Video games: Ίσως εκεί κρύβεται η θεραπεία κατά του άγχους

Τελικά όχι μόνο δεν μας μετατρέπουν σε serial killers και ανεύθυνους οδηγούς, αλλά μπορεί να κάνουν και καλό στην ψυχική μας υγεία.

Η συζήτηση που θέλει τα video games να μας κάνουν τα μυαλά πουρέ μέχρι στο σημείο που να μας μετατρέπουν σε μανιακούς δολοφόνους κρατάει από την εποχή που έπαιζαν οι γονείς μας Space Invaders και ακόμα πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν σε αυτή την παράλογη θεωρία. Όμως πολύ σύντομα έρχεται μια επανάσταση που θα κλείσει για πάντα αυτή τη συζήτηση. 

Η DeepWell Digital Therapeutics είναι μια μικρή start up που έχει φτιάξει μια ομάδα 40 gaming προγραμματιστών και ιατρών. Στόχος της ομάδας είναι να βγάλει μέσα στο 2023 ένα video game το οποίο θα έχει σαν σκοπό τη θεραπεία ψυχικών παθήσεων όπως αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη. 

 

 

Η θεραπευτικές ιδιότητες της εικονικής πραγματικότητας στην ψυχική υγεία είναι ήδη γνωστές από τις εφαρμογές που έχει στη θεραπεία του μετατραυματικού stress σε στρατιώτες και τώρα η σχέση αυτή πρόκειται να γίνει ευρύτερη παντρεύοντας μια ευχάριστη εμπειρία με την θεραπεία. 

Για τους περισσότερους από εμάς τα video games είναι απλά μια μέθοδος οικιακής διασκέδασης και δύσκολα θα πιστεύαμε ότι μπορούν να βοηθήσουν σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτό γιατί υπάρχει τόσο αρνητικό κλίμα απέναντι στα παιχνίδια αυτά που επηρεάζει ακόμα κι εμάς που τα αγαπάμε και αφιερώνουμε ώρες σε αυτά, παίζουμε δηλαδή κατά κάποιον τρόπο ενοχικά. Αυτή είναι μια οπτική γωνία που περνάει διαχρονικά από γενιά σε γενιά και αφορά μέχρι και τους πολύ νεαρούς εκπροσώπους της Gen Z.  

 

 

Παρά το κλίμα αρνητικής δημοσιότητας, η βιομηχανία των video games συνεχώς μεγαλώνει σαν οικονομικό μέγεθος. Οι προβλέψεις των αναλυτών εκτιμούν ότι μέχρι το 2027 θα είναι ένας τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας που θα κάνει έναν τζίρο της τάξης των 340 δις δολαρίων. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται αυτή η βιομηχανία έχει να κάνει με τη συνεχή διεύρυνση του ηλικιακού group στο οποίο απευθύνεται. Αυτοί που έπαιζαν video games σαν παιδιά και έφηβοι συνεχίζουν να παίζουν και σαν ενήλικες και οι οι σημερινοί νέοι συνεχίζουν να παίζουν όπως έπαιζαν και οι προηγούμενες γενιές παιδιών και εφήβων. Ενδεικτικό στατιστικό στοιχείο αυτή της τάσης είναι ότι αυτή τη στιγμή το 65% των ενήλικων Αμερικανών παίζει κάποιο video game.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο θέλει να εκμεταλλευτεί η DeepWell για να σπάσει το ταμπού των ανδρών που δυσκολεύονται να ζητήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού και βλέπουν τον ψυχολόγο σαν μπαμπούλα. Το παιχνίδι αυτό θα είναι ένας Δούρειος Ίππος ψυχικής βοήθειας που θα χρυσώνει το χάπι της συνάντησης με έναν ψυχολόγο με την άνεση του καναπέ στο σπίτι. 

 

 

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ένα video game μπορεί να αντικαταστήσει τον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο, όμως σίγουρα μπορεί να βοηθήσει γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ πάσχοντα και ειδικού και ταυτόχρονα κάνει σημαντικά πιο ευχάριστη τη διαδικασία της θεραπείας. Μάλιστα το παιχνίδι που ετοιμάζεται, και θα ακολουθήσουν κι άλλα στη συνέχεια από την ίδια εταιρεία, θα έχουν την έγκριση του FDA, του αμερικανικού ΕΟΦ. 

Το άνοιγμα του δρόμου που επιχειρείται θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτιώση της ψυχικής υγείας, ακόμα και με έμμεσο τρόπο. Η ψυχολογική στήριξη είναι απαιτούμενη ακόμα και σε ασύνδετη από τις ψυχικές παθήσεις. Για παράδειγμα μετά από ένα δύσκολο χειρουργείο ή μια διαδικασία αποθεραπείας που απαιτεί μεγάλο σωματικό και ψυχικό κόστος. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις τα video games μπορούν να επιταχύνουν την αποθεραπεία με θεαματικό τρόπο.  



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved