H εμμονή με τη θετική ενέργεια μας επανασυστήνεται μέσω του TikTok και υπόσχεται θαύματα

Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου με την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων; Στην εποχή του ό,τι δηλώσεις είσαι, γιατί όχι;

Τα hashtag του TikTok μπορεί να έχουν μικρή διάρκεια ζωής, όπως άλλωστε και οι αστέρες του που κατά μέσο όρο έχουν κάνει το γνωστό 15λεπτο του Andy Warhol ένα γεμάτο τρίμηνο στο οποίο μπορούν να κάνουν ένα γερό cashout αν παίξουν σωστά τα χαρτιά τους. Κάποια από αυτά περιορίζονται σε χαριτωμένα challenges που σέρνουν τον χορό του virality, ενώ κάποια άλλα υπόσχονται ότι θα σου αλλάξουν τη ζωή, όπως το #luckygirlsyndrome. Μην σας αποπροσανατολίζει το κοριτσίστικο του πράγματος, έφτασε σε τέτοιο virality που πλέον αφορά και τα δύο φύλα. 

 

 

Αυτό το σύνδρομο, που κάποιος ρεαλιστής θα το έλεγε καλλιέργεια σοβαρής αυταπάτης, υποτίθεται ότι αν πιστεύεις βαθιά μέσα σου ότι θα καταφέρεις κάποιον σημαντικό στόχο, τότε αυτός θα επιτευχθεί. Σας θυμίζει ξαναζεσταμένα κοελικά φληναφήματα με σύμπαντα συνωμότες και κάτι από Eat Pray Love για την Gen Z που θέλει να παρατείνει τη φοιτητική της ονειροπόληση; Ενδεχομένως, αλλά ας δούμε λίγο τι ακριβώς πρεσβεύουν οι ιεροκήρυκες αυτού του hashtag.

Η αμερικάνικη παράνοια μέσα από την απαγόρευση του TiTok

Οι μαρτυρίες του TikTok έχουν ένα βεβαρημένο ιστορικό ψευδών ισχυρισμών, από χρονοταξιδιωτες, μέχρι αρνητές του Αριστοτέλη, αλλά όσοι ορκίζονται ότι κατάφεραν να βγάλουν λεφτά ή να πετύχουν μια σειρά από στόχους που μέχρι να αποκτήσουν θετική στάση για τη ζωή, τους φαίνονται απίστευτοι και αδύνατοι.

 

 

Τα βίντεο που φέρουν το επίμαχο hashtag έχουν ξεπεράσει τις 150.000.000 προβολές και ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πάρα πολλά success stories που όσο σκιώδη κι αν είναι, είτε πρόκειται για εντελώς φανταστικά σενάρια, είτε για πλουσιόπαιδα που τα κατάφεραν γιατί με τη θετική ενέργεια και τύχη εννούν τα λεφτά των γονιών τους, έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον λόγω του virality. 

H καλλιέργεια μιας καλώς εννοούμενης αυταπάτης είναι πολύ παλιά υπόθεση στην Αμερική και συνδέεται με την ιστορία της ίδιας της χώρας και τη μετανάστευση των Προτεσταντών στον Νέο Κόσμο και τη θετική τους στάση απέναντι στη ζωή. Αυτό το modus operandi έχει λάβει πολλές διαφορετικές μορφές αυτούς τους 2-3 αιώνες, με τη θρησκευτικότητα να μην έχει πάντα το ίδιο ποσοστό εμπλοκής και όχι πάντα το ίδιο δόγμα. Ακόμα και η μόδα του Βουδισμού και άλλων ανατολικών δοξασιών και τρόπων ζωής, μέσα σε αυτό το καθαρά αμερικάνικο πλαίσιο εντάσσονται, απλά κάθε φορά η μόδα αλλάζει.  

Η μόδα αυτή τη φορά επιτάσσει να πιστεύεις στον εαυτό τόσο πολύ ώστε να καλλιεργείται ένα είδος τύχης, μια τύχη η οποία σαν ούριος άνεμος σε σπρώχνει προς την επίτευξη του στόχου, όποιου κι αν είναι αυτός. Όμως τι λένε οι ψυχολόγοι για όλα αυτά;

 

 

Η καλλιέργεια μιας θετικής στάσης ζωής είναι αναγκαία για να πάμε μπροστά και σίγουρα δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση. Μία πεσμένη και μίζερη διάθεση με το ζόρι καταφέρνουμε να σηκωθούμε τη Δευτέρα από το κρεβάτι, όχι να πετύχουμε κάποιον σοβαρό στόχο, αλλά αυτή η μονοκαλλιέργεια που παρουσιάζεται σαν πανάκεια μπορεί να καταλήξει σε κάτι πιο επικίνδυνο από μια αθώα αυταπάτη.

Ποια νέα μόδα ομορφιάς μας φέρνει το TikTok;

Η ψευδοψυχολογία της τοξική θετικής ενέργειας παραμονεύει και τη ζήσαμε πάρα πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου χιλιάδες διάσημοι και άσημοι τριγύρω μας ήθελαν να μας κάνουν κλύσμα την πάρα πολύ ευτυχή κατάσταση της ζωής τους, ενώ ο φυσιολογικός κόσμος έβλεπε τα πάντα του γύρω να καταρρέουν. Το να λέμε όλα θα πάνε καλά, ενώ είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές  συνθήκες για να πάνε καλά, τελικά μας αποπροσανατολίζει από το να χτίσουμε στα σοβαρά την προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος. Κάπως έτσι η περιβόητη θετική ενέργεια όχι μόνο δεν μας βοηθάει, αλλά τελικά μας πηγαίνει και ακόμα πιο πίσω ενώ βυθιζόμαστε στην παραπλάνηση του ίδιου μας του εαυτού. 

Ας κρατήσουμε τη θετική ενέργεια, αλλά ας μην περιμένουμε να φέρει τύχη. Μπορεί να μας βοηθήσει να καθαρίσει το μυαλό μας για να δουλέψουμε πάνω στον στόχο και να μας κρατήσει στοχοπροσηλωμένους, κάτι είναι κι αυτό. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved