Το πρωί της Πέμπτης, εκρήξεις συγκλόνισαν τουλάχιστον επτά πόλεις στην Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής. Μεταξύ των πρώτων στόχων του Πούτιν ήταν η Οδησσός, μια παραθαλάσσια πόλη στριμωγμένη γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της χώρας. Αλλά είναι επίσης το σπίτι μιας ελάχιστα γνωστής εταιρείας που ονομάζεται Cryoin, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών, δηλαδή ενός εξαρτήματος που χρησιμοποιείται στα chip υπολογιστών.
Η Cryoin παράγει αέριο νέον, μια ουσία που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των λέιζερ που χαράσσουν σχέδια σε chip υπολογιστών. Προμηθεύει εταιρείες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και την Ταϊβάν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του νέον της αποστέλλεται στις ΗΠΑ. Τώρα οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα που προκαλούνται από τη διακοπή του εφοδιασμού της Cryoin θα μπορούσαν να γίνουν αισθητά σε όλο τον κόσμο.
Η παραγωγή νέον και άλλων αερίων της Cryoin σταμάτησε την Πέμπτη καθώς ξεκίνησε η εισβολή, λέει η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης Larissa Bondarenko. «Αποφασίσαμε ότι [οι υπάλληλοί μας] θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για τις επόμενες δύο ημέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, για να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι ασφαλείς», λέει, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν ζημιές στις εγκαταστάσεις από τη Δευτέρα. Παρά τα σχέδια για επανέναρξη της παραγωγής το Σαββατοκύριακο, οι πύραυλοι πάνω από την Οδησσό σήμαιναν ότι ήταν ακόμα πολύ επικίνδυνο. Η Bondarenko, η οποία μένει μισή ώρα μακριά από την τοποθεσία με το αυτοκίνητο, λέει ότι κοιμόταν στο υπόγειό της. «Δόξα τω Θεώ έχουμε ένα στο σπίτι μας».
Τα chip λειτουργούν ως τεχνολογικοί εγκέφαλοι στα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές, τα έξυπνα σπίτια, ακόμη και τα αυτοκίνητά μας. Η βιομηχανία παλεύει ήδη με τις ελλείψεις καθώς αγωνίζεται να συμβαδίσει με την πανδημική ζήτηση για συσκευές. Το 2021, η έλλειψη chip περιόρισε την παραγωγή σχεδόν για κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, με εταιρείες όπως η General Motors να κλείνουν ολόκληρα εργοστάσια ως αποτέλεσμα. Η Apple, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές chip στον κόσμο, είπε στους κατασκευαστές τον Οκτώβριο ότι θα κατασκευάσει 10 εκατομμύρια λιγότερα iPhone το 2021 από ό,τι είχε προγραμματιστεί λόγω ελλείψεων chip, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αλλά η προμήθεια νέον από αλλού δεν θα είναι εύκολη. Οποιαδήποτε διαταραχή στην Ουκρανία θα πλήξει τους κατασκευαστές chip σε μια περίοδο που ο κλάδος βρίσκεται ήδη υπό έντονη πίεση από τη ζήτηση μετά την πανδημία. Η ώθηση πίσω από την αύξηση της παραγωγής είναι τόσο ισχυρή που προκαλεί πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού παντού, ακόμη και χωρίς πόλεμο.