MIT Φαντάζεσαι να αρχίσουν να «γεννάνε» και τα ρομπότ;

Ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην ΑΙ αποκάλυψη.

Η ιστορία της επιστημονικής φαντασίας είναι πολύ μεγάλη και μας τρελαίνει το κεφάλι από την δεκαετία του '40. Πολλά από τα σενάρια που έχουμε δει κατά καιρούς σε ταινίες, μετά από δεκαετίες έγιναν πραγματικότητα. Είναι τυχαίο; Δεν γνωρίζουμε αν οι επιστήμονες βλέπουν πολύ sci-fi κινηματογράφο, σίγουρα όμως πολλά από τα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών τα έχουμε δει πρώτα στην μεγάλη οθόνη. Τώρα έρχεται ένα νέο που μας σοκάρει λίγο και δεν μπορούμε να μην νιώσουμε δέος. Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) κατασκευάζουν μικροσκοπικά ρομπότ με ενσωματωμένη νοημοσύνη, που μπορούν να φτιάξουν κατασκευές, οχήματα ή ακόμη και μεγαλύτερες εκδοχές του εαυτού τους. Θυμάται κανείς το Terminator; Μήπως είναι απλά δική μας ιδέα; Δεν ξέρουμε ακριβώς αν είμαστε υπερβολικοί αλλά αλήθεια μία τέτοια είδηση μοιάζει λίγο τρομακτική. Κι αν κάποτε τα ρομπότ πάρουν τον έλεγχο;

Το νέο ρολόι της Urwerk μοιάζει να έχει βγει από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας

Η υπομονάδα του ρομπότ, η οποία αναπτύσσεται στο Center for Bits and Atoms του MIT, ονομάζεται «voxel» και είναι ικανή να μεταφέρει ενέργεια και δεδομένα.Τα voxels συνθέτουν τόσο το ίδιο το ρομπότ όσο και τα εξαρτήματα του αντικειμένου που κατασκευάζεται, επιτρέποντάς τους να συνεργάζονται σε μεγαλύτερες κατασκευές. Αν όμως ένα τέτοιο ρομπότ τελικά αποκτήσει την δική του θέληση τι κάνουμε; Μήπως μετά δεν υπάρχει άλλο μέλλον παρά αυτό μίας πραγματικότητας που βλέπουμε στην ταινία Terminator; Εντάξει, σίγουρα η φαντασία μας έχει ξεσαλώσει, αλλά από την άλλη δεν μπορεί κανείς να μην σκέφτεται μία τέτοια πιθανότητα.

Οι Ιάπωνες κατάφεραν να δημιουργήσουν αυθεντικό Terminator

 
 

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να δούμε στρατούς από αυτοαναπαραγόμενα ρομπότ, σύμφωνα με τον καθηγητή του MIT, Neil Gershenfeld. Κι εμείς τώρα γιατί πρέπει να πιστέψουμε τον κύριο Neil; Κι αν ένας στρατός κρύβεται κάτω απο τα υπόγεια του εργαστηρίου του; Εντάξει, τρολάρουμε λίγο, δεν είμαστε ψεκασμένοι, αλλά και πάλι μία ιδέα φόβου πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved