To ελληνικό νησί που φημίζεται για τα τρομερά ζυμαρικά του

Είναι όντως για καλοφαγάδες. 

Είναι αλήθεια δεν έχουν μόνο οι γείτονες Ιταλοί τρομερά ζυμαρικά, αλλά και εμείς. Μάλιστα παράγονται σε ένα μέρος που είναι νότια στις Κυκλάδες και πέρα από ομορφιά έχει και τρομερή κουζίνα. Ο λόγος για την Ανάφη που βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης και φημίζεται για τα τρομερά μακαρόνια της, που έχω την τύχη να έχω δοκιμάσει και να μου έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Γιατί πάω κάθε χρόνο στο ίδιο νησί και δεν με ενδιαφέρει να δω κανένα άλλο

Η Ανάφη είναι για τους καλοφαγάδες

Πέρα από τα γνωστές ευωδιές της θάλασσας εδώ κυριαρχεί μία ακόμη μυρώδια, εκείνη του ζαφοριστού, δηλαδή του τυρόψωμου με ζαφορά (κρόκου). Και εδώ θα φας μπαλόθια -χειροποίητα ζυμαρικά- που φτιάχνουν παραδοσιακά στο νησί. Τα ντόπια χειροποίητα ζυμαρικά σερβίρονται με κόκκινη σάλτσα και ντόπιο τυρί, τόσο απλά αλλά και τόσο νόστιμα.

Το φρέσκο ψάρι είναι δεδομένο, αλλά πέρα από αυτό θα βρεις ξεροτήγανα -φυλλαράκια λεπτής ζύμης μελωμένα και πασπαλισμένα με σησάμι ή καρύδα - και το Σησαμόμελο που είναι σησάμι ανακατεμένο με μέλι και κανέλα. Ακόμη, υπάρχουν τα γλυκά τυροπιτάκια με ντόπια αυγά και μυζήθρα γνωστά ως Μελιτερά, αλλά και Μισοφέγγαρα λεπτής ζύμης με σησάμι, καρύδια και μέλι.

 

 

 

Επίσης θα ενθουσιαστείς με τα βότανα του νησιού όπως το θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, θρούμπι, κροκός (ζαφορά) αλλά και χόρτα που γίνονται τουρσί όπως τα σταμναγκάθι. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της αναφιώτικης κουζίνας είναι τα έντονα μυρωδικά στο φαγητό όπως κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, σκόρδο. Από την κουζίνα δε λείπουν και τα αλλαντικά όπως λαγαρό και σύγκλινο. 

Λόγοι για να πας στην Ανάφη

Σίγουρα είναι ιδανική περίπτωση για χαλάρωση, καθώς είναι ένα μέρος σε πιο χαλαρούς ρυθμούς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει στους ταξιδιώτες όλα όσα χρειάζονται για να έχουν ένα ολοκληρωμένο ταξίδι. Επίσης, οι περισσότερες παραλίες της Ανάφης βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά, ενώ οι βόρειες ακτές της είναι απόκρημνες, με ελάχιστες παραλίες.

Η Χώρα διακρίνεται από αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και τα στενά σοκάκια που θα σε μαγέψουν. Επιπλέον, ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του νησιού που αξίζει να επισκεφτείς είναι ο Βράχος, που είναι ο δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά το Γιβραλτάρ, με κορυφή τον Κάλαμο.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved