Ήξερες ότι ο εφευρέτης του ποντικιού δεν κέρδισε ούτε ένα δολάριο;

Είναι κάτι σαν φυσική προέκταση του δεξιού μας χεριού και αναντικατάστατος σύμμαχος της καθημερινότητάς μας.

O Douglas Engelbart έκανε τα αρχικά σχέδια του ποντικιού το 1960 και το 1964 έφτιαξε το πρωτότυπο. Εκείνη την εποχή εργαζόταν ως ερευνητής στο Ίδρυμα Ερευνών του Πανεπιστημίου του Stanford και δεν ενδιαφέρθηκε να κατοχυρώσει την πατέντα του. Λίγα χρόνια αργότερα το Stanford πούλησε στην Apple την πατέντα για το ποντίκι έναντι 40.000 δολαρίων.

 

Παρόμοια εγκληματικά αυτοκαταστροφική αμέλεια έδειξε ο Engelbart και για άλλες σπουδαίες εφευρέσεις του στον τομέα της πληροφορικής. Χάρη σε αυτόν οφέιλουμε ακόμα το παραθυρικό σύστημα, το hypertext, τον διαμοιρασμό οθόνης και την τηλεδιάσκεψη με εικόνα. Για καμία από αυτές τις ιδέες του δεν υπέβαλε αίτηση για κατοχύρωση πατέντας.

Με δεδομένο το πόσο χρήσιμα και αναντικατάστατα αποδείχθηκαν όλα αυτά στην καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, εύκολα υποθέτει κανείς ότι ο Douglas Engelbart θα μπορούσε να είναι ένας πάμπλουτος μεγιστάνας της πληροφορικής όπως ο Bill Gates ή ο Mark Zuckerberg. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα τον ευγνωμονούμε αιώνια που μας έλυσε τα χέρια από το πληκτρολόγιο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved