Έρευνα: H Night Shift λειτουργία των κινητών είναι εντελώς άχρηστη

Αν νόμιζες πως η σκούρα οθόνη στο smartphone σου θα το έκανε πιο φιλικό με τα μάτια σου και τον ύπνο, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις.

Διαβάζουμε παντού για τις βλαβερές συνέπειες της μπλε ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών και των tablet και είναι εύλογο να προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτή. Δυστυχώς η εξάρτησή μας από το τις οθόνες λίγο πριν κοιμηθούμε είναι τέτοια που ο περιορισμός της χρήσης είναι μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κάπου εκεί εμφανίστηκε το Night Shift υποσχόμενο θαύματα.

Η λογική της Apple, και άλλων εταιριών με ανάλογη λειτουργία στις συσκευές τους, ήταν απλή. Πιο σκούρο φόντο και σκοτεινότεροι τόνοι γενικότερα που προσομοιάζουν το νυχτερινό περιβάλλον υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζαν καλύτερο ύπνο. Το αν είναι αλήθεια ή κάποιο φαινόμενο placebo ήρθε μια έρευνα να το κρίνει και τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για όσους έψαχναν να βρουν μια εύκολη λύση για να απαλλαγούν από την μπλε ακτινοβολία.

 

 

Το BYU και το παιδιατρικό νοσοκομείο του Cincinnati μελέτησε 167 άτομα ηλικίας 18-24 χωρίζοντάς τους σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα χρησιμοποιούσε το κινητό στη λειτουργία ημέρας, η δεύτερη σε Night Shift και η τρίτη δεν χρησιμοποιούσε καθόλου κινητό πριν πέσει στο κρεβάτι. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν ένα πλήρες οκτάωρο φορώντας στον καρπό τους ένα επιταχυνσιόμετρο που παρακολουθούσε την ποιότητα του ύπνου τους. 

 

 

Τα στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν και από τις τρεις ομάδες είχαν να κάνουν με τη συνολική διάρκεια του ύπνου, την ποιότητά του, το πόση ώρα τους πήρε να κοιμηθούν και το πόσο εύκολο ήταν να σηκωθούν το πρωί. Τα αποτελέσματα για την ομάδα που δεν χρησιμοποιούσε καθόλου το κινητό ήταν καλύτερα. Σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Οι άλλες δύο όμαδες όμως δεν είχαν καμία απολύτως διαφορά. Σε οποιαδήποτε λειτουργία κι αν είχαν το κινητό τους η μπλε ακτινοβολία τους δυσκόλεψε να κοιμηθούν και τους κράτησε ξύπνιους από μερικά λεπτά έως μια ώρα ανάλογα με τον συμμετέχοντα. 

Συνεπώς βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν και όπως φαίνεται δεν υπάρχει στον ορίζονται κάποια εύκολη λύση για την μπλε ακτινοβολία. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved