«Πήγαινε στο δωμάτιό σου», «δεν έχει play station σήμερα», «την μπάλα την παίρνω εγώ για λίγες ημέρες». Αυτές και άλλες πολλές, πιο ήπιες ή και χειρότερες, ατάκες στριφογυρίζουν ακόμη στα αυτιά μας και μας γυρίζουν σε εκείνα τα νεανικά χρόνια και τις τραυματικές εμπειρίες στα μάτια ενός παιδιού που βρίσκεται αντιμέτωπο με την επίπληξη, την τιμωρία, τον αυστηρό τόνο στη φωνή, τη στέρηση.
Αν αυτό το κείμενο το έγραφε ένας 60αρης, θα αντικαθιστούσε αυτές τις ατάκες με διάσπαρτες λέξεις τύπου «ζώνη», «βούρδουλας», «μαλλί», «παλάμες».
Όλα αναχρονιστικά, όλα αντιπαιδαγωγικά.
Ειδικά όταν έρχεται ένα αντιπαράδειγμα από ένα ζευγάρι «κανονικών» πολιτισμένων ανθρώπων, και όχι γιαλαντζί, το οποίο επέλεγε να επιβραβεύσει το παιδί του για μία αθώα του σκανταλιά. Ούτε να το επιπλήξει, ούτε να το τιμωρήσει.
Πώς;
Ο εξάχρονος γιος τους ζωγράφισε στον κάτασπρο τοίχο τους αυτό:
Οι γονείς του, δεν του ζήτησαν να τους δείξει την παλάμη του για να τη χτυπήσουν. Δεν τον έστειλαν στο δωμάτιό του. Δεν του έβαλαν τις φωνές.
Προφανώς αυτό το παιδί δεν θα περάσει ποτέ αμήχανες στιγμές μπροστά στους γονείς του, σαν αυτές που σου είχαμε γράψει.
Πλαισίωσαν την, έστω και ατελή, ζωγραφιά με ένα κάδρο, επιβραβεύοντας το αριστούργημά του και ενθαρρύνοντας την καλλιτεχνική του φλέβα.
Έδωσαν στο έργο τέχνης το όνομα «το Ημιτελές Σπίτι» (σσ. προφανώς τον τσάκωσαν επί τω έργω και δεν τον άφησαν να το ολοκληρώσει), με την υποσημείωση «Δώρο-έκπληξη στους γονείς του. 13 Νοεμβρίου».
Την φωτογραφία μοιράστηκε στο twitter ο νευροχειρουργός, αναπληρωτής καθηγητής και ιατρικός διευθυντής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Dr. Eric MassicotteEric Massicotte με τη φράση, με τίτλο «Τα παιδιά σας πρόκειται να κάνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε. Βοηθάει αν παντρευτήκατε κάποιον με αίσθηση του χιούμορ». Έγινε viral σε κλάσματα του δευτερολέπτου με πάνω από 100.000 retweets. Μαζί με το δικό μας, 100.001...
Your kids are going to do things they shouldn’t. It helps if you married someone with a sense of humour. pic.twitter.com/VVTstejBJO
— Eric Massicotte (@DrMassicotte) November 14, 2017
Ζηλεύουμε το παιδάκι, θαυμάζουμε τους γονείς.