Πώς γίνεται στον πλανήτη Άρη να υπάρχουν «ανθρώπινα» σκουπίδια;

50 χρόνια τώρα εξερευνούμε τον Κόκκινο Πλανήτη, 50 χρόνια τον έχουμε κάνει χωματερή του ηλιακού μας συστήματος.

Δεν μπορεί κανένα άλλο είδος στο σύμπαν να συγκριθεί με τους ανθρώπους. Δεν μας έφτανε η Γη, τώρα μολύνουμε και άλλους πλανήτες. Έχουμε ταλέντο στο να λερώνουμε τα πάντα στο πέρασμα μας. Σίγουρα θα αναρωτιέστε πως γίνεται να έχουν φτάσει τα σκουπίδια μας ακόμη και μέχρι τον Άρη. Κι όμως η απάντηση είναι πολύ απλή.

Ο Άρης (όχι ο εκείνος της Θεσσαλονίκης) είναι γεμάτος με άχρηστα αντικείμενα από τη Γη και δυστυχώς δεν διαθέτει «σκουπιδιάρικο» για να τα μαζέψει. Τα διαφόρων μεγεθών πεταμένα πράγματα μας στον γειτονικό πλανήτη υπολογίζονται σε 7.119 κιλά ή περίπου 7,1 τόνους. Οι αποστολές από την NASA έχουν αφήσει πίσω τους τόνους από άχρηστα σίδερα και πλαστικά τα οποία ξέμειναν από τα μη επανδρωμένα σκάφη. 

Πόσοι τόνοι φαγητού γύρω μας καταλήγουν κάθε μέρα στα σκουπίδια;

 
 

Προέρχονται από τρεις πηγές στη διάρκεια των περίπου 50 ετών της εξερεύνησης του πλανήτη: πεταμένα εξαρτήματα, διαστημοσυσκευές που έχουν συντριβεί και όσες είναι ακέραιες αλλά αδρανείς και μη λειτουργικές πια. Σύμφωνα με το Γραφείο Υποθέσεων Εξωτερικού Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η ανθρωπότητα έχει στείλει 18 διαστημικά σκάφη σε 14 ξεχωριστές αποστολές. Πολλές βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία, αλλά για άλλες ο 'Αρης έχει γίνει η χωματερή τους.

 

 

Με λίγα λόγια έχουμε κάνει τον Άρη έναν απέραντο σκουπιδότοπο και να φανταστείτε πως ακόμη δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι στον πλανήτη. Τι έχει να γίνει αν τελικά καταφέρουμε να κατοικήσουμε τον Άρη; Μάλλον δεν θέλουμε να το φανταστούμε καν. Το τελευταίο "σκουπίδι" που ανακαλύφθηκε, ήταν στα μέσα Αυγούστου φέτος, όταν η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το ρόβερ της Perseverance εντόπισε ένα κομμάτι εξοπλισμού, ένα μπλεγμένο τμήμα διχτυού, που είχε εκτιναχθεί κατά τη δική του προσεδάφιση.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved