Λένε ότι οι γυναίκες έρχονται από την Αφροδίτη και οι άντρες από τον Άρη και αυτό έχει μια δόση αλήθειας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει μόνο για τις ερωτικές σχέσεις, αλλά σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων, όπως για παράδειγμα στις φιλίες. Η σύνδεση που έχουν τα μέλη μιας αντρικής παρέας σε σχέση με εκείνη που έχουν τα μέλη μιας μιας γυναικείας παρέας διαφέρει. Ενδεικτικά, σε ένα από τα επεισόδια από τα «Φιλαράκια» η Ρέιτσελ περιγράφει το φιλί της με τον Ρος στις φίλες της και ο Ρος αντίστοιχα το περιγράφει στους φίλους του. Η σκηνή είναι «εμβληματική», καθώς συμπτύσσει τη διαφορετική ματιά στις καταστάσεις.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι και ας δούμε σχετικά στοιχεία από έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το τι κάνουν οι άντρες μεταξύ τους και το τι κάνουν οι γυναίκες αντίστοιχα. Όπως διαβάζουμε, οι άντρες συζητούν λιγότερο και δρουν περισσότερο, αφού μάλλον θα δουν κάποιο άθλημα ή θα παίξουν κάποιο βιντεοπαιχνίδι όταν είναι μαζί. Οι γυναικείες φιλίες βασίζονται γενικά στη συζήτηση και είναι συναισθηματικά έντονες, ενώ οι αντρικές φιλίες φαίνεται να έχουν λιγότερο συναισθηματικό δέσιμο. Ως γυναίκα, επιβεβαιώνω πως ακόμη και στις περιόδους που δεν έχουν συμβεί ιδιαίτερα γεγονότα, μιλάμε χαλαρά για ένα τετράωρο με τις φίλες μου. Μας αρέσει να αναλύουμε ακόμη και αυτά που μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, δίνοντας πιθανές απαντήσεις για όλα τα λάθη και τα σωστά που προηγήθηκαν. Δεν είμαι σίγουρη, ότι οι άντρες είναι απόλυτα ειλικρινείς όταν συζητάνε με τους φίλους τους για τα συναισθήματά τους, για να μην φαίνονται ευάλωτοι.
Ένα άλλο κεφάλαιο είναι η χρήση των social media, καθώς διαφορετικά λειτουργούν οι άντρες από τις γυναίκες. Σύμφωνα με τη μελέτη, βλέποντας φωτογραφίες χιλιάδων ανθρώπων στο Facebook κατέληξαν ότι οι γυναίκες δημοσίευαν πιο τακτικά μία φωτογραφία με μία ή δύο φίλες της, ενώ οι άντρες ήταν πιο πιθανό να έχουν φωτογραφίες μαζί με άλλους άντρες που να συμμετέχουν σε κάποιο είδος δραστηριότητας όπως σε κάποιο σπορ. Ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να δημοσιεύσουν μια φωτογραφία με τον «καλύτερο φίλο» ή τη σύζυγό τους. Ισχύει και αυτό, αν ρίξεις μία ματιά στα social media, θα δεις ότι οι περισσότερες γυναίκες βάζουν φωτογραφίες με τις φίλες τους, ενώ οι άντρες τείνουν να ανεβάζουν λιγότερο.
Γιατί πρέπει να φτιάξεις φιλίες στη δουλειά και πώς θα το καταφέρεις σωστά;
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που μπορεί να σκεφτεί κανείς στις διαφορές είναι η αίσθηση του χιούμορ, ο κώδικας επικοινωνίας των αντρών είναι διαφορετικός από εκείνη των γυναικών. Ένας άντρας θα μιλήσει διαφορετικά σε έναν φίλο του και θα κάνει διαφορετικό χιούμορ από μία γυναίκα. Πολλές φορές τα σχόλια των αντρών είναι πιο χύμα από αυτά των γυναικών. Τέλος, αυτό που πιστεύω είναι ότι η ποιότητα μιας φιλίας δεν εξαρτάται από το φύλο, αλλά από τα άτομα. Έχω ακούσει αρκετές φορές άντρες να υμνούν την αντρική φιλία και μπορεί να έχουν και κάθε λόγο να το κάνουν, όμως η ποιότητα μιας φιλίας κρίνεται σε κάθε περίπτωση από τα άτομα που την απαρτίζουν, τις πράξεις τους και από την επικοινωνία που έχουν αναπτύξει με τα χρόνια.