Πέντε μαθήματα ηγεσίας από τον Ragnar Lothbrok

Γίνε καλύτερος έχοντας ορόσημο τον άνθρωπο που άλλαξε τον ρου των Βίκινγκ.

Η αποτελεσματική ηγεσία βασίζεται σε έναν θεμελιώδη συνδυασμό καλής καρδιάς, περιέργειας και βαθιάς θάρρους που εμπνέει την αλλαγή, προβλέπει το μέλλον και αγγίζει την εσωτερική σας πυξίδα. Αξιοποιώντας τους δικούς σου εσωτερικούς πόρους και τα βασικά σου ταλέντα, μπορείς και εσύ να κατακτήσεις την δική σου αχαρτογράφητη περιοχή.

Όπως ακριβώς έμαθε και έκανε ο Ragnar Lothbrok στο Vikings. Εννοείται πως μπορείς να παραδειγματιστείς από εκείνον. Αν εξετάσεις την έμφυτη φιλοδοξία, την πίστη και την περιέργεια του Ragnar, θα διαπιστώσετε ότι ο προ-Μεσαιωνικός ηγέτης εξακολουθεί να παρέχει έναν οδικό χάρτη για σπουδαία ηγεσία σήμερα.

 

 

Να έχεις όραμα μεγαλύτερο από τον εαυτό σου

Ο Lothbrok είχε πάντα μεγάλες φιλοδοξίες για την οικογένειά του, την κοινότητα και τον εαυτό του. Ως νέος, ονειρευόταν να τολμήσει να βρει απαντήσεις στη Δύση. Γνώριζε ενστικτωδώς ότι υπήρχαν αχαρτογράφητες περιοχές που έπρεπε να ανακαλυφθούν με λάφυρα για να κατακτηθούν. Και ακόμη και αφού απέδειξε την ύπαρξη της Δύσης, οδήγησε στρατούς για να κατακτήσουν εδάφη στην Αγγλία και εισέβαλε στο Παρίσι. Όπως ο Lothbrok, οι επιτυχημένοι ηγέτες πρέπει να έχουν ένα όραμα μεγαλύτερο από τους εαυτούς τους, να είναι πρόθυμοι να αψηφήσουν το status quo και να ξεπεράσουν τις πιθανότητες για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους για τη βελτίωση των γύρω τους.

Να είσαι προετοιμασμένος ανά πάσα στιγμή

Ο Jarl Borg (Thorbjørn Harr), ο ηγέτης του Götaland (σημερινή Σουηδία), πρόδωσε τον Lothbrok και κατέκτησε το σπίτι του, το Kattegat. Παρότι αυτό ήταν ασυγχώρητο, ο Ragnar τον συγχώρεσε και συμμάχησε μαζί του για να επιτεθεί στην Αγγλία. Ωστόσο, ο Ragnar περίμενε την αδυσώπητη φιλοδοξία του Borg και ήξερε ότι το πρόβλημα αυτό δεν θα λυνόταν παρά μόνο με τον θάνατό του.  Ο Ragnar όμως έπαιξε έξυπνα. Ουσιαστικά έκανε ένα βήμα πίσω για να δημιουργήσει μια μεγάλη και διαρκείας απάτη, που τελικά οδήγησε στην πτώση του Borg. Ενώ το διακύβευμα μπορεί να μην είναι η ζωή και ο θάνατος, οι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν μπροστά, να δουν τους κινδύνους γύρω τους και να προετοιμαστούν για οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

 

 

Να διακρίνεις τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία των ανθρώπων σου

Ο Ragnar είχε τριγύρω του μια, φαινομενικά, περίεργη ομάδα ανθρώπων — ανάμεσά τους: ο Floki εκκεντρικός φίλος και απατεώνας, η Lagertha πιστή και ηρωική πρώην σύζυγος και ο Rolo, ο αδερφός του Ragnar που ενώ πολέμησε σκληρά, συχνά στεκόταν αγανακτισμένος στη σκιά του αρχηγού του. Ένας περίεργος εσωτερικός κύκλος, αλλά με τους χαρακτήρες να μεταξύ τους επειδή ο Ragnar ήταν ικανός να γνωρίζει τις αδυναμίες των ανθρώπων και να αναδεικνύει τα δυνατά τους σημεία. Οι ηγέτες πρέπει να αναπτύξουν την έμφυτη ικανότητα να είναι ρεαλιστές σχετικά με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των ανθρώπων και να τα αξιοποιούν ανάλογα.

 

 

Κάνε ό,τι οι άλλοι θεωρούν αδύνατο

Οι Βίκινγκς πίστευαν ότι αν πέθαιναν στη μάχη θα έφταναν στη μεγαλοπρεπή Valhalla. Για αυτούς, η μοίρα τους ήταν ήδη σφραγισμένη, οπότε γιατί να μην θυσιάσoυν τα πάντα για τα όνειρά τους; Ακόμα και αν αποτύχεις, η Valhalla θα είναι ανοιχτή για σένα! Ο Ragnar αψηφούσε συνεχώς τις πιθανότητες. Αν κάποιος έλεγε ότι ένας στόχος ήταν αδύνατος, θα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να τον πραγματοποιήσει. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους στόχους μας, όσο απρόσιτοι και αν δείχνουν. Οι καλύτεροι ηγέτες κάνουν το αδύνατο δυνατό.

 

 

Εμπιστέψου το ένστικτό σου

Όταν ο Earl Haraldson (Gabriel Byrne) έδωσε εντολή στους πολεμιστές του να ταξιδέψουν ανατολικά, ο Lothbrok αντιτάχθηκε. Ήταν ο Ragnar που ενθάρρυνε τον αγαπημένο του φίλο Floki να κατασκευάσει ένα τρομερό σκάφος και με μια μικρή ομάδα, ώστε να κοιτάξει προς την Δύση. Όταν επέστρεψε με πλούτη, ο Ragnar απέδειξε ότι τα ένστικτά του είχαν δίκιο - υπήρχε πλούτος που έπρεπε να κατακτηθεί σε άλλες χώρες. Ως ηγέτης, μπορεί να περιτριγυρίζεσαι από έμπιστους συμβούλους που παρέχουν σταθερές συμβουλές. Αλλά τελικά, η δική σου εσωτερική πυξίδα, το ένστικτό σου, πρέπει να καθοδηγεί τις αποφάσεις και τη σκέψη σου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved