5 ιστορικές ταβέρνες για να γευτείς αυθεντικό φαγητό
Στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη ταβερνάκια που έχουν αντέξει στον χρόνο.
Στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη ταβερνάκια που έχουν αντέξει στον χρόνο.
Γράφει η Δέσποινα Λάνου
Ένα από τα ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα είναι μία βόλτα στο κέντρο της, αλλά και σε μέρη της που έχουν αντέξει στον χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο ανήκουν και κάποια από τα ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας, όπως οι ταβέρνες. Υπάρχουν πράγματι ταβέρνες που αποτελούν ζωντανές μαρτυρίες μιας άλλης εποχής. Παρακάτω θα βρεις πέντε από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της πόλης, που συνδυάζουν παραδοσιακή κουζίνα με ατμόσφαιρα γεμάτη αναμνήσεις.
Κάθε μία από αυτές τις ταβέρνες κουβαλάει τη δική της ιστορία, ενώ προσφέρει μια αυθεντική γευστική εμπειρία. Είναι ιδανικές για όσους θέλουν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία.
Βρίσκεται στην Πλάκα από το 1970 που ξεκίνησε να λειτουργεί και μέχρι και σήμερα αφήνει στους πελάτες της την καλύτερη εντύπωση με τα νόστιμα φαγητά, την άψογη εξυπηρέτηση, τις πολύ προσιτές τιμές και το πολύ φιλικό περιβάλλον. Μπορείς να δοκιμάσεις είτε την χωριάτικη που είναι σταθερή αξία, είτε την σαλάτα Σαΐτα η οποία περιέχει γαύρο μαρινάτο, παξιμαδάκια, αγγουροντομάτα και κάπαρη. Με high light το μπακαλιάρο με σκορδαλιά αλλά και τα υπόλοιπα πάντα προσεγμένα πιάτα, είναι σαν να τρως σπιτικό φαγητό. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις την πιο νόστιμη εκδοχή του εκμέκ.
Κυδαθηναίων 21, Αθήνα, τηλ. 210 3226671
Στην πλατεία Θεάτρου, κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά, η «Κληματαριά» λειτουργεί από το 1927 και έχει διανύσει την πορεία της μέσα στο χρόνο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το κτίσμα βρίσκεται πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα και δίπλα από το πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας από όπου πήραν το όνομα η Πλατεία Θεάτρου και οι περιμετρικές οδοί Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Αισχύλου κ.τ.λ. Σήμερα, ανάμεσα στα άλλα η «Κληματαριά είναι διάσημη για τη ζωντανή μουσική της και τις σπεσιαλιτέ, όπως παραδοσιακές πίτες και μοσχαράκι κοκκινιστό. Ο χώρος διατηρεί το παραδοσιακό ύφος με το πέτρινο δάπεδο και τις ξύλινες δοκούς.
Πλατεία Θεάτρου 2, Αθήνα, τηλ. 210 3216629
Το Δίπορτο, η εμβληματική υπόγεια ταβέρνα της Αθήνας με ιστορία που ξεκινάει κοντά στο 1900 έχει αφήσει τη δική της ιστορία. Κρυμμένο στα υπόγεια της Βαρβακείου Αγοράς, το «Δίπορτο» αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο. Με ιστορία πάνω από 100 χρόνια παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Εδώ θα βρεις λίγα, αλλά εξαιρετικά, πιάτα, όπως ρεβίθια, γιουβέτσι και πατάτες γιαχνί. Το μέρος είναι γνωστό για την αυθεντικότητα στις γεύσεις του και εδώ μπορείς να ζήσεις μία πραγματική και διαφορετική εμπειρία από τις συνηθισμένες.
Σωκράτους 9 και Θεάτρου, Αθήνα, τηλ. 210 3211463
Το συγκεκριμένο οινομαγειρείο του Βοτανικού σερβίρει από το 1928 και κουβαλά μαζί του παράδοση. Στην οδό Λεωνίδου, ο «Λελούδας» είναι γνωστός για τα παραδοσιακά πιάτα του, όπως τον μπακαλιάρο και τις κλασικές συνταγές του. Εδώ είναι από τα λίγες ταβέρνες στην Αθήνα, που εξακολουθούν να φτιάχνουν το δικό τους κρασί. Πρόκειται για ένα όμορφο κουτουκάκι που έχει ξύλινα βαρέλια, τραπέζια και καρέκλες παλιότερης εποχής. Θα βρεις εξαιρετικό φαγητό: κεφτεδάκια, πατάτες τηγανιτές όπως τα παλιά χρόνια.
Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα, τηλ. 210 3464167
«Τα σκαλάκια» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κλασικής ταβέρνας που άνοιξε το 1967 και από τότε δεν έχει σταματήσει να δουλεύει. Η επίσκεψη σε αυτό το μέρος είναι ένα ταξίδι στον χρόνο από τότε που τα πράγματα ήταν πιο απλά και πιο ωραία. Έτσι και στον κατάλογο θα βρεις μερικά από εκείνα τα κλασικά φαγητά όπως κοντοσούβλι, μπιφτέκι και πατάτες τηγανητές στην πιο νόστιμη εκδοχή τους.
Μαραθονομάχων 57, Ακαδημία Πλάτωνα, τηλ. 210 5155367