Κάποτε θα ηχούσε ως αστείο ότι ένα κρυπτονόμισμα – τρολ θα γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, αποκτώντας μεγάλη αξία έναντι του δολαρίου. Πώς αλλιώς να εισπράξει κανείς το ότι ένα κρυπτονόμισμα με logo ένα… σκύλο (ράτσας Shiba Inu) και έχοντας ως λόγο ύπαρξης το τρολάρισμα, έφτασε σημείο να μπει στο Top 10 των αντίστοιχων «συναδέλφων» του;
Στη σύγχρονη εποχή άλλωστε, όπου το μεγαλύτερο μερίδιο στην οικονομία ασκούν η πανδημία και τα social media, η εμπειρία με την άνοδο και την κάθοδο της εταιρίας «GameStop» μας δίδαξε ότι πολλά παράλογα ετοιμάζονται να συμβούν στο παγκόσμιο χρηματιστήριο. Ειδικά όταν φέρουν την υπογραφή του «σύγχρονου θεού» της οικονομίας και των social media, Elon Musk, τα πάντα είναι πιθανά.
Τι είναι όμως το Dogecoin;
Μπορεί η πορεία του τρολ-κρυπτονομίσματος στα μάτια του απλού ανθρώπου να μην παρουσιάζει αίσθηση λόγω αξίας, ωστόσο και μόνο το ότι εκτοξεύτηκε στα 13 cents σε σχέση με το δολάριο, είναι μια ένδειξη ότι έχει υποστεί μεγαλύτερη μεταβλητικότητα σε σχέση με τα ισχυρότερα κρυπτονομίσματα, όπως είναι για παράδειγμα το Βitcoin που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 63.000 δολάρια. Για να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα, τον Δεκέμβριο του 2013 το Bitcoin έβλεπε την αξία του να εξανεμίζεται εξαιτίας της απόφασης των κινέζικων τραπεζών να επενδύσουν στο Yuan, την ίδια ώρα που το Dogecoin σημείωνε την τρομακτική άνοδο του 300%, με αύξηση από $0,00026 σε $0,00095.
Έχοντας αργότερα «συμμετοχή» στον έρανο για τον Ινδό αθλητή Shiva Keshavan για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 ως ένας τρόπος πληρωμής, αλλά και τον αντίστοιχο της Oprah Winfrey, για ένα καταφύγιο ζώων, το Dogecoin έβλεπε τη φήμη του να γιγαντώνεται και λίγο αργότερα θα δεχόταν το απόλυτο «σπρώξιμο» για την εκτόξευση.
Ο Elon Musk (ξανά) έδωσε και πάλι ένα μίνι έναυσμα, καθώς μετά τα «πεπραγμένα» του στην «GameStop» αλλά και την τρομακτική άνοδο του bitcoin, δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, πως το «Dogecoin είναι το κρυπτονόμισμα του λαού». Όπως καταλαβαίνει κανείς, το κρυπτονόμισμα-τρολ δεν θα είχε ποτέ ξανά την τρολιά στη φύση του.
Για την ιστορία, το Dogecoin ήταν μια «έμπνευση» δύο μεγάλων μυαλών, του μηχανικού λογισμικού της IBM, Billy Markus και του αντίστοιχου της Adobe, Jackson Palmer το 2013 όπου σκοπός του ήταν να επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν εύκολα χρήματα διαδικτυακά.
Ένα τέτοιο κρυπτονόμισμα μόνο ως «τρολιά» θα μπορούσε να κυκλοφορήσει, ωστόσο κάτι που στα μάτια πολλών μπορούσε να θεωρηθεί «ασόβαρο» ουσιαστικά του έδωσε τη δύναμη για να διαδοθεί και η συμπαθητική φιγούρα του meme σκύλου προέτρεπε τον οποιοδήποτε χρήστη μέσω Reddit να αυξήσει την τιμή του. Για την ώρα πολλοί διάσημοι επιχειρηματίες αλλά και celebrities δηλώνουν ανοιχτά «σύμμαχοι» του κρυπτονομίσματος, μεταξύ αυτών ο Mark Cuban (ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks), μέχρι και ο Gene Simmons (Kiss).
Μήπως τα κρυπτονομίσματα είναι μια «φούσκα»;
Καλές αυτές οι μεταβλητές στην αξία και οι επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, ωστόσο είναι εύλογο ο κόσμος να ανησυχεί για ενδεχόμενη «φούσκα» που ετοιμάζεται να σκάσει. Άλλωστε όπως είδαμε, η μετοχή του «GameStop» ενώ εκτοξεύτηκε, είδε ξαφνικά την τιμή να πέφτει κατακόρυφα, πράγμα που μόνο ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει στους επενδυτές και σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα διαδρομή στο χρηματιστήριο.
Βέβαια εδώ καλό είναι να επισημάνουμε ότι στην περίπτωση του Dogecoin, δεν χρειάστηκε να φαληρίσουν τα μεγάλα hedge funds που έπρεπε μετά να τρέχουν να καλύψουν τις απώλειές τους λόγω του «σορταρίσματος», καθώς πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια μικροεπενδυτών και χρηστών του Reddit και Twitter να ανεβάσουν την τιμή του κρυπτονομίσματος.
#Dogecoin Is Now In The Top 10 Coins On @CoinMarketCap #DogecoinRise pic.twitter.com/CCJfqQNSm0
— Dogecoin Rise ??? (@DogecoinRise) April 14, 2021
Πέραν αυτού όμως η ιστορία έχει δείξει ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν ευμετάβλητη αξία και σε περίοδο «κρίσης» ακόμα και το ισχυρό Bitcoin δεν την γλιτώνει, κάτι που συνέβη το 2017 όταν και είδε την τιμή του να καταρρέει κατά 90%.
Όταν βλέπεις ότι ο Θεός «ματώνει», πόσο εύκολο είναι είσαι σίγουρος για την πίστη σου; Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι μυστήριος και η ενασχόληση με το αντικείμενο μοιάζει με ατέρμονο μονοπάτι. Το ποια θα είναι εξέλιξή του κανείς δεν την ξέρει.
Πάντως δεν είναι και λίγοι «Λύκοι» της Wallstreet που το έχουν σίγουρο ότι τα κρυπτονομίσματα δεν μετράνε πολλά χρόνια ακόμα ζωής.