Κάθε φορά που φεύγω για δύο-τρεις μέρες, θέλω να παίρνω ολόκληρη την ντουλάπα μου. Δεν το κάνω επίτηδες. Απλώς α) δεν μπορώ ποτέ να υπολογίσω πόσα ακριβώς ρούχα χρειάζομαι και β) πάντα φοβάμαι ότι κάτι μπορεί να συμβεί, μια φυσική καταστροφή ή μια επίθεση από αγέλη αφηνιασμένων ρακούν, και θα ξεμείνω. Κάπως έτσι, καταλήγω με 2 ζευγάρια παπούτσια μίνιμουμ, 2-3 τζιν, 3-4 πουκάμισα, 2-3 ζακέτες, 4-5 κοντομάνικα.
«Ούτε γκόμενα», μου λένε οι φίλοι μου. Υπερβολή; Καθόλου. Θέλω όπου πάω να έχω μαζί μου ό,τι θέλω. Να νιώθω σαν στο σπίτι μου. Να είμαι άνετος και να φορέσω ό,τι μου αρέσει ανάλογα με την περίσταση. Θα μου πεις, γίνεται να πάρεις πολλά χωρίς να χρειαστεί να πιέζεις, να ξαναπιέζεις, να βάζεις χέρια, πόδια κτλ μέχρι να κλείσει η βαλίτσα; Γίνετα. Κατέβασε τη βαλίτσα και πάμε.
Για να αποφύγεις αυτό...
1. Άπλωσε όσα θες να πάρεις μαζί και βάλτα σε σειρά!
Το να «μπουκώσεις» την βαλίτσα σου όπως να ‘ναι πριν από ένα ταξίδι είναι μία λύση, αλλά καλύτερα να τα έχεις μπροστά σου πριν το πακετάρισμα και να τα ξεδιαλέξεις καλύτερα. Βγάλτα, λοιπόν, και αποφάσισε. Ρούχα που τσαλακώνουν πρέπει να μπουν πρώτα.
2. Πάρε μια βαλίτσα με θήκες
Ο σάκος είναι πιο εύχρηστος, πιο ποζέρικος και πιο άνετος. Μια βαλίτσα με πολλές θήκες, όμως, θα σε βοηθήσει να κρατήσεις τα πράγματά σου οργανωμένα, ενώ κάνει το πακετάρισμα πολύ πιο βολικό.
3. «Ρόλαρε» τα ρούχα σου αντί να τα διπλώνεις
Καθημερινά ρούχα όπως τα t-shirts ή τα τζιν και τα φούτερ είναι καλύτερα να τα κάνεις ρολό εξοικονομώντας έτσι χώρο στη βαλίτσα σου. Δεν θα τσαλακωθούν, στο υπόσχομαι.
4. Προσοχή στα σακάκια
Εδώ έχεις δύο επιλογές: Είτε τα διπλώνεις στα δύο μέσα στη σακούλα του καθαριστηρίου, είτε τα διπλώνει κατά μήκος με την εσωτερική πλευρά προς τα έξω, έτσι ώστε να «προστατεύονται» τα πέτα, και στη συνέχεια τα ξανδιπλώνεις στα δύο!
5. Κάθε κενό είναι σημαντικό
Γέμισε τα μικρά κενά στη βαλίτσα σου με μικρά αντικείμενα. Για παράδειγμα, οι κάλτσες, οι γραβάτες και τα εσώρουχα μπορούν να γεμίσουν τα ελάχιστο άδειο χώρο μεταξύ των παπουτσιών και των ρούχων. Η συμβουλή αυτή σώζει ζωές.
6. Ταξιδιωτικά προϊόντα
Τα βλεπεις καμιά φορά σε ράφια καταστημάτων και αναρωτιέσαι ποιος τα αγοράζει -εσύ είναι η απάντηση. Ειδικά για σύντομα ταξίδια, τα καλλυντικά και τα είδη υγιεινής σε μέγεθος ταξιδίου θα σε απαλλάξουν από πολλές σκοτούρες . Άσε που εκτός από χώρο, εξοικονομείς και χρήματα.
7. Ντύσου έξυπνα
Την ημέρα του ταξιδιού φόρα το πιο βαρύ ζευγάρι παπουτσιών που έχεις πάρει μαζί σου και κουβάλησε στην τσάντα το το πιο χοντρό πουλόβερ, ώστε να εξοικονομήσεις χώρο στη βαλίτσα σου και να την κάνεις και πιο ελαφριά. Το τελευταίο είναι απαραίτητο αν έχεις να αναμετρηθείς με την αμείλικτη ζυγαριά του γκισέ του αεροδρομίου.
8. Κράτα λίγο χώρο για αγορές
Τα ταξίδια (ειδικά στο εξωτερικό) συνοδεύονται από ψώνια (δωρά για φίλους ή ακόμα και για τον εαυτό σου). Ας το έχεις αυτό στο νου σου και υπολόγισε από πριν ότι θα χρειαστείς να έχεις επιπλεόν χώρο στις αποσκευές σου κατά την επιστροφή. Επομένως μην τιγκάρεις τη βαλίτσα σου πριν καν φτάσεις στον προορισμό σου.
8+1: Μωρέ πέτα ό,τι βρεις μπροστά σου και φύγε!
Αυτό για εσένα που είσαι χύμα. Βάλε μέσα ό,τι και όσα γουστάρεις, τσαλακωμένα, ατσαλάκωτα, καλοκαιρινά, χειμωνιάτικα και φύγε.
Καλό ταξίδι! Μακάρι να είχαμε και εμείς το πρόβλημά σου.