Μπαίνεις μέσα έναν χώρο γεμάτο άγνωστους ανθρώπους που δεν σε ξέρουν και δεν το ξέρεις. Αυτή η συνθήκη σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα αποτελεί παρελθόν. Πριν ακόμα την πρώτη χειραψία και τις απαραίτητες συστάσεις έχει μετρήσει ο ένας τον άλλον και έχει βγάλει σχηματίσει μια πρώτη εκτίμηση. Μπορεί να είναι λανθασμένη, αλλά δεν έχει καμία σημασία.
Στην πορεία μπορείς να κάνεις τα πάντα για να την αλλάξεις, στην περίπτωση που νιώσεις ότι δεν εβαλες τα δυνατά σου. Μπορείς επίσης και να καταστρέψεις μια καλή εικόνα, όμως δεν πιστεύουμε ότι είσαι τόσο αυτοκαταστροφικός και αφελής. Η αντιστροφή μιας κακής πρώτης εικόνας δεν είναι ακατόρθωτη, αλλά σε στέλνει πίσω στην αφετηρία σαν το επιτραπέζιο φιδάκι, ενώ μια καλή είναι η «σκάλα» που θα σε βοηθήσει να «πηδήξεις» μερικά πολύτιμα τετράγωνα, ειδικά όταν η συνάντηση εμπεριέχει το στοιχείο του ανταγωνισμού.
Η διαμόρφωση της πρώτης εντύπωσης ξεκινάει πολύ πριν ανταλλάξετε την πρώτη ματιά. Το κλείσιμο της πόρτας, αν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι μια ένδειξη ότι όταν αναλαμβάνεις μια δουλειά, δεν την αφήνεις ποτέ στη μέση και δίνεις προσοχή στη λεπτομέρεια. Αμέσως μετά είναι η ώρα της γλώσσας του σώματος. Ξέρεις πολύ καλά πως αυτή είναι που προδίδει το μέγεθος της αυτοπεποίθησής σου.
Ο διασκελισμός σου πρέπει να είναι στιβαρός και με φυσιολογικό ρυθμό, δεν βιάζεσαι, αλλά δεν σέρνεις και τα πόδια σου. Το ίδιο ισχύει για το κεφάλι που πρέπει να είναι πάντα ψηλά και οι ώμοι ευθυτενείς, αν καμπουριάζεις δείχνεις φόβο και αμηχανία. Τότε είναι στιγμή που χρειάζεσαι εκείνο το λαμπερό χαμόγελο που κερδίζει. Μην ξεχνάς να το χρησιμοποιείς κάθε φορά που απευθύνεσαι σε κάποιον πριν του μιλήσεις.
Πώς θα διαλέξεις σε πόσους και σε ποιους θα απευθυνθείς; Η πιο απάντηση, σε όλους. Ανεξάρτητα από τη θέση τους στην ιεραρχία ή το πόσο σημαντικοί είναι, για να βρίσκονται εκεί κάποιος λόγος θα υπάρχει. Συστήσου και κάνε επαφή με όλους τους παρευρισκόμενους. Κράτα το κινητό στην τσέπη, και σε αθόρυβη λειτουργία, και γνώρισε πραγματικό κόσμο.
Το πλέον καυτό ζήτημα δεν είναι άλλο από τη χειραψία. Αν γραφόταν αυτό το άρθρο πριν από ενάμιση χρόνο, η συμβουλή θα ήταν πολύ απλή. Μια σύντομη, αποφασιστική και δυνατή χειραψία είναι αυτό που χρειάζεται σε κάθε περίσταση, όμως η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Μιας και δίνεις εσύ τις εξετάσεις και είσαι εσύ αυτός που μετράται, περίμενε μια στιγμή. Παρατήρησε τον απέναντί σου και δώσε μια στιγμή για να πάρει αυτός την πρωτοβουλία. Αν δεις ότι πάει για fist bump, αγκώνα, χειραψία ή ότι άλλο, ακολούθησε το ρεύμα.
Αν θες να είσαι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος στον χώρο, τότε πρέπει να κάνεις και τους άλλους να δείχνουν ενδιαφέροντες. Αμέσως μετά τις συστάσεις ρώτα περισσότερα γι’αυτούς, χωρίς όμως να μοιάζεις περίεργος και κουτσομπόλης. Η ένδειξη ενδιαφέροντος για αυτό που κάνει ο άλλος δεν είναι μόνο ένδειξη καλών τρόπων και ευγένειας, αλλά και ένας τρόπος να αντλήσεις χρήσιμες πληροφορίες.
Μετά από αυτές τις απαραίτητες εισαγωγικές κουβέντες είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί για λίγο η συζήτηση που διακόπηκε λόγω της εισόδου σου. Εξίσου πιθανό είναι και να επιχειρηθεί να πιαστεί το νήμα από εκεί που κόπηκε. Η ενημέρωσή σου για τα θέματα της επικαιρότητας μπορεί να είναι ο τρόπος να τρυπώσεις κι εσύ για λίγο στη συζήτηση πριν περάσει η συζήτηση σε πιο σοβαρά ζητήματα. Αν έχεις καταφέρει να παίξεις μπάλα στο ζέσταμα, στον αγώνα θα είναι παιχνιδάκι.
Τέλος αφήσαμε το πιο αυτονόητο, την εμφάνιση. Η κατάλληλη αμφίεση είναι διαβατήριο για κάθε περίσταση και δεν είναι μόνο το πού θα πέσει ο δείκτης της επιλογής σου ανάμεσα στο φάσμα του casual με το formal. Αν αυτό είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι να βρεις τα κατάλληλα κομμάτια που θα φτιάξουν το σύνολο. Το πιο βασικό είναι το πουκάμισο. Πρόσεξε τον γιακά σου να είναι σε όσο το δυνατόν πιο καλή κατάσταση, φυσικά καθαρός, και φρόντισε να μην εμφανιστείς με σημάδια ιδρώτα. Δεν είναι μόνο το κομμάτι της αισθητικής, αλλά και η εικόνα του άγχους που δίνει η στάμπα του ιδρώτα και δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να δείξεις αγχωμένος.