Πώς το «σορτάρισμα» μπήκε για τα καλά στη ζωή μας

Το «φαινόμενο GameStop» και η δύναμη του Reddit έδειξαν το πόσο λάθος είναι να ποντάρεις στην καταστροφή του άλλου.

Πολλοί λένε ότι το χρηματιστήριο είναι ένας μηχανισμός «μυστήριος» που χρειάζεσαι μεγάλο γνώθι σαυτόν, μυαλό ξυράφι και εμπειρία για το πώς θα χειριστείς, το πώς θα κινηθείς ή θα επενδύσεις. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι όροι του τύπου «Άρμπιτράζ», «Δικαίωμα», «Συντελεστής β», «Χρεόγραφα», «Χαρτοφυλάκιο», «Underwriter» ακούγονται αλαμπουρνέζικα στα αφτιά των ανθρώπων που το μόνο που γνωρίζουν είναι η επένδυση, τα funds και η μετοχή. Από την άλλη βέβαια υπάρχει και το ρητό ότι πίσω από τους πολύπλοκους όρους υπάρχουν απλές έννοιες προκειμένου οι μάζες να παραμένουν στην άγνοια. Η αλήθεια όπως πάντα βρίσκεται κάπου στη μέση και στην περίπτωση του χρηματιστηρίου, μόνο άμα το δεις στην πράξη θα αντιληφθείς τον μηχανισμό και τις ιδιαιτερότητές του.

Βέβαια ακόμα και έτσι κανείς δεν περίμενε το «Αντίστροφο Σορτάτισμα» που συνέβη τις προηγούμενες μέρες με την εκτίναξη της μετοχής της GameStop η οποία ήταν ένα βήμα πριν την «πτώχευση» -ειδικά στην εποχή του κορονοϊού- και μεγάλο φαβορί να αποφέρει κέρδη σε όσους είχαν «στοιχηματίσει» στην οικονομική κατάρρευσή της.

 

 

Μια και θα αναφερθούμε στη λέξη «σορτάρισμα» αρκετά, καλό είναι να δώσουμε και μια πιο απλή εξήγηση σε όσους ανθρώπους δεν γνωρίζουν ακριβώς τη σημασία της. Στο χρηματιστήριο όπως αγοράζεις και επενδύεις στην οικονομική ευημερία και άνθηση μιας μετοχής, το ίδιο μπορείς να κάνεις και στην ανάποδη.

Με τον όρο «Short Selling» ουσιαστικά είναι σαν να «στοιχηματίζεις» μια μετοχή να φτάσει πάτο και με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης ελπίζεις να επωφεληθείς οικονομικά από αυτή την κατάσταση.

Θυμηθείτε τι είχαμε γράψει για το ιστορικό «Κραχ» της Wall Street.

 

Η «προπαγάνδα» μέσω Reddit και το Tweet που άλλαξε τα δεδομένα

Όπως ο κινηματογράφος έχει κριτικές για τις ταινίες, το online bet έχει τις στοιχηματικές εταιρίες που δίνουν προγνωστικά, έτσι και το χρηματιστήριο της Wall Street διαθέτει κάτι το ανάλογο, σύμφωνα με τo oποίο η μετοχή της GameStop –αλυσίδα καταστημάτων videogaming- ήταν από από τα μεγάλο φαβορί για πτώχευση, με τη μετοχή της να κοστίζει το βράδυ της περασμένης δευτέρας 17.25 δολάρια.

 

gamestop

 Η πορεία της μετοχής της GameSpot τον τελευταίο μήνα  

Σύμφωνα με όσα λέγονται, μια ομάδα μικροεπενδυτών με την επωνυμία «WallStreetBets» βλέποντας την αγαπημένη εταιρία των παιδικών τους χρόνων να βρίσκεται στο χείλος του «γκρεμού» και παρακολουθώντας την κίνηση «σορταρίσματος» μεγάλων κερδοσκοπικών funds και επενδυτών κατά της GameStop ξεκίνησαν μια μίνι «προπαγάνδα» μέσω της πλατφόρμας Reddit, προκειμένου να τη σώσουν. Αυτό είναι βέβαια το ένα, το ρομαντικό κομμάτι.

 

 

Το άλλο –και ενδέχεται πιο εύστοχο, μια και μιλάμε για business και στον επαγγελματικό χώρο δεν χωράνε συναισθηματισμοί- η κίνηση αυτή των μικροεπενδυτών έγινε προκειμένου να «τιμωρήσουν» τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της Wall Street σε βάρος εταιριών σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και με συντονισμένες κινήσεις να φέρουν τα πάνω κάτω στο Χρηματιστήριο.

Μέσω των διαφόρων εφαρμογών (βλ. Robinhood) περισσότεροι από 2.2 από τα περίπου 4 εκατομμύρια χρήστες της συγκεκριμένης ομάδας επένδυσαν στη μετοχή της GameStop και η τιμή της εκτινάχτηκε κατά 822% από τις αρχές του προηγούμενου μήνα.

 

 

Βέβαια μεγάλο μερίδιο στην συγκεκριμένη κίνηση έπαιξε και ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk  ο οποίος μέσω του Twitter έκανε την απόλυτη διαφήμιση στην κοινότητα των «WallStreetBets» καθώς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι κατά του κατεστημένου της Wall Street που μέσω του «σορταρίσματος» παίζει με το μέλλον των εταιριών. 

Και κάπως έτσι η μετοχή της GameStop, μετά από ένα «απλό» Tweet πήρε ακόμα 40% αύξηση.

 

 

Αποτέλεσμα όλου αυτού του χαλασμού ήταν το επενδυτικό fund πίσω από το «σορτάρισμα» η Melvin Capital να έχει τρομακτικές απώλειες του ύψους των 10 δις δολαρίων και ο ιδρυτής της, Gabe Plotkin αποδεχόμενος την τεράστια «ήττα» του, να αναγκάζεται να δανειστεί για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις τρεχούμενες συναλλαγές του fund.

Αυτοί που όμως συγκεντρώνουν τα περισσότερα «βέλη» όλων είναι στην Robinhood η οποία έβαλε προσωρινούς περιορισμούς στις επενδύσεις που αφορούν τη μετοχή της GameStop, προκειμένου, όπως λέγεται, να «φρενάρουν» την ανάπτυξή της.

 

 

Με όλο αυτό το παράδειγμα καταλαβαίνει κανείς πως η δύναμη του λόγου μέσω των social media μπορεί να κινήσει τις μάζες πολύ πιο εύκολα ποτέ και αυτό τρομάζει. Το ότι μια ομάδα 2.2 εκατομμυρίων ατόμων μπόρεσε να συνδυαστεί τόσο εύκολα, αλλάζοντας ουσιαστικά το τοπίο, τη βιωσιμότητα και το μέλλον μιας ολόκληρης εταιρίας αποτυπώνει περίτρανα το πνεύμα των καιρών και την «υπερδύναμη» που έχει το διαδίκτυο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Όσον αφορά το χρηματιστήριο τώρα και την τροπή που πήραν τα πράγματα μου έρχονται στο μυαλό ορισμένες ατάκες ενός διάσημου CEO και εκ των πλέον αναγνωρίσιμων επενδυτών του κόσμου. Τέσσερις ατάκες που ουσιαστικά θα μπορούσαν να περιγράψουν ό,τι συμβαίνει εδώ και λίγες μέρες στη Wall Street.

- «Ο πιο χαζός λόγος για να αγοράσεις μία μετοχή, είναι επειδή ανεβαίνει».

- «Κίνδυνος δημιουργείται, όταν δεν γνωρίζουν οι επενδυτές τι κάνουν».

- «Επένδυσε μόνον σε μία μετοχή εταιρείας της οποίας καταλαβαίνεις το αντικείμενο».

- «Ποτέ δεν σκέφτομαι, τι θα κάνει το χρηματιστήριο. Δεν γνωρίζω, πώς θα μπορούσε να προβλέψει κάποιος το χρηματιστήριο ή τα επιτόκια ή την ανάπτυξη. Και δεν έχω καμία ιδέα, αν θα βρίσκεται το χρηματιστήριο σε δύο χρόνια ψηλότερα ή χαμηλότερα».

Τάδε έφη, Warren Buffett (CEO της Berkshire Hathaway).

Ακόμα και αν δεν θα μάθουμε ποτέ πώς να χειριστούμε σωστά τις μετοχές, τι είναι το «Blue Chip» ή πότε έχουμε «Bull Market», τουλάχιστον μάθαμε για τα καλά τι θα πει «σορτάρισμα».

Και κυρίως ότι όταν ποντάρεις στην καταστροφή κάποιου, ακόμα και αν είσαι σίγουρος για αυτό, πάντα υπάρχει ένας παράγοντας «Χ» που θα σου φέρει την κατάσταση μπούμερανγκ.

 

 
 


©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved