Για περίπου μια δεκαετία η εικονική πραγματικότητα είναι ένα από κύρια εργαλεία αντιμετώπισης του PTSD σε στρατιώτες και σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT το οποίο υπογράφει κλινικός ψυχολόγος του υπουργείου βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, πολύ σύντομα θα βρει εφαρμογή και σε πολίτες.
Το πιο σοβαρό σύμπτωμα του μετατραυματικού στρες είναι όταν «παίζει» σαν ταινία στο μυαλό του πάσχοντα το συμβάν που το προκάλεσε. Μπορεί να είναι ένας τραυματισμός, ο θάνατος ενός συμπολεμιστή στα χέρια του ή ο,τιδήποτε άλλο. Μέσα από συσκευές VR ο ασθενής υποβάλλεται σε συνεχή προβολή αυτού του γεγονότος ώστε να το απομυθοποιήσει και να το ξεπεράσει πιο γρήγορα.
Χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη των VR συσκευών μπορεί να αναπαραχθεί το γεγονός όσο πιο πιστά γίνεται σε τρισδιάστατη μορφή και συνεπώς να γίνει πιο αποτελεσματική η θεραπεία. Με το μεγαλύτερο εξελικτικό κόστος να έχει ήδη απορροφηθεί από τον στρατό, το κόστος μιας τέτοιας συσκευής για κάποιον πολίτη μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από 300 δολάρια.
Η συγκυρία είναι ιδανική για τη μαζικοποίηση αυτής της εναλλακτικής θεραπείας που περιορίζει τη χρήση ψυχοφαρμάκων. Η πανδημία της COVID19 αναμένεται να οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα ψυχικών παθήσεων με το PTSD να πρωταγωνιστεί. Ειδικά εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή όπως οι υγιειονομικοί έχουν δεχτεί ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες τους. Μαζί με αυτούς και όσοι είχαν υποχρεωθεί να δουλεύουν κανονικά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο όπως οι εργαζόμενοι στα supermarkets και οι διανομείς.
Οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως η χρήση της εικονικής πραγματικότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι πρακτικά ανεξάντλητη. Θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε παιδιά που έχουν υποστεί bullying και γενικά σε οποιονδήποτε έχει υποστεί στη ζωή του κάποιο γεγονός που τον έχει τραυματίσει.