Το διάστημα είναι ένα μέρος όπου όλοι μας με τον ένα ή το άλλο τρόπο θέλουμε να πάμε. Τα μέσα όμως ακόμη δεν μας το επιτρέπου έτσι περιοριζόμαστε στα μουσεία αστρονομίας και στα τηλεσκόπια για να βιώσουμε λίγο από τη δόξα του αγνώστου.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Ennead Architects ολοκλήρωσε, σε μια μεγάλη έκταση πράσινου στη Σαγκάη της Κίνας, την κατασκευή του μεγαλύτερου Μουσείου αστρονομίας στον κόσμο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 18 Ιουλίου.
Δεν έχει ξαναδεί τέτοιο κτίριο. Η μορφή του αντιπροσωπεύει πλανήτες σε τροχιά. Είναι πραγματικά ένα μοντέρνο αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, άξιο του θαύματος του διαστήματος.
Το μνημειακών διαστάσεων αρχιτεκτόνημα είναι σχεδιασμένο χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες, απηχώντας τη γεωμετρία του σύμπαντος και τη δυναμική ενέργεια των ουράνιων σωμάτων.
Κάτι τέτοιο φυσικά δυσκόλεψε πολύ τους αρχιτέκτονες για να το κατασκευάσουν.
«Κατασκευάζοντας αυτό το κτήριο, θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου η αποστολή του ιδρύματος είναι πλεγμένη πλήρως με μια αρχιτεκτονική που αυτή η ίδια διδάσκει και βρίσκει μορφή σε κάποιες από τις θεμελιώδεις αρχές που καθορίζουν το σύμπαν μας» επισήμανε ο Thomas J. Wong, σχεδιαστής στο Ennead Architects.
Το κτίριο αυτό είναι πραγματικά ένα θαύμα της επιστήμης και την ίδια στιγμή φιλοξενεί μέσα του τον τρόπο να κοιτάμε το διάστημα.
Με 39.000 τετραγωνικά μέτρα, το νέο αστρονομικό παράρτημα του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης είναι το μεγαλύτερο Μουσείο σε όλον τον κόσμο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη μελέτη της αστρονομίας.
Η πρόσοψη του Μουσείου χαρακτηρίζεται από ελικοειδείς αρχιτεκτονικές λωρίδες ενώ το περίβλημά του σχηματίζει μια σειρά από καμπυλωτές διαδρομές, έντονα επηρεασμένες από την έλξη της βαρύτητας. Το ίδιο το Μουσείο και κάθε ένα από τα τρία βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που ορίζουν το σχέδιο -ο οφθαλμός (oculus), ο ανεστραμμένος θόλος και η σφαίρα- λειτουργούν ως αστρονομικά όργανα, ιχνηλατώντας τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα.
Δες εδώ πως μοιάζει αυτό το μουσείο στη Σανγκάη: