Ο Άγιος Αγαπητός εορτάζεται σε ένα πανηγύρι που ξεχειλίζει Αγάπη

Αν υπάρχει, ωστόσο, μία ακόμη λέξη που μπορεί να «σταθεί» δίπλα στα πανηγύρια μας αξιοπρεπώς, αυτή για μένα είναι σίγουρα η Τήνος.

Πανηγύρια… Μία λέξη που στο άκουσμά της, δημιουργούνται αμέτρητα συναισθήματα, όλες το γνωρίζουμε καλά αυτό. Διότι, αποτελεί ένα από τα βασικά «συστατικά» του καλοκαιριού μας, μιας και εκεί δημιουργούμε τις πιο αξέχαστες αναμνήσεις μας και αν υπήρχε ένας «δείκτης» που μπορούσε να μετρήσει τη χαρά που μας προκαλούν, τότε σίγουρα θα είχε ξεπεράσει τα όρια.

Αν υπάρχει, ωστόσο, μία ακόμη λέξη που μπορεί να «σταθεί» δίπλα στα πανηγύρια μας αξιοπρεπώς, αυτή για μένα είναι σίγουρα η Τήνος. Ναι, το νησί με κυκλαδίτικο «αέρα» και μυστηριακή ατμόσφαιρα, που με κάνει μέχρι και σήμερα να ξεχειλίζω από αγάπη και χαρά. Και πώς είναι δυνατόν να μην το κάνει, αφού στο χωριό Αγάπη που βρέθηκα πέρυσι στις 18 Αυγούστου, χόρεψα σε ρυθμούς που χτυπούσαν πιο δυνατά και από την καρδιά μου, στην γιορτή προς τιμή του Άγιου Αγαπητού. Κι αυτό ήταν αρκετό για να δημιουργήσω τις πιο έντονες αναμνήσεις που θα με κάνουν να επιστρέφω ξανά και ξανά στο αγαπημένο μου -πλέον- ελληνικό νησί.

1719557865243-72817047-image003.jpg

Έτσι έγινε και φέτος, καθώς έχω ήδη κλείσει εισιτήρια, μετρώντας αντίστροφα τις μέρες που θα βρεθώ και πάλι στο χωριό Αγάπη. Μέχρι να φτάσει η στιγμή να επιβιβαστώ στο πλοίο, όμως, μήπως θα ήθελες να «ταξιδέψεις» μαζί μου στις αναμνήσεις από το περσινό πανηγύρι με μία μπύρα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι στο χέρι;

Ένα «ταξίδι» στις καλοκαιρινές αναμνήσεις μέχρι το επόμενο πανηγύρι

Η αλήθεια είναι πως αυτό που μου τράβηξε την προσοχή από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην Τήνο πέρυσι, ήταν τα ξωκλήσια -στον αριθμό 800, που ήταν σαν να με «καλούσαν» να μάθω την ιστορία τους.

Και το επιχείρησα, ξεκινώντας από τον Άγιο Αγαπητό στο χωριό Αγάπη. Βλέπεις, ήταν η μέρα του καθιερωμένου πανηγυριού προς τιμήν του, οπότε από το πρωί, παρακολουθούσα τους τεχνίτες να ασπρίζουν το εσωτερικό και το εξωτερικό της εκκλησίας, τις γυναίκες να στολίζουν το εσωτερικό της με λουλούδια και κάθε σπίτι να έχει ανοιχτές τις πόρτες του και να κερνάει κάθε επισκέπτη με τα παραδοσιακά ψαράκια -τις γλυκές τυρόπιτές τους.

Στο σκηνικό αυτό, ωστόσο, ήρθε και προστέθηκε το γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού: Άσπρα τραπέζια γεμάτα με ψητό κρέας, τυριά, φρέσκο ψωμί, παραδοσιακά γλυκά και μπύρες παντού, πολύχρωμα φωτάκια από πάνω και μία ατμόσφαιρα γεμάτη αγάπη και αλληλεγγύη. Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει ο χορός. Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος γλεντιού λοιπόν, ο θαρραλέος Τηνιακός ξεκίνησε να «σέρνει» τον χορό με τέτοιο κέφι, που μας παρέσυρε όλους και μπήκαμε στον κύκλο. Λίγη ώρα αργότερα, χορεύαμε αγκαλιασμένοι και το χαμόγελό μας ήταν σαν να «μαρτυρούσε» τις αναμνήσεις που δημιουργούσαμε εκείνη τη στιγμή. Αναμνήσεις φυσικά, που θα θυμόμαστε για πάντα. Κάπως έτσι, δώσαμε ραντεβού για του χρόνου, στο ίδιο μέρος, με τους ίδιους ανθρώπους και με παγωμένες μπύρες ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι.

1719557884470-812436261-image005.jpg

Το φετινό «ραντεβού» στο χωριό Αγάπη με την αγαπημένη μας μπύρα

Τα κοινά μας βιώματα, οι παραδόσεις, οι σχέσεις που δημιουργούμε με αγνώστους και μη, τα πανηγύρια και το φαγητό είναι αυτά που συνθέτουν το καλοκαίρι μας και το κατάλαβα καλά, όταν βρέθηκα στο χωριό Αγάπη. Με μια γουλιά από τη νέα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι, θα αρχίσεις να «ταξιδεύεις» και εσύ στις εικόνες που μόλις σου περιέγραψα.

Βλέπεις, εμπνευσμένη από την κοινή μας γη, τη μοντέρνα ελληνικότητα και τα καλοκαίρια μας, η ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι με μικρή ποσότητα αλατιού από τις αλυκές Μεσολογγίου συναντά αρωματικούς λυκίσκους που τις προσδίδουν μία ελαφρώς εντονότερη πικράδα και δίνει «ραντεβού» στη φετινή Γιορτή του Αγίου Αγαπητού. Είσαι έτοιμη;

1719557895826-682066778-image007.jpg

Τα πανηγύρια είναι από τα χαρακτηριστικά «συστατικά» του καλοκαιριού μας και μαζί με τη νέα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι, μπορούν και μας φέρνουν πιο κοντά. Αν, λοιπόν, θέλεις το φετινό σου καλοκαίρι να είναι αξέχαστο, ετοίμασε βαλίτσες για Τήνο και συγκεκριμένα, για τη Γιορτή του Άγιου Αγαπητού στο χωριό Αγάπη.

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved