Σε αυτό το νησί δεν τρώνε ψάρι, αλλά κατσίκι

Μην πάει το μυαλό σου σε κάποιο από τα διασημότερα νησιά του Αιγαίου.

Αγαπάμε τα νησιά, αγαπάμε τη θάλασσα, αλλά παράλληλα αγαπάμε και το καλό φαγητό και αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα κριτήριο το τι θα φας εκεί που ταξιδεύεις. Ξεκινάμε, λοιπόν, με τα βασικά και λέμε ότι σε αυτό το νησί συνοδεύουν σχεδόν τα πάντα με κατσίκι. Και για αυτό αν είσαι σε μία φάση που σκέφτεσαι που θα πας δες μήπως επιλέξεις έναν προορισμό με ιδιαίτερη ενέργεια. Ο λόγος για τη Σαμοθράκη, όπου το χαρακτηριστικό της φαγητό είναι το λιωτό.

Κατσικίσιο κρέας παντού

Όσοι έχουν πάει στη Σαμοθράκη το ξέρουν -ήδη- καθώς θα έχουν διαπιστώσει ότι όπου πήγαν βρήκαν κατσίκι στο διάβα τους. Μάλιστα στη Σαμοθράκη έχουν και τη λεγομένη «Γιορτή Κατσικιού» που από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις τη σημασία που έχει το κατσίκι στην καθημερινότητά τους.

Ένα από τα παραδοσιακά φαγητά του νησιού είναι το λιωτό, όπου τα κρεμμύδια λιώνουν τόσο που γίνονται σαν σάλτσα. Μαγειρεύεται αργά, σε χαμηλή φωτιά και γίνεται σε σφάγια από «άγρια» ζώα που κινούνται πολύ και έχουν σκληρό κρέας ή είναι μεγάλα σε ηλικία. Όπως και να ΄χει, εδώ θα βρεις κατσίκι ακόμη και σε σάντουιτς. Όπως στα λέμε, εδώ είναι άλλοι νησιώτες, δεν τρώνε ψάρια αλλά κατσίκια.

 

 

Επίσης στην τοπική κουζίνα θα βρεις:

Σούγλα που είναι κομμάτια σπιτικού χοιρινού κρέατος, ψημένα στη σούβλα.

Πίτες γεμισμένες με φέτα, χόρτα, κολοκύθα, τραχανά, κιμά και άλλα πολλά.

Τσιγαριστή φασολάδα με μαγειρεμένα λευκά φασόλια τσιγαρισμένα με λαχανικά.

Μαντί, που είναι ντόπιο ζυμαρικό γεμιστό με μείγμα μπαχαρικών (μοιάζει με ραβιόλια), αλλά και χυλοπίτες Σαμοθράκης.

Ακόμη θα βρεις πικάντικη γραβιέρα, ξεροτύρι, μέλι ανθέων και χασλαμά (σιροπιαστό γλυκό).

Άγρια ομορφιά και καταπράσινα τοπία

Όμως δεν είναι μόνο το φαγητό, αλλά η Σαμοθράκη είναι ένα ιδιαίτερο νησί για να επισκεφθείς. Έχει άγρια φυσική ομορφιά, καταπράσινα τοπία και μυστηριακή ατμόσφαιρα. Διαφέρει από τα νησιά των Κυκλάδων, καθώς έχει άγριο παρθένο φυσικό τοπίο και πυκνή βλάστηση, που σπάνια συναντάς σε ελληνικά νησιά.

Χαρακτηρίζεται από τις βάθρες της, με την πιο διάσημη και εύκολη στην πρόσβαση βάθρα να είναι η «Γριά Βάθρα». Υπάρχουν αυτές οι φυσικές πισίνες, όμως υπάρχουν και παραλίες όπως είναι ο Βάτος που είναι από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού.

Ακόμη έχει αρκετά αξιοθέατα όπως τον Αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών δίπλα στην Παλαιόπολη, τον Πύργο των Γατελούζων και τον Πύργο του Φονιά. Τέλος, μερικές από τις δραστηριότητες για τις οποίες φημίζεται το νησί είναι η πεζοπορία, η ορειβασία και η αναρρίχηση.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved