Ήταν Τετάρτη, οι δείκτες του ρολογιού πλησίαζαν τις 17.30 και εγώ έβαφα τα νύχια των ποδιών μου όταν άκουσα το ήχο του εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό μου. Από καθαρή διαίσθηση ήξερα χωρίς καν να χρειαστεί να κοιτάξω την οθόνη πως ήταν ο Αλέκος, ο τύπος με τον οποίο είχαμε πει από τη Δευτέρα πως θα βρισκόμασταν (εξού και το βάψιμο των νυχιών) χωρίς να έχουμε προσδιορίσει αν θα τα πούμε συγκεκριμένα στις 20.00 ή στις 21.00. Μπορεί να είχα προλάβει να περάσω δύο «χέρια» και τα δύο πόδια, από καθαρή διαίσθηση όμως ήξερα πως δεν θα βγαίναμε, γεγονός που μου επιβεβαίωσε και το εισερχόμενο μήνυμα πριν καν το ανοίξω. Ήταν ένα ανόητο λογύδριο από αυτά που όλοι λίγο πολύ έχουμε αναγκαστεί να στείλουμε, τύπου «η αδερφή μου τράκαρε πάνω σε ένα γιγάντιο ρακούν στη μέση της Αθηνών-Λαμίας και πρέπει να… whatever». Του απάντησα το επίσης ανόητο «δεν πειράζει μωρέ. Δεν χανόμαστε» που αποστολέας και παραλήπτης γνωρίζουν πως σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πειράζει και κοφτεί» για να συνεχίσω στέλνοντας τα απαραίτητα αξιοθρήνητα print screen στην κολλητή μου και να τον καταδικάσουμε παρέα. Μετά από δύο ώρες και εξονυχιστική ανάλυση του μηνύματός του, έλαβα ένα ακόμη στο οποίο με ρωτούσε αν ήμουν ελεύθερη την αμέσως επόμενη ημέρα, οπότε η καρδιά και το χαμόγελό μου επανήλθαν στη θέση τους.
Ο Αλέκος στην προκειμένη είναι ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση, σε αντίθεση με εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που χωρίς καμία ντροπή θα σε ακυρώσουν μία, δύο, τρεις φορές, έχοντας μετά το θράσος να σου προτείνουν και τέταρτη. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι άντρες και τους παρέχει την άνεση να προσκαλούν και να ακυρώνουν με τόσο μεγάλη ευκολία, είναι πως εμείς σε αντίθεση με εκείνους μπορεί να προετοιμαζόμαστε και να σκεφτόμαστε το συγκεκριμένο ραντεβού ήδη από τη στιγμή που θα κανονιστεί.
Για εσάς η προετοιμασία μπορεί χρονικά να προϋποθέτει ένα μισάωρο με σαραντάλεπτο, για μία κοπέλα όμως, ανάλογα βέβαια πόσο την ενδιαφέρει το ραντεβού, μπορεί να κρατήσει ακόμη και μέρες. Θα χρειαστεί να επιλέξει μέσα από μία «οροσειρά» ρούχων το καταλληλότερο σύνολο για το μέρος που σκοπεύετε να πάτε, θα χρειαστεί να βάψει τα νύχια της σε ένα χρώμα που ταιριάζει με τα ρούχα (που σημαίνει ότι έχει ήδη βρει τι θα φορέσει), να τσεκάρει στο μεταξύ πολλές φορές το προφίλ σου για να σιγουρευτεί ότι δεν είσαι κάποιος ψυχοπαθής που απειλεί τη ζωή της, θα συζητήσει με τις φίλες της διάφορα details και θα τη φορτώσουν με ένα κάρο άχρηστες συμβουλές που δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ, θα κάνει ολική αποτρίχωση όποιες κι αν είναι οι προθέσεις της, θα προσπαθήσει να βρει μία λύση για τη «ζούγκλα» των μαλλιών της, θα βάλει με το μυαλό της κάθε πιθανό worst case σενάριο του ραντεβού μαζί με τους αναγκαίους τρόπους αποφυγής και μόλις ανταλλάξετε το μήνυμα που θα κονφιρμάρει μέρα, ώρα, μέρος, πλέον θα αισθάνεται ότι έχει μπει στην τελική φάση της προετοιμασίας.
Η τελική φάση της προετοιμασίας της, αντιστοιχεί ουσιαστικά με το δικό σου μισάωρο. Είναι η στιγμή που πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα, μπαίνεις για μπάνιο, ξυρίζεσαι, ντύνεσαι, φτιάχνεις τα μαλλιά σου, τσεκάρεις το αυτοκίνητο για τυχόν σκουπίδια και φεύγεις από το σπίτι. Όταν λοιπόν έχεις επενδύσει μόνο 30’ από τη ζωή σου, ασφαλώς θα ακυρώσεις ένα ραντεβού έτσι απερίσκεπτα και ελαφρά τη καρδία. Την ίδια στιγμή όμως, η κοπέλα με την οποία έχεις κανονίσει έχει αφιερώσει χρόνο και φαιά ουσία, ίσως έχει ξοδέψει και ένα οποιοδήποτε ποσό για να αισθάνεται ακόμη πιο κομψή και όμορφη, δεν μπορείς να την «πιστολιάζεις» γιατί απλά τελευταία στιγμή σου «βγήκε» η κούραση, δεν ήσουν στο mood για ρομαντζάδες και αποφάσισες να προβάλεις κάποια δικαιολογία για την «άρρωστη θεία» σου και να αράξεις στο σπίτι.
Όπως και να ‘χει, αυτό που προσπαθώ να σου πως είναι πως αν για τον οποιοδήποτε λόγο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να ακυρώσεις το πρώτο σας ραντεβού, φρόντισε έπειτα από το «άκυρο» να μην το βάλεις στα πόδια με την ουρά στα σκέλια. Αν όντως σε ενδιαφέρει, μην την ξεπετάξεις με ένα ξερό μήνυμα που απλά θα της ανακοινώνει ότι δεν μπορείς να είσαι συνεπής στο ραντεβού σας. Επ’ ουδενί μην της πεις το κλασικό «θα σου στείλω όταν τελειώσω, αν είναι να τα πούμε». Αν όχι το πρώτο, είναι σίγουρα ένα από τα πρώτα σας ραντεβού, δεν γίνεται να είναι στο πόδι ή υπό πίεση. Προτιμότερο είναι να της στείλεις κάτι που θα τονίζει χαριτωμένα πως ό,τι κι αν προέκυψε, για σένα το ιδανικότερο θα ήταν να έπινες μαζί της μπύρες στα Αναφιώτικα. Μπορείς ακόμη και να της στείλεις μία αστεία selfie, η οποία μεταξύ άλλων θα κάνει τη φωνούλα που επαναλαμβάνει μέσα στο κεφάλι της πως «είσαι ψεύτης» να σωπάσει εντελώς. Αυτό το κατά κάποιον τρόπο «follow up», εξυπηρετεί δύο σκοπούς, αρχικά σου δίνει τη δυνατότητα να αποδείξεις πως παρότι της έριξες άκυρο, εκείνη όντως σε ενδιαφέρει και δεύτερον είναι μία καλή ευκαιρία να της «χρυσώσεις» το χάπι και να ξεπεράσει γρηγορότερα το γεγονός ότι μετά από τόση προετοιμασία θα μείνει σπίτι στολισμένη σαν… χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα Ιανουαρίου.
Η αλήθεια είναι πως πέρα από κάποιες… λαμπρές περιπτώσεις, κάθε λογικός άνθρωπος είναι σε θέση να κατανοήσει πως μπορεί όντως κάτι να προέκυψε, όπως κάθε λογικός άνθρωπος είναι σε θέση να κατανοήσει πως δεν μπορούμε να έχουμε κάθε φορά όρεξη για το οτιδήποτε, ακόμη και αν αυτό είναι ένα ραντεβού. Ωστόσο, όταν θα ακυρώσεις το ραντεβού μία ή δύο ώρες πριν από τη συνάντηση, να ξέρεις πως το πιο πιθανό είναι η κοπέλα να θεωρήσει πως δεν το αναβάλεις απλά, αλλά το ακυρώνεις διά παντός. Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, σε περίπτωση που όντως σκοπεύεις και θέλεις να τη συναντήσεις, μην αφήσεις αυτό το ραντεβού στο φλου λέγοντας «το βλέπουμε για την ερχόμενη εβδομάδα», αλλά ακολούθησε το παράδειγμα του Αλέκου και δείξε τη διάθεση να επαναπρογραμματίσεις όσο πιο έγκαιρα τη συνάντησή σας. Να ξέρεις όμως πως μέχρι να το κάνεις, όσα «συγνώμη», θαυμαστικά ή λυπημένες φατσούλες κι αν χωρέσεις σε ένα δακρύβρεχτο μήνυμα απολογίας, στα μάτια της θα συνεχίσεις να φαίνεσαι το ίδιο ανειλικρινής.