Υπναγωγική κατάσταση: Το μυστικό των δημιουργικών ανδρών

Einstein, Dalí και Edison έπιναν νερό στο όνομά της και μπορείς να τη δοκιμάσεις κι εσύ.

Το blackout δημιουργικότητας είναι ο μεγαλύτερος φόβος όσων η δουλειά τους βασίζεται στην έμπνευση και την παραγωγή σκέψης. Αν είναι και δικός σου φόβος, θα θέλαμε να σε καθησυχάσουμε και να σε ενημερώσουμε ότι ακόμα και τα πιο λαμπρά μυαλά το παθαίνουν. Αν ούτε αυτή η διαβεβαίωση δεν μπορεί να σε καθησυχάσει, έχουμε και το μυστικό των πιο δημιουργικών ανδρών που τους βοηθούσε να το ξεπεράσουν. 

Κάθε φορά που ο Thomas Edison έβρισκε «τοίχο» και δεν μπορούσε να συνεχίσει μια ιδέα ή μια εφεύρεσή του, ακολουθούσε μια πολύ συγκεκριμένη μέθοδο. Καθόταν αναπαυτικά στην αγαπημένη του καρέκλα κρατώντας μια ατσάλινη μπάλα στο ένα χέρι και προσπαθούσε να κοιμηθεί. Τη στιγμή που οι μύες του χαλάρωναν και ετοιμαζόταν να μπει σε κατάσταση βαθέος ύπνου, η μπάλα έπεφτε στο πάτωμα και ξυπνούσε από τον θόρυβο. Τότε ήταν και πάλι έτοιμος να επιστρέψει στο εργαστήριό του και τις εφευρέσεις του.

 

 

Αυτή η κατάσταση μεταξύ ξύπνιου και βαθέος ύπνου είναι γνωστή ως υπναγωγική κατάσταση και πάρα πολλά λαμπρά μυαλά των παρελθόντων ετών την εφάρμοζαν. Παρά το ότι ήταν αγαπημένη μέθοδος ακόμα και του Einstein κάθε φορά που ήθελε να στύψει το μυαλό του, δεν έχει γίνει αντικείμενο σοβαρής μελέτης. 

Για τους περισσότερους η υπναγωγική κατάσταση συνδέεται με την πιο παραγωγική περίοδο σε παραισθήσεις και όνειρα τα οποία ξεχνάμε αν μπούμε στον βαθύ ύπνο. Η παραγωγή ονείρων συνδέεται με την υπερδιέγερση του εγκεφάλου η φαντασία του οποίο οργιάζει σε αυτό το στάδιο. Ο καθένας το βιώνει διαφορετικά, άλλοι νιώθουν την παρουσία άλλων ανθρώπων στο δωμάτιο, άλλοι νιώθουν να πετάνε και άλλοι μπαίνουν σε μια κατάσταση νιρβάνας.

 

 

Το ινστιτούτο μελέτης εγκεφάλου του Παρισιού θελησε να ερευνήσει το φαινόμενο της υπναγωγικής κατάστασης και έκανε ένα πείραμα. Συγκέντρωσε 100 εθελοντές και τους ανέθεσε να λύσουν μια σειρά από μαθηματικά προβλήματα δίνοντας τους συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την επίλυσή τους. Οι κατευθύνσεις που τους έδωσαν ήταν ελαφρά παραπλανητικές και τους απέκρυψαν ότι υπάρχει και μια πολύ πιο εύκολη λύση για κάθε ένα από αυτά.

Οι 16 από αυτούς γρήγορα ανακάλυψαν την εύκολη λύση. Τους υπόλοιπους τους έβαλαν σε μια καρέκλα να κρατούν ένα πλαστικό ποτήρι και να προσπαθήσουν να κοιμηθούν. Με το που έπεσε το ποτήρι από το χέρι τους, τους ζητήθηκε να αναφέρουν τι σκέφτηκαν όλο αυτό το διάστημα και να συνεχίσουν στην επίλυση των μαθηματικών προβλημάτων.   

 

 

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες κατά το διάστημα της υπναγωγικής κατάστασης σκεφτόντουσαν διάφορα παράλογα πράγμα όπως άλογα που μιλάνε, αριθμούς που χορεύουν κλπ. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν να βρουν την εύκολη λύση για την επίλυση των προβλημάτων. 15 δευτερόλεπτα σε αυτή την κατάσταση ήταν αρκετά για τους περισσότερους για να βρεθούν σε μια κατάσταση έκλαμψης ανάλογη με αυτή του Αρχιμήδη όταν φώναξε «Εύρηκα».  Μια έκλαμψη η οποία δεν εμφανίστηκε σε όσους προσπέρασαν τη φάση και μπήκαν σε βαθύ ύπνο.

 

 

Αυτή είναι μόνο η πρώτη επιστημονική προσέγγιση του θέματος και σίγουρα θα μάθουμε πολλά περισσότερα στο άμεσο μέλλον. Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται έρευνες για τα Αλφα και Δέλτα κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου και σύντομα θα ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά του ύπνου. Εμείς δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τότε. Ξέρουμε ήδη ότι ένας ολιγόλεπτος ύπνος το μεσημέρι είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τη μέρα, αρκεί να μην το καταλάβει ο προϊστάμενός μας. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved