Ποιος δεν έχει δει έστω και μία φορά στη ζωή του το No Country For Old Men; Ναι εκείνη την ανατριχιαστική ταινία των αδερφών Κοέν. Το σενάριο δεν είναι τίποτε παραπάνω από το βιβλίο του τρομερού Cormac McCarthy. Μία ιστορία που σηκώνει τρίχες και μπορεί να σε καθηλώσει πολύ άνετα από τις πρώτες της σελίδες.
Όταν διάβασα για πρώτη φορά Cormac McCarthy νόμιζα πως κάποιος στον εκδοτικό οίκο είχε κάνει φρικτό λάθος. Δεν υπάρχουν τελείες, ούτε κόμματα. Ο τύπος γράφει σαν αυτόματο αλλά την ίδια στιγμή ο ρυθμός του και η γλώσσα του σε συνεπαίρνουν αμέσως. Δεν χωράει καμία περίσσια ανάσα μέσα στις σελίδες του.
Ο Cormac McCarthy είναι Αμερικανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Τα περισσότερα μυθιστορήματά του έχουν γίνει εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το «Ματωμένος μεσημβρινός», ( "Blood Meridian" ) (1985), το οποίο κέρδισε μια θέση στη λίστα του περιοδικού " Time" με τα «100 καλύτερα βιβλία στην αγγλική γλώσσα από το 1923 ως τις μέρες μας» , και το μυθιστόρημα «Ο δρόμος» ( "The Road" ) 2006, το οποίο κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ (Μυθοπλασίας) και το "James Tait Black Memorial Prize for Fiction".
«Ο δρόμος» ( "The Road" )και το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» ( "No Country for Old Men" ) και το Όλα Τα Όμορφα Άλογα (All The Pretty Horses) έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, όπως είπαμε και παραπάνω.
Και πάμε τώρα σε ένα από τα αριστουργήματα του. Ο Ματωμένος Μεσημβρινός, ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία όλων των εποχών, διηγείται στην ουσία την πραγματική ιστορία της Αμερικάνικης Δύσης. Όλα όσα ξέρουμε από ταινίες γουέστερν, αυτό το βιβλίο μας έκανε να τα αναθεωρήσουμε.
Ο "Ματωμένος μεσημβρινός" είναι ένα επικό μυθιστόρημα για τη βία και τη φαυλότητα που ακολούθησαν την κατάκτηση του Φαρ Ουέστ, το οποίο ανατρέπει όλες τις συμβάσεις των γουέστερν και της μυθολογίας της Άγριας Δύσης.
Είναι ένα βιβλίο γραμμένο με μεράκι και ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Εδώ δεν θα βρεις τις συνηθισμένες σου προτάσεις. Εδώ θα βρεις μία γλώσσα που ρέει όπως το καυτό σίδερο και το χώμα που παρασέρνει ο αέρας.
Βασισμένο σε ιστορίες που συνέβησαν στα σύνορα Τέξας-Μεξικού το 1850, αναφέρεται στις περιπέτειες του Κιντ, ενός δεκατετράχρονου αγοριού το οποίο βρίσκεται να μεγαλώνει σε έναν εφιαλτικό κόσμο, όπου οι Ινδιάνοι δολοφονούνται μαζικά και όπου η αγορά των σκαλπ τους γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επικερδής.
Ο Ματωμένος Μεσημβρινός είναι μία αποθέωση της βίας, ο τίτλος είναι απόλυτα κυριολεκτικός μιας και οι σελίδες είναι βουτηγμένες στο αίμα.
Βίαιο και τρυφερό συνάμα, αντισυμβατικό και πολλές φορές προκλητικό, το βιβλίο του "Ματωμένος μεσημβρινός "θεωρείται από τους μεγαλύτερους κριτικούς του κόσμου ως το αριστούργημα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα.
Και μετά είναι και το βιβλίο του ο Δρόμος που απλά αποδόμησε όλα τα post apocalyptic σενάρια που υπάρχουν εκεί έξω και το έφερε στο δικό του μέτρο. Ο τύπος κατάφερε να αποδομήσει την ίδια την Αποκάλυψη.
Ένας άντρας και ο μικρός γιος του διασχίζουν μια ερειπωμένη χώρα σέρνοντας ένα καρότσι με πράγματα που αποτελούν τη μόνη τους περιουσία. Σκοπός τους να φτάσουν στη θάλασσα. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν άλλους κουρελήδες σαν αυτούς, που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βρουν μια σκουριασμένη κονσέρβα και λίγο νερό για να επιζήσουν. Στο τραγικό φινάλε του ταξιδιού τους μια νέα μέρα, μια νέα χώρα, μια νέα ζωή θα φανεί στον ορίζοντα.
Δεν είναι τυχαίο πως γι’ αυτή του την επική προσπάθεια κέρδισε και το βραβείο Πούλιτζερ, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία παγκοσμίως.
Για τέλος θα κλείσουμε με μία άλλη παλιότερη τριλογία, την τριλογία των συνόρων, που έχει πάλι να κάνει με την Αμερικάνικη Δύση. Μιλάμε για τα βιβλία «Όλα τα όμορφα άλογα», «Πεδινές πολιτείες» και «Το πέρασμα». Και πάλι εδώ ο συγγραφέας ασχολείται με την Αμερικάνικη Δύση σε μεταγενέστερη περίοδο αυτή τη φορά, δηλαδή από την δεκαετία του ’50 και μετά.
Δες εδώ μερικά από τα καλύτερα βιβλία του Cormac McCarthy: