associated press Google: Η μέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή μας

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 ιδρύθηκε και επίσημα η Google. Η λέξη “γκουγκλάρισμα” μπήκε στην καθημερινότητά μας και χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη στον Θεό της Τεχνολογίας.

Τι θα ήμασταν χωρίς το διαδίκτυο; Τεχνολογικά ανάπηροι. Τι θα ήταν το διαδίκτυο χωρίς την Google; Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς τα αθλήματα του στίβου. Η μηχανή αναζήτησης είναι εκεί για ν’ απαντήσει σε όλα σου τα ερωτήματα. “Τι καιρό θα κάνει σήμερα;”, “Γκούγκλαρέ το”. “Ποια είναι τα καλύτερα μαγαζιά για έξοδο τον Σεπτέμβριο;”, “Γκούγκλαρέ το”. “Πότε θα πεθάνω”, “Γκούγκλαρέ το” (καλά αυτό δε θα στο αποκαλύψει). “Πότε ιδρύθηκε η Google;”, “Γκούγκλαρέ το”. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, λοιπόν, όπως μας ενημέρωσε η αναζήτηση της Google. 

Ο πολιτισμός γεννήθηκε ως απότοκος της τεχνολογίας. Κάθε πολιτισμός και η τεχνολογία της εποχής του. Το 1998, λίγο πριν την αυγή του millennium, ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Υπεύθυνοι γι’ αυτό οι Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν. Κατά τη διάρκεια διεκπεραίωσης της διδακτορικής τους εργασίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια το 1996, που στόχευε στη δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης, δημιουργήθηκε η Google που αποτελούσε ακαδημαϊκό προϊόν και όχι ιδιωτική εταιρεία. Η επίσημη κατοχύρωση της ονομασίας της έλαβε χώρα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1997, έναν ακριβώς χρόνο πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας της, ως εταιρεία και για χώρο στέγασης χρησιμοποιούσαν ένα γκαράζ μιας φίλης τους. Η ονομασία της ως Google προέρχεται από ένα μαθηματικό λογοπαίγνιο με τη μαθηματική λέξη «googol», που αποτελεί ένα μαθηματικό όρο για να εκφραστεί μια μονάδα ακολουθούμενη από 100 μηδενικά. Επομένως, η Google βασίστηκε στον όρο «googol» του μαθηματικού κόσμου, που καθιέρωσε ο Μίλτον Σιρόττα το 1938, για να εκφράσει τον υπεραριθμό 10100  , προκειμένου να παραλληλίσει την ίδρυσή της με το βασικό στόχο επίτευξής της, που δεν ήταν άλλος, από το να δημιουργήσει μια παγκόσμια εικονική πληροφοριακή «αποθήκη» ενός τεράστιου όγκου δεδομένων. Φτάνοντας στο σήμερα, η Google δε στεγάζεται σ’ ένα γκαράζ αλλά τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται σε μία έκταση 55.000 τετραγωνικών μέτρων στο Mountain View της Καλιφόρνια.

Google1

Δεν είναι απλώς η κορυφαία μηχανή αναζήτησης

Έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε. Έχοντας διανύσει τα ⅔ του 2024 και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο 2025, η Google ελέγχει τις ζωές μας. Δεν είναι μόνο η ενημέρωση, η πληροφορία και η εκπαίδευση που μας προσφέρει. Το Google Maps άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε. Πλέον δεν χρειάζεται να ρωτάς τον κάθε περαστικό, ταξιτζή ή να βγάζεις χάρτη για να φτάσεις με ασφάλεια και εντός χρόνου σε μία τοποθεσία. Ο τρόπος πλοήγησης άλλαξε καθώς μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να δούμε τον κυκλοφοριακό φόρτο και να ανακαλύψουμε νέα μέρη.

Θέλεις να μεταφράσεις οποιαδήποτε πρόταση σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου; Το Google Translate βρίσκεται εκεί για σένα. Συμβάλλοντας στην παγκοσμιοποίηση, επιτρέπει την άμεση μετάφραση περιεχομένου από μία γλώσσα σε άλλη. Αυτό έχει ανοίξει νέες δυνατότητες στην επικοινωνία και την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και χωρών. Εντάξει θέλει λίγη βελτίωση ακόμη, αλλά η δουλειά γίνεται.

 

 

Την ίδια στιγμή το Google News έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας των παραδοσιακών ΜΜΕ. Οι ειδήσεις και το περιεχόμενο διαδίδονται γρηγορότερα μέσω των αποτελεσμάτων αναζήτησης, ενώ οι εκδότες πρέπει πλέον να προσαρμοστούν στους αλγόριθμους της Google για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Το ποιοτικό περιεχόμενο στηρίζεται από τον αλγόριθμο, την ίδια στιγμή που τιμωρούνται τα clickbaits και τα fake news. Καθόλου άσχημα. Ωστόσο στο παιχνίδι δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Στους ρυθμούς της Google χορεύουν και οι εταιρείες που θέλουν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.  Η Google έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαφημίζουν τα προϊόντα τους. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις αναζητήσεις μας, τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε, η Google μπορεί να προσφέρει στοχευμένη διαφήμιση, που είναι πιο αποτελεσματική τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Τα cookies να είναι καλά.

Google2

Τέλος σε μία εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη ορίζει με γρήγορα βήματα τις ζωές μας, η Google επενδύει έντονα στην Al τεχνολογία. Με προγράμματα όπως το Google Assistant, το οποίο μας προσφέρει προσωποποιημένη βοήθεια και διευκολύνει την καθημερινότητά μας. Η AI της Google μπορεί να προβλέψει τις ανάγκες μας, να μας υπενθυμίσει σημαντικά γεγονότα και να μας βοηθήσει σε καθημερινές εργασίες.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved