσουν την αυτοκρατορία στη μέση, κάτι που τους το απέτρεψε η μητέρα τους, Ιουλία Δόμνα.

 

caracalla2

 

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Καρακάλλας, έχοντας την στήριξη της Πραιτωριανής Φρουράς, δολοφόνησε τον αδερφό του και πέρασε νόμο όπου απαγορευόταν ακόμα και να προφέρει κανείς το όνομά του. Στη συνέχεια πέρασε σε τακτικές εκκαθαρίσεις σκοτώνοντας στρατιωτικούς, φίλους και πολιτικούς που ήταν πιστοί στον Γέτα. Υπολογίζεται ότι εκτέλεσε τουλάχιστον 20.000 άτομα και εφάρμοσε την καταδίκη μνήμης (damnatio memorae) για τον αδερφό του. Αυτό σημαίνει πως τα αρχεία που φορούσαν την γέννησή του καταστράφηκαν, το όνομά του διεγράφη από το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας και ακόμα και τα κέρματα που έφεραν την όψη του, έλιωσαν και μετατράπηκαν εκ νέου σε χρυσό. Η μητέρα τους, αν και δεν ήταν εξακριβωμένο, πρέπει να είχε μεγαλύτερη αδυναμία στον Καρακάλλα καθότι δεν αντέδρασε στον θάνατο του μικρότερου γιού της, αλλά αυτοκτόνησε από την λύπη της όταν έμαθε για το τέλος του Καρακάλλα.

Διάβασε επίσης: Πώς ο Μάρκος Αυρήλιος μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

Αρχικά το όνομά του. Το Καρακάλλας είναι παρατσούκλι και αναφέρεται σε έναν γαλατικό χιτώνα με κουκούλα που ήταν αρκετά της μόδας εκείνη την εποχή και ο αυτοκράτορας φρόντιζε να εμφανίζεται με αυτόν – άλλωστε γεννήθηκε στο Λουγκντουνούμ της Γαλατίας, την σημερινή Λυόν, που ήταν ρωμαϊκή επαρχία. Ο Καρακάλλας δεν είχε καμία σχέση με τον πατέρα του και τον Μάρκο Αυρήλιο που ουσιαστικά του είχε κλέψει το όνομα. Το κούρεμα του και η σωματοδομή του ήταν καθαρά στρατιωτική και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είχε κερδίσει τον σεβασμό από τις λεγεώνες του. Ο Καρακάλλας έφυγε σχεδόν αμέσως από την Ρώμη για να αντιμετωπίσει τις γερμανικές φυλές τις οποίες κατάφερε και να νικήσει. Αφήνοντας την μητέρα του στη διακυβέρνηση να πραγματοποιήσει την κατασκευή για τις Θέρμες του, ένα πραγματικό έργο τέχνης που τα έρειπιά του διασώζονται μέχρι σήμερα, συνέχισε την πορεία του προς ανατολικές επαρχίες. Δύο πράγματα έγιναν στην διακυβέρνηση του Καρακάλλα. Όλοι οι ελεύθεροι άντρες γινόντουσαν αυτόματα Ρωμαίοι πολίτες και εισήγαγε ένα νέο νόμισμα, το ‘‘αντωνιανό’’ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την υποτίμηση του δηνάριου. Μάλιστα ο ιστορικός Δίων Κάσιος πιστεύει ότι ο λόγος που έδωσε τόσο απλόχερα την Ρωμαϊκή ταυτότητα τόσο απλόχερα (και που και οι Έλληνες άρχισαν να αποκαλούνται Ρωμαίοι μέχρι και την άνοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας), ήταν για μεγαλύτερη είσπραξη φόρων.

 

Caracalla sol

 

Ο Καρακάλλας δεν θα γυρνούσε ποτέ στη Ρώμη. Θέλοντας να μιμηθεί τις επιτυχίες του Μέγα Αλεξάνδρου, ξεκίνησε τον πόλεμο με τους Πάρθους το 216. Αλλά δεν θα προλάβαινε την άνοιξη για να επιτεθεί. Ενώ βρισκόταν στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας, δολοφονήθηκε από έναν στρατιώτη που -σύμφωνα με τις πηγές- αρνήθηκε να του δώσει την εκατονταρχία. Οι σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν πως η δολοφονία ήταν σχεδιασμένη από τον διοικητή της πραιτωριανής φρουράς, τον Μάρκο Οπέλλιο Μακρίνο, ο οποίος ανακηρύχθηκε από μόνος του αυτοκράτορας. Για την ιστορία, δεν κατάφερε να μείνει στο θρόνο ούτε για ένα χρόνο.

 

Baths of Caracalla facing Caldarium scaled

 

Ο Καρακάλλας αναφέρεται ως επιπόλαιος, εμμονικός με τον Αλέξανδρο και με εκρήξεις θυμού. Ήταν όμως ικανότατος στρατιωτικός ο οποίος πολεμούσε πλάι στις λεγεώνες του κερδίζοντας τον σεβασμό των στρατιωτών. Τις περίφημες Θέρμες του θα ολοκλήρωναν οι αυτοκράτορες Ηλιογάβαλος και Αλέξανδρος Σεβήρος, ενώ η αυτοκρατορία μέχρι την άφιξη του Διοκλητιανού, θα γνώριζε μια εποχή γεμάτη ίντριγκες και δολοφονίες με τον έναν αυτοκράτορα να διαδέχεται τον άλλο σε μία τρομαχτική περίοδο.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε πόσο κοντά στον Καρακάλλα θα είναι η νέα ταινία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved