Πώς θα κοντράρεις στα ίσα το άγχος σου και θα το νικήσεις

4 τρόποι για να απαλλαγείς από τον μεγαλύτερο βραχνά της καθημερινότητας.

Όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το άγχος, ακόμα και σε καθημερινή βάση. Μπορεί να είναι τόσο συχνό φαινόμενο και ειδικά με τη δουλειά απολύτως ταυτισμένη έννοια όσο και ο μισθός που κρατάει 20 μέρες, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι το φυσιολογικό που πρέπει να το αφήνουμε να μας ταλαιπωρεί.

Το καθημερινό άγχος είναι μια ανοιχτή πληγή για το μυαλό, αλλά και το σώμα μας. Κάποιοι λένε ότι είναι παραγωγικό για τη δουλειά, αλλά η αλήθεια είναι ότι μας τρώει χρόνο από αυτή, χρόνο που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πιο δημιουργικά στη δουλειά μας. Κάθε φορά που το άγχος κυριεύει το μυαλό μας βλέπουμε τη ζωή να περνάει από μπροστά μας χωρίς να τη χαιρόμαστε. Ο χρόνος αυτός δεν γυρίζει πίσω και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πατάμε το stop σε αυτό το ρολόι την ώρα που συμβαίνει, να κοιτάμε στα μάτια το άγχος και ό,τι μας αγχώνει και να παίρνουμε τη ζωή μας πίσω. Πάμε να δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό.

 

 

Άσε το σώμα σου να πάρει το βάρος

Για να χαλαρώσει το μυαλό, πρέπει το σώμα σου να το βοηθήσει. Αυτό σημαίνει βαθιές ανάσες κάθε φορά που βλέπεις ότι πας να αγχωθείς ή έχεις κυριευθεί από το στρες. Ανέπνεε αργά και προσπάθησε νοητά να μεταφέρεις τον αέρα που εισπνέεις μέχρι χαμηλά στην κοιλιά και να μην τον κρατάς μόνο ψηλά στο στήθος. Εξέπνευσε όσο πιο αργά μπορείς από τη μύτη και επανέλαβε 5 φορές. Με αυτόν τον τρόπο θα χαλαρώσει το στέρνο σου και θα κάνεις πιο εύκολη και αποτελεσματική τη διαδικασία της αναπνοής. Αν ακουμπάς με την παλάμη το στομάχι σου θα έχεις την αίσθηση ότι κατεβαίνει ο αέρας χαμηλά και θα είσαι σίγουρος ότι το κάνεις σωστά.

Φτιάξε τη στάση του σώματος

Όταν αγχώνεσαι, το σώμα σου ενστικτωδώς καμπουριάζει γιατί έτσι νιώθει ότι προστατεύεται, σαν να σκύβει στη βροχή. Αν όμως σταθείς όρθιος και ισιώσεις πλάτη και σπονδυλική στήλη, είναι σαν να στέλνεις μήνυμα στον εαυτό σου ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μπαίνει σε mode αυτοπροστασίας. Σήκωσε το πηγούνι και τη ματιά σου και όλα θα αρχίσουν να γαληνεύουν σύντομα. 

 

 

Κάνε μια βόλτα

Το περπάτημα δεν κάνει καλό μόνο στη φυσική σου κατάσταση, αλλά και στην αντιμετώπιση του άγχους. Σε πρώτο βαθμό με το να βγεις έξω να πάρεις λίγο αέρα και να περπατήσεις απομακρύνεσαι από αυτό που σε στρεσάρει. Σε ένα άλλο επίπεδο οι ορμόνες που εκκρίνονται φυσικά στο μυαλό σου από την άσκηση είναι ένα boost σεροτονίνης που έχεις άμεση ανάγκη.

 Η γιόγκα δεν είναι μαγγανεία

Αν το περπάτημα δεν κάνει δουλειά και οι ανάσες δεν αρκούν, γιατί να μην τα συνδυάσεις για καλύτερο αποτέλεσμα; Ο συνδυασμός άσκησης, ανασών και διαλογισμού θα εκπαιδεύσουν σώμα και μυαλό ώστε όχι μόνο να ξεπερνάς το άγχος, αλλά να μην σε πιάνει ούτε όταν πάει να εμφανιστεί. Δεν είναι ανάγκη να γραφτείς σε κάποιο πρόγραμμα σε γυμναστήριο κλπ αν δεν το επιτρέπει ο χρόνος και το budget σου, στο YouTube υπάρχουν δεκάδες tutorials με δεκάλεπτα προγράμματα τα οποία μπορείς να κάνεις στο σπίτι και στο γραφείο από το πρωί μέχρι το βράδυ, όποτε σε βολεύει.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved