Είναι το ΑΙ το μέλλον του σωφρονιστικού συστήματος;

Ένα καινούργιο σύστημα φυλακής προτείνει επιστήμονας και θυμίζει παλιά ταινία με τον Christopher Lambert.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης ανά 100.000 άτομα στον πληθυσμό τους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ και είναι ακόμη υψηλότερο από τα επόμενα πέντε κράτη μέλη μαζί - Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Καναδάς, Γαλλία και Βέλγιο. Ζόρικα τα πράγματα δηλαδή.

Με τις φυλακές να γεμίζουν σε τρομαχτικό σημείο,  ο Hashem Al-Ghaili, ένας μοριακός βιολόγος από την Υεμένη, προτείνει σε συνέντευξή του στο Wired, την δημιουργία μιας εικονικής φυλακής όπου θα κάνει κουμάντο το ΑΙ. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει ένα νέο νευρολογικό σύστημα φυλακών που ονομάζει Cognify και μάλιστα έκανε ολόκληρο promo video για αυτό. Θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Matrix και Fortress, όπου το τελευταίο ήταν μια ταινία με φυλακισμένους που πρωταγωνίστησε ο Chrostpher Lambert το 1992 και απαγόρευε στους κρατούμενους να βλέπουν όνειρα. Τρομαχτικό το λιγότερο.

 

 

Αντί να κλείνουν φυλακισμένους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι κρατούμενοι θα υπόκεινται σε τεχνητές μνήμες σε ένα εικονικό περιβάλλον. Το σύστημα δημιουργεί προσαρμοσμένο περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη που μετατρέπεται σε οπτικές πληροφορίες και παραδίδεται στον εγκέφαλο του κρατούμενου καθώς και στα μέρη του DNA και του RNA του που συνδέονται με το σχηματισμό μνήμης για να δημιουργήσουν ένα μοτίβο μακροπρόθεσμης μνήμης. Φυσικά, υπάρχουν ηθικές συνέπειες και επιπτώσεις που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν εάν ένα τέτοιο σύστημα γίνει πραγματικότητα. Ο Al-Ghaili λέει ότι το Cognify θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μια δεκαετία από τώρα, αλλά μόνο «αν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τους ηθικούς περιορισμούς που περιορίζουν τη δοκιμή μιας τέτοιας τεχνολογίας».

 

 

Σκέψου ωστόσο να τους χρησιμοποιήσει το ΑΙ για να φτιάξει από παγκόσμιους στρατιώτες, μέχρι σκλάβους που θα υπακούν στις διαταγές του. Το Χόλιγουντ φταίει για αυτές τις σκέψεις μας, αλλά το λες και πρόβλημα αν συμβεί. Τι, όχι;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved