Μήπως οι κοπέλες μας δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν τους γονείς μας;
Μετά το κείμενο που μας έκανε η συντάκτρια μας, μπήκαμε σε σκέψεις.
Μετά το κείμενο που μας έκανε η συντάκτρια μας, μπήκαμε σε σκέψεις.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία πως ένα από τα πιο σημαντικά και ταυτόχρονα άβολα steps μέσα σε μία σχέση, είναι η μεγάλη στιγμή που με τιμή και δόξα, παίρνεις βαθιά ανάσα και αποφασίζεις επιτέλους να γνωρίσεις τη φίλη σου στους γονείς σου. Αυτή η συνάντηση «κορυφής», αυτό το αναγκαίο και κάπως αναπόφευκτο κακό, είναι στην πραγματικότητα μία άγραφη συμφωνία, ένας έμμεσος τρόπος να υπογραμμίσεις πως τα πράγματα είναι όντως σοβαρά αυτή τη φορά και πως στα μάτια της συνεσταλμένης κοπέλας που στέκεται δίπλα σου με καμάρι, βλέπεις το μέλλον να αντανακλά φωτεινότερο από ποτέ. Είναι η «μία» ή τουλάχιστον έτσι θες να πιστεύεις και αυτό από μόνο του «μεγεθύνει» ήδη κάπως την κατάσταση.
Μπορεί η φάση να σε κάνει να νιώθεις «στο ίδιο έργο θεατές» όπως όλες τις προηγούμενες φορές που επισκέφθηκες εσύ το πατρικό της ή γνώρισες τους φίλους της, στην πραγματικότητα βέβαια η διαδικασία και η πίεση της διαδικασίας δεν είναι σε καμία περίπτωση η ίδια. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός πως τα περισσότερα αγόρια που γνωρίζω, πριν περάσουν στη μεγάλη απόφαση να γνωρίσουν το κορίτσι τους στους γονείς τους, έχουν περάσει δέκα χρόνια «στο νερό» από την τελευταία φορά, η οποία ήταν λίγο πριν τελειώσουν το σχολείο ή όσο ήταν ακόμη φοιτητές. Αυτό σαφώς δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν άλλα κορίτσια στο ενδιάμεσο, φυσικά και υπήρξαν, απλά δεν ήταν αρκετά καταπληκτικά στα μάτια σου, ώστε να φτάσουν ως το κατώφλι του πατρικού σου, πόσο μάλλον να το διαβούν. Και όταν ένα κορίτσι καταφέρνει να φτάσει στο κατώφλι, είναι λες και έχει ήδη μπει μέσα.
Για τα κορίτσια βέβαια, τα πράγματα ήταν πάντα κάπως διαφορετικά. Το γεγονός πως πολλές από εμάς, μας θεωρούσαν αρκετά ανυπεράσπιστες, αφελείς, απρόσεκτες άρα και ικανές να κάνουμε κάποια επικίνδυνη επιλογή, μας ανάγκαζε να κουβαλήσουμε μία παρέλαση από κάθε λογής αγόρια, μαυροντυμένα, με φράντζες, σκουλαρίκια, τατουάζ, σκέιτ, με καλούς βαθμούς ή όχι, ανήλικους καπνίζοντες ή μη, τα οποία μπορεί εμείς να μην είχαμε καν προλάβει να μάθουμε αν εγκρίνουμε αλλά εφόσον βγαίναμε μαζί τους κάθε Σάββατο βράδυ και μιλούσαμε στο τηλέφωνο, έπρεπε οι γονείς μας να τους γνωρίσουν για να μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα Σάββατα που εμείς λείπαμε. Με άλλα λόγια, το γεγονός πως η φίλη σου δείχνει τόσο άνετη και πρόθυμη να γνωρίσει τους γονείς σου, δεν είναι πως δεν της καίγεται καρφί, αλλά αν δεν κώλωσε στα 17 της να κουβαλήσει στον μπαμπά τον τύπο που είχε βάλει φωτιά στα θρανία του σχολείου, σιγά μην «ιδρώσει» το αυτί της εδώ.
Από την άλλη βέβαια, πάντα θα υπάρχει αυτό το ανόητο άγχος της πρώτης εντύπωσης. Δεν την ενδιαφέρει μόνο τι γνώμη θα σχηματίσουν, αν θα τη συμπαθήσουν και αν θα καταφέρει μέσα σε μία μόνο εμφάνιση να «κατατροπώσει» την φοιτητική σου σχέση, την οποία σημειωτέων η μάνα σου είχε σαν κόρη της, αλλά κυρίως, ποιοι είναι επιτέλους οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τον άνθρωπο με τον οποίο εκείνη έχει αποφασίσει να περάσει αν όχι όλη, τουλάχιστον ένα αξιοσημείωτο διάστημα της ζωής της μαζί του. Δεν το λες και λίγο. Παρόλα αυτά, για να μπορέσεις να βοηθήσεις και να «σπρώξεις» κάπως την κατάσταση προς το καλύτερο, παρακάτω έχουμε καταγράψει τι ακριβώς σκέφτεται η φίλη σου, όταν επιτέλους γνωρίζει την οικογένειά σου.
Και αυτό είναι κάτι που η φίλη σου το ξέρει πολύ καλά ακριβώς για αυτό, είναι το πρόσωπο το οποίο την ενδιαφέρει να συναντήσει περισσότερο από όλα. Όχι επειδή θέλει να την κάνει τη νέα της «bestoula», ούτε γιατί ξέρει πως η ακατάσχετη αγάπη που σου έχει θα τη φέρει να μιλάει συνεχώς αποκαλύπτοντας πράγματα που δεν θες να γνωρίζει για σένα. Περισσότερο τι νοιάζει γιατί ξέρει πως η γνώμη της για εσένα, μετράει στη λιγότερη επί δύο. Το περίπλοκο βέβαια με τις μαμάδες και τις φίλες, είναι πως κατά κάποιον τρόπο, «ανταγωνίζονται» τον ίδιο περίπου ρόλο. Όχι, η κοπέλα σου δεν είναι εκείνη που θα σε νταντεύει, αυτό είναι μία αποκλειστικότητα που η μητέρα σου μπορεί να κρατήσει επ’ αόριστο, αλλά είναι η γυναίκα που ίσως στο μέλλον μοιραστείτε μαζί μία δική σας οικογένεια. Αυτό που θέλω να πω και ενδιαφέρει και τη φίλη σου, είναι πως η μητέρα σου μπορεί να είναι μία «νεραϊδονονά» βγαλμένη από παραμύθι, αγαπητή, καλοπροαίρετη, περιποιητική, «ανοιχτή», γενναιόδωρη αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία αν δεν σας «επιτρέπει» να ζείτε ανεξάρτητοι ως ζευγάρι και κυρίως χωρίς να… τρυπώνει τη μύτη της στη παντού στη ζωή σας.
Ο μπαμπάς από την άλλη, είναι μία ιδιάζουσα μορφή (έχουν δει πολλά τα μάτια μου και οφείλω να το πω) καθώς κάποιοι μπορεί να είναι πραγματικά «ευκολάκια», ενώ κάποιοι άλλοι είναι ικανοί να σου «ψήσουν» με τον τρόπο τους το ψάρι στα χείλη, παραμένοντας το ίδιο σνομπ, σοβαροί και απότομοι από την πρώτη σας γνωριμία ακόμη και αφού τους έχετε χαρίσει το δεύτερο εγγονάκι. Αυτό που η εμπειρία με έχει διδάξει, είναι πως οι μπαμπάδες σε αντίθεση με τις μαμάδες, μπορεί να μην είναι το ίδιο «εξονυχιστικοί» στο σκανάρισμα που θα κάνουν στη φίλη σου, είναι όμως εκείνοι που από όταν ήσουν ακόμη μικρός, ονειρεύονταν να σε δουν να γερνάς με μία Βίκυ Κουλιανού στο πλάι σου. Όσο πιο πολύ πλησιάζει η φίλη σου στην imaginary φίλη που έχει ο μπαμπάς σου στο μυαλό του, τόσο λιγότερο καχύποπτος θα είναι και εκείνος μαζί της. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως, όσο πιο χαρούμενος δείχνεις πλάι της, τόσο πιο γρήγορα ο μπαμπάς θα χαλαρώσει και θα την πάρει με καλό μάτι.
Ο αδερφός (ή χειρότερα η αδερφή) σου, είναι η τελευταία «πίστα» της συνάντησης για να κερδίσει μία και καλή το παιχνίδι. Είναι το άτομο ή τα άτομα που αισθάνεται πως πρέπει να εντυπωσιάσει περισσότερο από τον καθένα. Αυτό συμβαίνει γιατί, την ίδια στιγμή που οι γονείς σου βλέπουν την ευτυχία να σκιαγραφείται στο πρόσωπό σου, το μικρό ή μεγάλο αδερφάκι σου, είναι το πρόσωπο εκείνο που πάντα θα περιμένει κάτι παραπάνω από εκείνη και δεν θα διαστάσει ακόμη και να την τεστάρει απροκάλυπτα μπροστά σε όλους για να πειστεί για τις προθέσεις της. Όχι, κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει γιατί έχουν το πάνω χέρι, πόσο μάλλον να τους ρίξει στάχτη στα μάτια. Ξέρουν από πρώτο χέρι όλες τις «βρωμιές», τόσο τις δικές σου, όσο και τις δικές της, με τη διαφορά πως εκείνη δεν το γνωρίζει. Όταν οι δύο τους κάνουν «κόμμα» εναντίον σου και αρχίζουν να σε πειράζουν για όλα αυτά που εσύ ντρέπεσαι, σημαίνει πως η φίλη σου έχει πάρει την έγκρισή τους.