Μας αρέσει να βρίσκουμε τρόπους να αποταμιεύουμε χρήματα ειδικά αν είναι για καλό σκοπό. Και σίγουρα ένα ταξίδι είναι ο καλύτερος σκοπός. Δεν μας αρέσει να είμαστε μίζεροι για αυτό, όταν είναι να πάμε σε ένα ταξίδι πρέπει να περνάμε καλά. Από εκεί και πέρα είναι δικό σου θέμα στο πώς θα περάσεις καλά και σίγουρα το μεγαλύτερο budget θα σε βοηθήσει σε αυτό. Για αυτό στόχος μας είναι να σε βοηθήσουμε να μαζέψεις λεφτά για να πας όπου τραβάει η ψυχή σου.
Πώς να υπολογίσεις το budget σου;
1. Δες πόσα ξοδεύεις
Για να ξεκινήσεις να κάνεις προϋπολογισμό, πρέπει να καταλάβεις πού πηγαίνουν τα χρήματά σου κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τσεκάρεις τα έξοδά σου. Πρέπει να καταλάβεις τις οικονομικές σου ανάγκες και αυτό θα μπορούσε να γίνει και μέσω του τραπεζικού σου λογαριασμού. Πρέπει να έχεις ακριβή εικόνα για τα πόσα ξοδέυεις.
2. Διαχώρισε τα έξοδά σου
Για αυτό το επόμενο βήμα, πρέπει να διαχωρίσεις τα έξοδά σου σε δύο κατηγορίες: σταθερά και μεταβλητά. Τα σταθερά είναι όλα όσα είναι δύσκολα να αλλάξεις, όπως το ενοίκιο, τις αποπληρωμές χρεών και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Το μεταβλητό κόστος περιλαμβάνει οτιδήποτε ξοδεύετε που είναι λίγο πιο προσαρμόσιμο. Έτσι, αυτή η κατηγορία καλύπτει τυχόν συνδρομητικές υπηρεσίες (π.χ., Netflix, Spotify), όλες τις μη βασικές αγορές σεσούπερ μάρκετ, αλλά και σε ρούχα.
Το Χάρβαρντ ξέρει πώς θα πλουτίσεις πολύ εύκολα και δεν έχει άδικο
3. Μείωσε τα μεταβλητά σου έξοδα
Από αυτή την κατηγορία μπορείς να κόψεις. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να μείνεις χωρίς ενοίκιο για να πας ταξίδι. Προσπάθησε να κάνεις προσαρμογές στα έξοδά σου. Αυτό θα μπορούσε να είναι από τα γεύματά σου, τα ψώνια που κάνεις στο σούπερ μάρκετ, στα ρούχα και σε οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο. Πες στον εαυτό σου τι είναι αυτό που μπορώ να μειώσω από τα έξοδά μου; Και ξεκίνα να το κάνεις πράξη.
Η μέθοδος της χιονόμπαλας που θα σε βοηθήσει με τα χρέη σου
4. Χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου
Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να έχεις έναν κουμπαρά για να βάζεις τα χρήματά σου εκεί κάθε μήνα. Έτσι θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις και πόση πρόοδο έχεις κάνει και θα αρχίζεις να καταλαβαίνεις τη διαφορά. Δεν σου είπαμε να πάρεις ένα γουρούνι-κουμπαρά, αλλά μπορείς να έχεις έναν λογαριασμό που να είναι προορισμένος μόνο για αυτό. Σιγά-σιγά, θα βλέπεις τη διαφορά και αυτό θα σε ενθαρρύνει. Μπορείς να δώσεις κάποια εντολή για ένα πάγιο ποσό από τον λογαριασμό σου, ώστε να πηγαίνει εκεί απευθείας.
5. Τσέκαρε τους στόχους σου
Στο τέλος κάθε μήνα, είναι σημαντικό να αξιολογείς πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να επιτύχεις τους στόχους του προϋπολογισμού σου. Εάν δυσκολεύεσαι ίσως χρειαστεί να μειώσεις το ποσό που εξοικονομείς κάθε μήνα. Δεν είπαμε να μείνεις και χωρίς τα βασικά. Το κόλπο είναι να θέσεις έναν στόχο προϋπολογισμού που να είναι εφικτός.
6. Μείνε προσηλωμένος
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά είναι να μην ξεχνάς τον στόχο σου. Αυτό ισχύει σε όλες τις καταστάσεις. Μπορείς να κολλήσεις μια φωτογραφία του προορισμού των διακοπών σου δίπλα στον υπολογιστή σου ή να τη χρησιμοποιήσεις ως φόντο στο τηλέφωνό σου. Κάθε φορά που αισθάνεσαι τον πειρασμό να έρχεται, μείνε εκεί στρατιώτης.