Είναι περιττό να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε μεταξύ μας για το μέγεθος της μάστιγας του AIDS. Είναι επίσης περιττό να μιλήσουμε και να καταλήξουμε ότι σε πολλά κράτη δεν υπάρχει απαραίτητη ενημέρωση, ότι η πρόληψη είναι λόγια του αέρα και πως σε κάποιες χώρες αποτελεί ποινικό αδίκημα μόνο και μόνο το να είσαι φορέας.
Οι παρακάτω 6 διάσημοι δεν έχουν κάποια ουσιαστική διαφορά από τους εκατομμύρια ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό ανά τα έτη. Τους αξίζει όμως μία τίμια αναφορά, γιατί χρησιμοποίησαν την φήμη και τον πλούτο που απέκτησαν για να βοηθήσουν άλλους, που η θέση και το οικονομικό τους υπόβαθρο δεν τους έδωσε τα απαραίτητα εφόδια για να πολεμήσουν τον ιό στα ίσια.
Αυτή η λίστα λοιπόν, έχει μόνο ήρωες. Έχει μόνο κερδισμένους. Γιατί ο πραγματικός νικητής, είναι εκείνος που δεν κρύβεται φοβισμένος όταν κοιτάζει κατάματα τον θάνατο.
1. Freddie Mercury
Κάποιες φορές αναρωτιόμαστε πού θα είχε φτάσει σήμερα η μουσική, αν ήταν ζωντανός ο Freddie Mercury. Ένα ταλέντο αδιαμφισβήτητο, στα όρια του φαινόμενου, που είχε να δώσει τόσα πολλά αλλά δεν είχε τον χρόνο. O Mercury συνάντησε τάσεις ανθρωποφαγίας από τη μεριά των media. Μετά την εξέταση του στην κλινική της Harley Street όπου βρέθηκε θετικός στον HIV, οι παπαράτσι προσπαθούσαν να τον έχουν μονίμως στα ρεπορτάζ και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σε σημείο που ο ίδιος απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις. Η τελευταία του δημόσια, ήταν στα Brit Awards το 1990, που παρέλαβε μαζί με τους Queen το βραβείο για την Εξαιρετική Προσφορά στη Μουσική. Πέθανε από πνευμονία που του προκάλεσε η πτώση του ανοσοποιητικού από τον ιό στις 24 Νοεμβρίου του 1991. Μετά τον θάνατο του και σύμφωνα με δική του επιθυμία, τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ δημιούργησαν το Mercury Phoenix Trust, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθάει τους παθόντες από τον ιό τόσο οικονομικά, όσο και συμβουλευτικά.
2. Arthur Ashe
Μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στο χώρο του τένις, όντας ο πρώτος Αφροαμερικάνος που κατέκτησε το US Open το 1968. Η ιστορία του είναι ίσως από τις πιο ατυχείς στο κομμάτι του HIV, αφού ο τενίστας απέκτησε τον ιό έπειτα από μεταγγίσεις αίματος που χρειάστηκε για να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Αξίζει να αναφερθεί πως όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά αφιέρωσε τα έσοδα και την φήμη του για να δημιουργήσει το Arthur Ashe Foundation for the Defeat of AIDS, με στόχο την πρόληψη και την ενημέρωση των νέων ανθρώπων, αλλά και εκείνων που πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη εξαιτίας του ιού.
3. Rock Hudson
Την δεκαετία του ‘50 -αλλά και του ’60- δύσκολα θα έβρισκες γυναίκα να αντισταθεί στον Rock Hudson. Ήταν το πρότυπο άντρα που δημιούργησε η βιομηχανία του Hollywood, με τους άντρες να ζηλεύουν την καριέρα του και την επιρροή στις γυναίκες και με τις τελευταίες να ελπίζουν πως θα κερδίσουν την καρδιά του. Η είδηση ότι ο Hudson ήταν οροθετικός έπεσε σαν βόμβα στον κόσμο του Hollywood, με τους περισσότερους να ασχολούνται εν τέλει περισσότερο με το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλος παρά με την ίδια την ασθένεια. Πέθανε το 1985 με την επί σειρά ετών αδελφική του φίλη, Elizabeth Taylor, να χρηματοδοτεί την ίδρυση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του AIDS.
Διάβασε όλα τα αφιερώματα της DPG Media για την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS εδώ.
4. Greg Louganis
Οι φανς του αθλητισμού και δη των καταδύσεων, θα τον γνωρίζουν ως τον μεγαλύτερο αθλητή καταδύσεων που πέρασε από τον πλανήτη. Με τουλάχιστον 17 χρυσά μετάλλια στο δυναμικό του, ο Greg Louganis είναι ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας των καταδύσεων. Το 1995 δήλωσε επίσημα πως είναι φοράς του HIV και μάλιστα εξέδωσε μία βιογραφία του με τίτλο Breaking the Surface, όπου ανέφερε την μάχη του με τον ιό και την επιρροή που αυτός είχε στην προσωπική του ζωή, από τους φίλους και την σχέση μέχρι την οικογένεια. Συνεχίζει και ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό για τα δικαιώματα των φορέων του HIV, αλλά και μιλώντας και σε συνέδρια παγκοσμίως για τους τρόπους αγωγής του.
5. Eazy-E
Αν η απώλεια του Freddie Mercury συντάραξε τον κόσμο του ποπ ροκ, τότε ο θάνατος του Eazy-E των NWA, ήταν το χτύπημα για τον κόσμο της ραπ. Έχουν ακουστεί πολλά για το πως κόλλησε ο τραγουδιστής τον ιό και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ακουγόταν το όνομα του γνωστού και μη εξαιρετέου Suge Knight (σ.σ.: τον θεωρούσαν υπεύθυνο ότι μετάδωσε τον ιό μέσω ένεσης στον Eazy). Aκούγονται πολλά ωστόσο για την ιστορία του και μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει κάποιος που να επιβεβαιώνει πώς κόλλησε τον ιό. Το γεγονός είναι ωστόσο πως ο τραγουδιστής είχε έντονη σεξουαλική ζωή χωρίς να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Λίγους μήνες πριν αποβιώσει, έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε ινστιτούτα και μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που είχαν ως στόχο την ενημέρωση του HIV στα αποξενωμένα γκέτο.
Να μην ξεχάσουμε και αυτόν εδώ:
6. Klaus Nomi
Ήταν άλλη μία κορυφαία περσόνα στο χώρο της μουσικής, που ξεχώρισε τόσο για την ιδιαίτερη φωνή του όσο και για τον θεατρικό τρόπο που επέλεγε να εμφανίζεται στην σκηνή. Στην περίοδο που η ντίσκο μουσική βρισκόταν στο λυκόφως της, μετά την γενέτειρά του την Γερμανία, ο Nomi κατάφερε να φτάσει μέχρι την μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης και στα πιο πετυχημένα νυχτερινά κέντρα της. Ξεχώρισε για την φιλία του με τον David Bowie και υπήρξε κύριος εκφραστής του new wave κύματος, πριν αυτό καλά-καλά εγκαθιδρυθεί με την νεότερη μορφή του την δεκαετία του ’80. Είναι άξιος αναφορά, όχι μόνο για το πόσο παλικαρίσια αντιμετώπισε την πάθησή του, αλλά και από το γεγονός ότι ήταν ένας από τους πρώτους celebrities που πέθαναν από τον ιό.