Ο στόχος που πρέπει να έχουμε όλοι και να το προσαρμόζουμε με βάση το μισθό μας είναι να αφήνουμε κάτι στην άκρη, ακόμη και αν αυτό είναι κάτι λίγο. Και για να μη μιλάμε με θεωρίες, θα μιλήσουμε με τον «κανόνα 50-30-20» που θα μπορέσει ρεαλιστικά να σε βοηθήσει και να βάλεις χρήματα στην άκρη.
Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αποταμιεύεις χρήματα στις ημέρες μας, καθώς λόγω ακρίβειας είναι δύσκολο να μπορέσεις να κρατήσεις λεφτά στην άκρη, όμως είναι απαραίτητο. Δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή και πώς μπορεί να μείνεις χωρίς έσοδα για κάποια περίοδο ή ακόμη και πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να μπορέσεις να κάνεις κάποιου είδους επένδυση ή να αγοράσεις κάτι που χρειάζεσαι.
Πόσα λεφτά έχεις στην άκρη για μια ώρα ανάγκης;
Τι υποστηρίζει ο κανόνας;
Ο τυπικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι πρέπει να εξοικονομήσεις το 20% από κάθε μισθό. Αυτό ο δημοφιλής κανόνας προϋπολογισμού αναφέρεται ως τακτική «50-30-20» που σημαίνει ότι διαθέτετε το 50% του μισθού σας σε πράγματα που χρειάζεστε, 30% σε πράγματα που θέλετε να κάνετε, όπως και 20% σε αποταμιεύσεις και επενδύσεις.
Αν πάρουμε τα ελληνικά δεδομένα, έστω ότι έχεις έναν μισθό 1.000 πρέπει να αφήνεις στην άκρη 200, σύμφωνα με τον κανόνα. Ωστόσο, αν το ενοίκιο σου είναι 600 ευρώ συν οι λογαριασμοί, οριακά βγάζεις τον μήνα, ωστόσο μπορείς να το προσαρμόσεις τον κανόνα σε ένα 10% έστω. Είναι δύσκολο λόγω της ακρίβειας να μπορέσεις να κάνεις εξοικονόμηση, αλλά σίγουρα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να το κάνεις.
6 tips για να βάλεις χρήματα στην άκρη για ταξίδι
Για να σε βοηθήσουμε σε αυτό, για να ορίζεις ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα προς αποταμίευση, θα σε βοηθήσουμε με μερικές συμβουλές.
Κατέγραψε τα έξοδά σου
Πρέπει να βγάλεις οικονομικό πλάνο για όλα όσα ξοδεύεις. Μάλιστα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξέρεις πόσα ξοδεύεις και πού. Οργανώσου, βρες το πώς θα είναι ιδανικά να ξοδέψεις τα χρήματά σου. Θα μπορούσες να δημιουργήσεις ένα πλάνο εξόδων για να ξέρεις πόσα ξοδεύεις.
Βρες τρόπους να περιορίσεις τα έξοδά σου
Ξέροντας πόσα ξοδεύεις και πού, θα είναι πιο εύκολο να περιορίσεις και τα έξοδά σου, ξέροντας πόσα δίνεις και πού. Θα είναι πιο εύκολο να κόψεις από τα επιπλέον.