To πιο πιθανό είναι πως κάθε μήνα, έχεις την ίδια ανησυχία που έχουμε όλοι μας. Πώς θα βγει ο μήνας. Ξεκινάμε με την πληρωμή μας και τελικά καταλήγουμε στα μέσα του μήνα να αναρωτιόμαστε πώς μας έφυγαν τόσα λεφτά και πώς θα τα βγάλουμε πέρα μέχρι την επόμενη μισθοδοσία. Και επειδή όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, ιδού μερικοί έξυπνοι τρόποι για να σώζεις χρήματα κάθε μήνα.
Φτιάξε λίστες για το σούπερ μάρκετ
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένας στους τρεις καταναλτωτές, αγοράζουν πράγματα που δεν χρειάζονται άμεσα. Κάνε λοιπόν λίστα. Τι είναι αυτά που χρειάζεσαι, πόσο κοστίζουν με βάση την τελευταία απόδειξη που είχες από τα ψώνια και υπολόγισε, πάνω-κάτω, το κόστος. Εξυπακούεται πως αν έχεις κουπόνια αγορών ή εκπτώσεις από πόντους, θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το τελικό ποσό.
Ενημερώσου για προσφορές στο internet
Παρότι μπορεί να δεις κάτι που να θέλεις να το αγοράσεις, είτε είναι ρούχο, είτε είναι ντεκόρ για το σπίτι ή ακόμη και αναλώσιμα υλικά, ρίξε πρώτα μία ματιά στο internet. Μπορείς να βρεις το ίδιο προϊόν σε χαμηλότερη τιμή και προτίμηση την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό στέλνοντας το καταθετήριο σε email, για να γλιτώσεις το κόστος της αντικαταβολής. Θέλει ψάξιμο αλλά θα βρεις σίγουρα κάτι.
Χρησιμοποίησε την πιστωτική μόνο για τα καύσιμα
Τα κέρδη είναι δύο. Το πρώτο είναι το διαθέσιμο υπόλοιπο της κάρτας σου για να τακτοποιήσεις άλλες υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα και το δεύτερο είναι το πρόγραμμα επιβραβεύσεων. Υπάρχουν προγράμματα επιστροφής που συμφέρουν όταν χρησιμοποιείς την πιστωτική, ενώ παράλληλα τα ποσά για κάθε φορά που βάζεις βενζίνη μπορούν να είναι συγκεκριμένα ώστε να ξέρεις τι δίνεις.
Χρησιμοποίησε ένα budget app
Υπάρχουν συγκεκριμένες εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το budget σου παρόλες τις αντιξοότητες και τα ξαφνικά του μήνα. Με βάση το εισόδημα, τα πάγια έξοδα και αλλά και εκείνα που συνηθίζεις να κάνεις το μήνα, εφαρμογές όπως το NerdWallet θα σε βοηθήσουν να βάλεις μία τάξη στο πόσα θα ξοδεύεις καθημερινά.
Ο κανόνας του 50-30-20
Δοκίμασε το παρακάτω. Από τις μηνιαίες σου απολαβές καλείσαι να αφιερώνεις: το 50% στις ανάγκες σου, το 30% σε αυτά που θέλεις και το 20% σε πληρωμές όπου έχεις χρέος ή για οικονομίες. Όταν αρχίζεις και ξεφεύγεις από το παραπάνω σχήμα, απαιτείται να το διαμορφώσεις αναλόγως του τι έχει προκύψει, ώστε να συνεχίσει να ισχύει το 50-30-20.
Επένδυσε σε συσκευές που καίνε λιγότερο
Με βασικό πρόβλημα αυτή την στιγμή το ρεύμα, χρησιμοποίησε επιδοτήσεις ή και ανταλλαγές συσκευών που γνωρίζεις ότι θα κάψουν λιγότερο. Επίσης δώσε έμφαση στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα ένας θερμοσίφωνας 20ετίας, προφανώς θα καίει πολύ περισσότερο από ένα καινούργιο και σε τελική ανάλυση θα σου κοστίσει περισσότερα αν κρατήσεις τον παλιό. Στα κλιματιστικά προτίμησε κλάσης Α+++ ώστε η χρέωση να είναι πολύ μικρότερη στις κιλοβατώρες, ακόμη και αν χρειαστεί να βάλεις το χέρι στην τσέπη – θα βγεις κερδισμένος ωστόσο στους λογαριασμούς.