Η σκληρή πραγματικότητα του HIV μέσα από τη κάμερα πέντε σκηνοθετών και πέντε κινηματογραφικών παραγωγών που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο να αποδεχτεί η κοινωνία τα άτομα που νοσούν με τρόπο που θα τους γεμίσει δύναμη και κουράγιο.
Philadelphia (1993)
Ίσως η πιο γνωστή και η πιο σημαντική ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, η ταινία-σταθμός των 90s που μίλησε ανοιχτά για το θέμα του AIDS αλλά και τα δικαιώματα των οροθετικών. Εκτός από το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού ρόλου που κέρδισε ο Tom Hanks για την ερμηνεία το Όσκαρ τραγουδιού που πήγε στον Bruce Springsteen για το «Streets Of Philadelphia», αυτό το film του Jonathan Demme ήταν το πρώτο που δημιούργησε το «mainstream Hollywood» γύρω από τον HIV. O «Andrew Beckett» είναι ένα δικηγόρος ο οποίος απολύθηκε από την εταιρία στην οποία εργαζόταν για ομοφοβικούς λόγους όταν έγινε αντιληπτό ότι νοσεί. Κινήθηκε δικαστικά και δικαιώθηκε. Και κάπως έτσι έγινε αντιληπτό σε ολόκληρο τον κόσμο πως οι ασθενείς με AIDS έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους.
Gia (1998)
Η αληθινή ιστορία του μοντέλου, Gia Carangi, η οποία μεσουράνησε τη δεκαετία του ‘70 και του ’80 όχι μόνο έκανε γνωστή την Angelina Jolie στο ευρύ κοινό αλλά απέδειξε πως ο ιός του AIDS δεν αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους άντρες, δεν ξεχωρίζει φύλο ούτε σεξουαλικό προσανατολισμό. Το super model βρέθηκε από την απόλυτη καταξίωση και τα εξώφυλλα στην Vogue, στην αρρώστια και εν τέλει στον θάνατο σε ηλικία μόλις 26 ετών. Μέσα από τον λαμπερό κόσμο της μόδας και τη σκηνοθετική ματιά του Michael Cristofer ο ΗΙV αγγίζει μία «ιλουστρασιόν πλευρά της κοινωνίας» που μέχρι τότε πιστεύαμε πως δεν την αφορά.
Τhe Hours (2002)
O Stephen Daldry μέσα από αυτή του την ταινία παρακολουθεί πώς το «Mrs Dalloway», το πιο γνωστό μυθιστόρημα της Virginia Woolf επηρεάζει τις ζωές τριών γυναικών που ζουν σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες. Μία από τις βασικές του πρωταγωνίστριες, η Meryl Streep, ετοιμάζει ένα πάρτι για τον στενό της φίλο, ποιητή και συγγραφέα, Ed Harris o οποίος έχει AIDS και ετοιμάζεται να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κόσμο των τεχνών και της διανόησης. O ιός HIV δεν αφορά μόνο ανθρώπους περιθωριοποιημένους και λούμπεν στοιχεία, μας αφορά όλους μας ανεξαρτήτως πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου. Και μέσα από τα πλάνα του Daldry το είδαμε καθαρά.
Διάβασε εδώ όλα τα κείμενα από το αφιέρωμα της DPG Digital Media για την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS.
Precious (2009)
Αυτή η ταινία του Lee Daniels είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του 1996, «Push», της Sapphire. Το έργο πραγματεύεται την ιστορία μίας υπέρβαρης έφηβης, της Precious, που την έχει αφήσει έγκυο για δεύτερη φορά ο ίδιος της ο πατέρας. Ο «δράστης» την εγκαταλείπει και μετά από λίγο καιρό μαθαίνει ότι πέθανε από AIDS ενώ και η ίδια είναι οροθετική. Παρά την τραγικότητα της ιστορίας η πρωταγωνίστρια αλλά και η μητέρα της, Mo'Nique -η οποία κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου εκείνη την χρονιά- χαρίζουν στο κοινό εκτός από δύο συγκλονιστικές ερμηνείες, μερικές ανθρώπινες στιγμές από μία καθημερινότητα που μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που βιώνουμε αλλά δεν έχει μόνο δάκρυ, αλλά και χαμόγελα.
Dallas Buyers Club (2013)
Ο σκηνοθέτης Jean-Marc Vallée χαρίζει στον Matthew McConaughey το πρώτο του Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και στον υπόλοιπο πλανήτη μία συγκλονιστική ιστορία ενός Τεξανού ηλεκτρολόγου που μαθαίνει ότι είναι θετικός στον ιό HIV και τότε ξεκινά το λαθρεμπόριο μη εγκεκριμένων φαρμάκων στο Τέξας επειδή ανακαλύπτει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του. Ο McConaughey δεν σοκάρει μόνο με την αποστεωμένη εικόνα του αλλά δίνει και την πιο δυνατή ερμηνεία της καριέρας του μέχρι και σήμερα.