Οι ΗΠΑ επανήλθαν στην κορυφή των υπερυπολογιστών, εκτοπίζοντας την Ιαπωνία, χάρη στο νέο πανίσχυρο υπερυπολογιστικό σύστημα Frontier του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Rigde (ORNL) του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας στο Τενεσί, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη Top 500 των ισχυρότερων και ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου.
Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε συμβόλαιο με την Cray Inc για την κατασκευή του υπερυπολογιστή Frontier στο Oak Ridge National Laboratory (ORNL), όπου αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το 2021 ως ο ισχυρότερος στον κόσμο, με επιδόσεις άνω των 1,5 exaflops.
Σύμφωνα με το ORNL, ο Frontier αναμένεται να «επιταχύνει την καινοτομία στην επιστήμη και την τεχνολογία και να διατηρήσει την ηγεσία των ΗΠΑ στους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων και την τεχνητή νοημοσύνη». Το ύψος του συμβολαίου ξεπερνά τα 600 εκατ. δολάρια για το σύστημα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Όταν η τεχνολογία των Star Wars κατάφερε να προβλέψει την εποχή μας
Το σύστημα θα βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική Shasta της Cray και θα διαθέτει τεχνολογία CPU AMD EPYC και AMD Radeon Instinct στα γραφικά (GPU).
Ο Frontier είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής που ξεπέρασε το φράγμα του Exaflop (1,1 Exaflop/sec), πραγματοποιώντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Το σύστημα, ένας HPE Cray EX, διαθέτει συνολικά 8.730.112 πυρήνες.
Στη δεύτερη θέση έπεσε ο έως τώρα κάτοχος της πρώτης θέσης, ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku του Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN, ο οποίος έχει ισχύ 442 Pflop/sec και 7.630.848 πυρήνες.
Στην τρίτη θέση ανέβηκε το νέο και μεγαλύτερο σήμερα ευρωπαϊκό υπερυπολογιστικό σύστημα LUMI (152 PFlop/sec) που βρίσκεται στη Φινλανδία. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής, ο γαλλικός Adastra στο κέντρο GENCI-CINES, για πρώτη φορά μπήκε στην κορυφαία παγκόσμια δεκάδα (στη δέκατη θέση).
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Summit (ΗΠΑ), Sierra (ΗΠΑ), Sunway TaihuLight (Κίνα), Perlmutter (ΗΠΑ), Selene (ΗΠΑ) και Tianhe-2A (Κίνα).