Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που κάνουμε σήμερα με ένα κινητό που πραγματικά δυσκολευόμαστε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό και μάλιστα θυμόμαστε αμυδρά τη ζωή μας πριν από αυτό. Για άλλους είναι εργαλείο δουλειάς, για κάποιους άλλους πηγή διασκέδασης και ψυχαγωγίας και φυσικά παραμένει βασικός δίαυλος επικοινωνίας όπως ήταν και ο αρχικός του σκοπός.
Με τόσο πολύτιμη συνεισφορά στην καθημερινότητα μας είναι απόλυτα φυσιολογικό να επενδύουμε κάτι παραπάνω κάθε φορά που ανανεώνουμε τη συσκευή μας. Αγοράζοντας όσο το δυνατόν καλύτερο κινητό αντέχει η τσέπη μας δεν εξασφαλίζουμε μόνο το καλύτερο δυνατό κινητό, αλλά παρατείνουμε και τη στιγμή που θα πάρουμε το επόμενο.
Βέβαια για να συμβεί αυτή η πολυπόθητη παράταση απόκτησης νέου κινητού θα πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε το υπάρχον στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μια ενδεχόμενη επισκευή μπορεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό μας και γι’αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την αποφύγουμε.
Το πιο σύνηθες λάθος που κάνουμε και μειώνει το προσδόκιμο ζωής του κινητού μας είναι η φόρτιση. Προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα αγοράζουμε κάποιον αμφιβόλου ποιότητας φορτιστή αντί για έναν γνήσιο με αποτέλεσμα να χαλάμε όχι μόνο την μπαταρία, αλλά και τη μητρική του κινητού. Οι μη γνήσιοι φορτιστές δεν σταματούν αυτόματα την παροχή ρεύματος με το που ολοκληρωθεί η φόρτιση με αποτέλεσμα η συνεχής ροή ρεύματος να καταστρέφει σιγά-σιγά το κινητό μας. Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργούν και τα power bank. Είναι πολύ χρήσιμα σε μια κατάσταση ανάγκης, αλλά καλό είναι να περιορίζεται η χρήση τους μόνο σε αυτές και να μην γίνεται κανόνας η φόρτιση με αυτά.
Τα κινητά γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά απέναντι στα στοιχεία της φύσης και τα ατυχήματα, αλλά δεν είναι και αλεξίσφαιρα. Ειδικά οι οθόνες με τα ελαχιστοποιημένα bezel είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε γρατζουνιές και μικροχτυπήματα. Μια θήκη και μια προστασία οθόνης είναι απολύτως αναγκαία σε αυτή την περίπτωση. Μια μικρή πτώση μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά. Καθώς τα κινητά γίνονται όλο και πιο compact στη συναρμολόγησή τους, μία βλάβη μπορεί να επεκταθεί σε πολλά περισσότερα σημεία από όσα φαντάζεσαι. Μπορεί η θήκη να σου φαίνεται αντιαισθητική αλλά στην πρώτη αδέξια πτώση που θα κρατήσει το κινητό σου ανέπαφο, θα την εκτιμήσεις.
Ζούμε σε μία χώρα ευλογημένη από μεγάλη ηλιοφάνεια, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν εκτιμά και πολύ το κινητό σου. Η απευθείας έκθεση στον ήλιο και οι υψηλές θερμοκρασίες του προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά κι από ότι αν το χτύπαγες με σφυρί. Ειδικά μπαταρία του καταστρέφεται και με τη σειρά της προκαλεί προβλήματα στη μητρική, στη μνήμη και στο τσιπ του κινητού. Τις περισσότερες φορές ούτε που καταλαβαίνουμε ότι εκθέτουμε το κινητό σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως πχ όταν το αφήνουμε στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή όταν το παίρνουμε μαζί μας στην παραλία το καλοκαίρι.