Μπορεί να είναι τελευταίας τεχνολογίας, έξυπνη και με υπέροχα χρώματα, αλλά παίζει ύπουλα στον λογαριασμό ρεύματος που πληρώνεις. Η τηλεόραση είναι από τις νούμερο ένα συσκευές στην κατανάλωση ρεύματος, αλλά υπάρχουν ρυθμίσεις που σου επιτρέπουν να το μειώσεις αισθητά.
Αρχικά βάλε την τηλεόραση σε energy-saving mode
Στις ρυθμίσεις της τηλεόρασης, μπορείς να αλλάξεις σε αυτή που είναι γνωστή στο ελληνικό μενού ως «λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας». Η λειτουργία αυτή μειώνει το backlight της τηλεόρασης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση της ενέργειας περίπου στο ένα τρίτο. Για το βράδυ ωστόσο, θα πρέπει να επαναφέρεις την τηλεόραση στις κανονικές της ρυθμίσεις.
Χρησιμοποίησε την λειτουργία του blank screen
Έχεις ακουστά το περίφημο blank screen; Αν όχι να ξέρεις πως η λειτουργία της περίφημης «κενή οθόνης» θα σε βοηθήσει να μειώσεις την κατανάλωση. Πολλές από τις τηλεοράσεις που κατασκευάζονται σήμερα, έχουν λειτουργίες που σου επιτρέπουν να ακούς την τηλεόραση ακόμη και όταν δεν είσαι στο χώρο. Είναι πραγματικά σπατάλη ενέργειας να αφήνεις την εικόνα ανοιχτή αν δεν παρακολουθείς, οπότε γιατί τα πεταμένα λεφτά; Ρύθμισε το blank screen για αισθητή μείωση στο ρεύμα.
Ρύθμισε τον αισθητήρα φωτός περιβάλλοντος
Όταν αγοράζεις μία τηλεόραση, είναι αυτόματα ρυθμισμένη στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Αυτές ωστόσο δεν είναι πάντα οι καλύτερες δυνατές σε αποτέλεσμα. Οι περισσότερες τηλεοράσεις νέας γενιάς, έχουν αυτό που ονομάζεται «αισθητήρας φωτός περιβάλλοντος». Αναλόγως δηλαδή το φως στο χώρου, ρυθμίζεται αυτόματα και η φωτεινότητα της τηλεόρασης. Όσο πιο φωτεινός ο χώρος σου, τόσο μικρότερη η φωτεινότητα της οθόνης άρα και η κατανάλωση ρεύματος.
Πώς μπορείς να ξεβουλώσεις τον νεροχύτη με υλικά που έχεις στο σπίτι
Κλείσε την τηλεόραση από το πολύμπριζο
Το ότι πατάς το κουμπί του χειριστηρίου για να κλείσει η τηλεόραση, δεν σημαίνει πως κλείνεις και το ρεύμα. Αντί να έχεις την τηλεόραση να συνδέεται κατευθείαν στην πρίζα του τοίχου, βάλτη σε μία από τις θύρες του πολύμπριζου. Όποτε κλείνεις από εκεί τις συσκευές, μπορείς να είσαι σίγουρος πως έχεις διακόψει και την διαδρομή που ακολουθεί το ρεύμα.