Δεν ξέρουμε αν είσαι φαν των ταινιών, αλλά πρέπει να παραδεχτείς το παρακάτω: η δουλειά που έχουν κάνει οι παραγωγοί και οι γλωσσολόγοι στο κομμάτι των φανταστικών γλωσσών και διαλέκτων, είναι αξιοθαύμαστο. Δεν δείχνει μόνο το πείσμα και το πόση δουλειά έχει γίνει για να ολοκληρωθεί η δομή της κάθε γλώσσας, αλλά δίνει και μία πιο αληθινή νότα στην εκάστοτε ταινία η σειρά.
Και όπως και να το κάνουμε, οι παρακάτω ξεχωρίζουν.
Ντοθράκι (Game of Thrones)
Σφυρηλατημένα με σκόνη, αίμα και αλογίσιες τρίχες, τα Ντοθράκι γεννήθηκαν από πολεμιστές για να μιλιούνται από πολεμιστές. Όχι από φλώρους. Ή τουλάχιστον αυτό είχε στο μυαλό του ο γλωσσολόγος Ντέιβιντ Πίτερσον, όταν βασίστηκε στις σημειώσεις του Τζορτζ Μάρτιν για να δώσει δομή και αίτιο στη γλώσσα. «Έπρεπε να ακούγεται φιλοπόλεμη και απειλητική. Στο μυαλό μου, ήταν άνθρωποι που θα έπρεπε να μιλούν σαν τέρατα» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του και η αλήθεια είναι πως τα κατάφερε αρκετά καλά. Αρκεί να θυμηθείς τον Μόμοα να δίνει ρεσιτάλ σαν Καλ Ντρόγκο και να μιλάει με τέτοιο μένος που νιώθεις ότι δέχεσαι σφαλιάρες στη μούρη με ξυράφια.
Γλώσσα των Βαμπίρ (Blade)
Αν και έχουν γυριστεί αμέτρητες ταινίες με βαμπίρ με τις περισσότερες να έχουν επηρεαστεί από την φανταστική λογοτεχνία, παραδόξως ήταν το Blade που κατάφερε να παραδώσει μία ολοκληρωμένη δομή στη γλώσσα των Αιωνίων. Η καθηγήτρια γλωσσολογίας Βίκι Φρόμκιν ανέλαβε να κατασκευάζει ένα κράμα λέξεων που είχαν ως βάση τα Ρώσικα, τα Ρουμάνικα και τα Ουγγρικά, έτσι ώστε τα σύμφωνα και τα φωνήεντα να μοιάζουν αρκετά στο άκουσμα των προτάσεων. Και τα κατάφερε μιας και οι σκηνές του Στίβεν Ντορφ που ενσάρκωσε τον εχθρό του Μπλέιντ, Ντίκον Φροστ, ήταν σαν να άκουγες φωνές από τα πηγάδια της Κόλασης. Και σε καμία περίπτωση η γλώσσα των Καταραμένων, δεν θα έπρεπε να σου αφήνει εύηχες λέξεις στα αυτιά.
Νa’Vi (Avatar)
Μία από τις διασημότερες παγκοσμίως, που κέρδισε τους φανς από την πρώτη πρόταση. Ο Τζέιμς Κάμερον προσέλαβε τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Πολ Φρόμερ, ζητώντας του να κατασκευάσει μία γλώσσα που θα μπορούσαν να μιλούν «εξωγήινοι ιθαγενείς» στο Avatar. Αν θυμηθεί κανείς τον πριμιτιβικό τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι Na’Vi, μπορεί να πει κανείς ότι έπεσε μέσα. Η δομή της γλώσσας έχει ως βάση την παραδοσιακή Πολυνησιακή (σ.σ.: αυτοί που φωνάζουν οι All Blacks στα παιχνίδια ράγκμπι) και είχε ως στόχο να ακούγεται κάπως «πρωτόγονη». Ο Φρόμερ, ο οποίος μάλιστα διατηρεί και ένα μπλογκ για την γλώσσα, αναφέρει πως το κατεξοχήν στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η συντακτική της ελευθερία, μιας και δεν ακολουθεί το μοτίβο υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο, αφήνοντας τον ομιλητή να επιλέξει όποιον τρόπο θέλει για να την μιλήσει. Βολική, ακόμη και αν βρίσκεται έτη φωτός μακριά.
Quenya (Lord of The Rings)
Αν αγαπήσαμε τον Τόλκιν για τα φανταστικά του -στην κυριολεξία- σενάρια, τον λατρέψαμε για το πόσο άρτια κατάφερε να δημιουργήσει όλες της γλώσσες της Μέσης Γης. Η διασημότερη, με την έννοια ότι ο κόσμος συνεχίζει να την μαθαίνει κατά κόρον, είναι η αθάνατη γλώσσα των Ξωτικών, η Quenya. Ο Τόλκιν, που για όσους δεν γνωρίζουν υπήρξε γλωσσολόγος, χρησιμοποίησε τα Φιλανδικά ως έμπνευση, παρότι η γλώσσα περιέχει στοιχεία από τα Λατινικά, τα Ελληνικά και τις αρχαίες διαλέκτους που μιλούσαν οι κάτοικοι της Γερμανίας. Το αποτέλεσμα ήταν αυτοί οι σχεδόν τραγουδιστοί ήχοι που ακούμε όταν βλέπουμε σε επανάληψη τα Lord of the Rings, όπου αντιλαμβάνεσαι πως μόνο μία τέλεια ύπαρξη όπως τα Ξωτικά θα μπορούσαν να τη μιλήσουν. Όπως έχει δηλώσει άλλωστε και ο γιος του Τόλκιν, «Η Quenya είναι ένα κομμάτι από τον Παράδεισο επί Γης».