Πώς θα φτιάξεις το τέλειο Home Cinema

Αφού βλέπουμε όλες τις ταινίες σπίτι μας, ας τις δούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όταν πριν από δύο δεκαετίες περίπου έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα συστήματα Home Cinema στην Ελλάδα ήταν η αποθέωση της επίδειξης πλούτου, αν όχι νεοπλουτισμού. Εντυπωσιακά στην όψη, αλλά ας μη γελιόμαστε, η τεχνολογική πρόοδος ήταν τόσο γρήγορη που πολύ γρήγορα τα προσπέρασε. Κι αν η απόδοση ήταν λογικό επακόλουθο να ξεπεραστεί κάποια στιγμή, ο κτηνώδης όγκος τους και η αισθητική τους σίγουρα δεν θα λείψουν σε κανέναν.

Να όμως που η πανδημία έκανε πιο επίκαιρη από ποτέ τη δημιουργία ενός στιβαρού και ολοκληρωμένου συστήματος «σπιτικής διασκέδασης». Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις υπηρεσίες streaming και στην περίπτωση που ακόμα βλέπεις τις αγαπημένες σου σειρές στο laptop ή το κινητό, ήρθε ή ώρα να αλλάξεις δωμάτιο και να επενδύσεις στο σαλόνι.

Από τη στιγμή που είναι οπτικοακουστικό το θέαμα θα «σπάσουμε» κι εμείς το άρθρο σε δύο μέρη, το οπτικό και το ακουστικό. Ξεκινώντας από την τηλεόραση ας θέσουμε ένα ελάχιστο όριο από το οποίο από εκεί και πάνω είσαι καλυμμένος. Ο,τιδήποτε άνω των 55 ιντσών θα φέρει εις πέρας την αποστολή. Δεν θα πρέπει να ξεχνάς και τις διαστάσεις του διαθέσιμου χώρου ώστε να μην καταφύγεις σε μια αχρείαστη σπατάλη. Στο δίλημμα ποιότητα ή ποσότητα, μείνει πιστός στην ποιότητα. Θέσε το άνω όριο των διαστάσεων ανάλογα με τον χώρο σου και κάνε την πιο ποιοτική επιλογή οθόνης.

Η εξέλιξη των οθονών δεν έχει στείλει τους προτζέκτορες στα μουσεία τεχνολογίας, αν αυτό νόμιζες. Για την ακρίβεια οι πιουρίστες του Home Cinema δεν αλλάζουν με τίποτα έναν καλό προτζέκτορα για καμία οθόνη. Δεν μιλάμε φυσικά για κάποιον φτηνιάρικο που μπορεί να θυμάσαι να τρεμοσβήνει στο αμφιθέατρο της σχολής σου. Υπάρχουν αξιοπρεπέστατες επιλογές προτζέκτορα που προσφέρουν 4Κ και HD ευκρίνεια χωρίς να χρειαστεί να ξηλωθείς για τα καλά. 

Μόλις αποφασίσεις στο δίλημμα οθόνη ή προτζέκτορα είσαι έτοιμος για τον υπόλοιπο εξοπλισμό, αυτόν που θα κάνει πραγματικό σινεμά το σπίτι σου και αυτός δεν είναι άλλος από τον ηχητικό εξοπλισμό. Κεντρικός άξονας ενός περιφερειακού ήχου (surround system) μπορεί να είναι σε πρώτη φάση ένα σύστημα 5.1, δηλαδή ένα σετ πέντε ηχείων και ενός subwoofer. 

Στον σχεδιασμό του εξοπλισμού θα πρέπει να σκεφτείς τον χώρο σαν ένα τετράγωνο με εσένα, τον θεατή στο κέντρο. Στις 4 γωνίες του χώρου θα πρέπει να μπει από ένα ηχείο, ενώ το πέμπτο θα πρέπει να μπει στο μέσο, μεταξύ των δύο μπροστινών ηχείων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σχεδιασμοί ανάλογα με τις ανάγκες και το budget σου, αλλά ο βασικός κανόνας είναι έχει ως εξής: το κεντρικό ηχείο μπροστά είναι για την ομιλία, τα δύο ηχεία εκατέρωθέν του είναι για να δίνουν stereo μουσική και τα πίσω δίνουν το μαγικό surround αποτέλεσμα. Τα 5.1 συστήματα είναι τα εισαγωγικά και από κει και πέρα υπάρχουν τα 7.1, τα οποία προσθέτουν 2 ακομα ηχεία στο περιφερειακό ηχητικό εφέ, και πάει λέγοντας. 

Στην περίπτωση που αποφάσισες να εξαντλήσεις το budget σου στην εικόνα και δεν αντέχεις και ένα σοβαρό σύστημα ήχου, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι. Ένα soundbar έρχεται να σου λύσει τα χέρια. Είναι πανεύκολα στο σετάρισμα, δεν πιάνουν χώρο και ξεκινούν από πολύ χαμηλές τιμές, περίπου στα 100€. Βέβαια δεν πρόκειται για ένα πραγματικό σύστημα surround, αλλά προσφέρουν ένα πολύ ποιοτικό ηχητικό αποτέλεσμα για την τιμή τους.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved