Βρεττός: Πήγαμε στο παλαιότερο ποτοπωλείο της Αθήνας

Αυτό το αποστακτήριο-μπαρ στην καρδιά της Αθήνας υπάρχει από το 1909!

 

1 SHARES

Γράφει: Δέσποινα Λάνου

Πήγαμε σε ένα από τα παλαιότερα μπαρ της Ευρώπης και είδαμε από κοντά ένα ζωντανό μνημείο ποτού. Ένας χώρος γεμάτος από πολύχρωμα μπουκάλια, vintage αισθητική και μυστικές συνταγές από το 1909, που δημιουργούν μια ξεχωριστή εμπειρία drinking. Σίγουρα, σε κάποια από τις βόλτες σου στην Πλάκα θα έχεις προσέξει τα ξύλινα, ψηλά πασάκια στην Κυδαθηναίων, δηλαδή το αποστακτήριο-μπαρ «Βρεττός». Δεν είναι απλώς ένα ακόμη παλιό μπαρ στην Αθήνα, αλλά ένα από τα ορόσημα της Πλάκας που έχει εκθιαστεί από media σε διεθνή επίπεδο καθώς η τοποθεσία, η ιστορία, η διακόσμηση και τα ποτά του δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που πρέπει να την «αισθανθείς» έστω μια φορά.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αθήνας στο Tripdavisor.com.



Το «Βρεττός» φέρνει το αποτύπωμα μιας παλαιότερης εποχής, ξύλινα βαρέλια, πολύχρωμα μπουκάλια και vintage αντικείμενα που συνθέτουν ένα διαφορετικό σκηνικό από εκείνα που έχεις συνηθίσει να βλέπεις στο κέντρο της Αθήνας. Μόλις βγεις από το μαγαζί βρίσκεσαι στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ ακριβώς δίπλα έχει δημιουργηθεί ένας νέος χώρος όπου θα βρεις ελληνικά προϊόντα, αλλά και θα μπορέσεις να κάνεις και γευσιγνωσίες. 

 Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν συνάντησα την Αριάννα Παπαδονικολάκη, που έχει το μαγαζί στην ιδιοκτησία της από το 2008 και μιλήσαμε για την ιστορία του μέρους, το τι γίνεται σήμερα, αλλά και για τις συνταγές των λικέρ που κρατούν από το 1909. Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας ως εξής:

«Είμαστε η τρίτη γενιά του μαγαζιού, εκείνος που το ξεκίνησε ήταν το 1909 ο Βρεττός ο οποίος ήρθε από τη Σμύρνη, πήρε το μαγαζί και άρχισε δειλά-δειλά να κάνει τις πρώτες αποστάξεις, δηλαδή ούζο, έφτιαχνε οινόπνευμα και ξεκίνησε τα λικέρ γύρω στο 1920 , έφτιαχνε cherry, peppermint  -πίπερμαν- και μετά σιγά-σιγά άρχισε να βγάζει και άλλα λικέρ. Στη συνέχεια, τα παιδιά του δεν ήθελαν να συνεχίσουν το μπαρ, το έδωσαν σε δύο φίλους του Βρεττού που δούλευαν στο μαγαζί και από εκείνους το πήραμε εμείς το 2008. Για ένα μεγάλο διάστημα «μαθητεύσαμε» δίπλα σε εκείνους τους δύο μεγάλους ανθρώπους, που ήταν πολύ χαρακτηριστικές φιγούρες της περιοχής, καθώς γνώριζαν τα πάντα και για το μαγαζί και για τις συνταγές και από αυτούς μάθαμε τις συνταγές, διατηρώντας μέχρι και σήμερα την ίδια ποιότητα και την ίδια βάση».


Μιλώντας με την Αριάννα με «συνέπαιρνε» η διακόσμηση του μπαρ και όπως μου εξήγησε η κάτω σειρά στα μπουκάλια χρησιμοποιείται, όπως και κάποια από τα βαρέλια που χρονολογούνται από τις αρχές του αποστακτηρίου. Επίσης, μου είπε ότι δεν έκανε -σχεδόν- καμία παρέμβαση στην αισθητική του χώρου, καθώς ήταν εξ'αρχής ένα «κόσμημα». Οπότε, είναι ένα μέρος που έχει μείνει -σχεδόν- αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο και άρα χωρίς αμφιβολία μια μοναδική τοποθεσία για να περιηγηθείς και να αποκτήσεις  μία νέα γευστική εμπειρία. Πέρα από τον χώρο, τα ποτά έχουν «μυστικές συνταγές» από το 1909 και επειδή όλα προχωράνε, θα μπορέσεις να τα απολαύσεις και σε νόστιμα κοκτέιλ. 




-Iσχύει ότι είναι οι ίδιες συνταγές από το 1909;

«Ναι. Φυσικά, βέβαια παράλληλα εξέλιξαμε αυτό που παραλάβαμε. Για παράδειγμα το ούζο μπλε – περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%- το εξελίξαμε, φτιάξαμε άλλες τέσσερις ετικέτες 42%, 46%  48% και 50%, τα οποία είναι τριπλής, τετραπλής και πενταπλής απόσταξης. Το πενηντάρι ούζο είναι πάρα πολύ δυνατό, δεν υπάρχει άλλο στην αγορά από όσο ξέρω. Έχει γεμάτη γεύση γλυκάνισου, αρώματα μαστίχας και άλλων ελληνικών βοτάνων και μακρά επίγευση. Περιέχει 50% αλκοόλ, είναι πενταπλής απόσταξης και παρασκευάζεται στο μικρό αποστακτήριο του «Βρεττού» με βάση την ίδια συνταγή από το 1909. Όσον αφορά τα λικέρ, ήταν στις τριάντα γεύσεις, τώρα τις έχουμε φτάσει στις σαράντα γεύσεις. Για παράδειγμα, θα βρεις λικέρ κάστανο που έχει γλυκιά γεύση κάστανου, περιέχει 21% αλκοόλ και παρασκευάζεται στο αποστακτήριο μας με βάση τη συνταγή μας από το 1909. Ακόμη, υπάρχουν τσίπουρα και μπράντι δικής μας παραγωγής».

-Ποιο είναι το πιο δημοφιλές προϊόν και πού γίνεται η παρασκευή των προϊόντων;

«Η μαστίχα, μετά έρχεται το ρακόμελο και τέλος το limoncello αρέσει πολύ. Και πολλές φορές πάει αναλόγως την εποχικότητα, δηλαδή το καλοκαίρι αρέσει πολύ και το μάνγκο. Όσον αφορά την παρασκευή των προϊόντων τα λικέρ τα φτιάχνουμε εδώ στην Αττική στο Κορωπί,  και τα ούζα τα φτιάχνουμε στην Άρτα. Η παραγωγή μας είναι πολύ μικρή, εξυπηρετεί μόνο τις δικές μας ανάγκες στο μπαρ και στο μαγαζί από κάτω».




-Aρέσει στους νεότερους να δοκιμάζουν λικέρ; Είναι και αυτός ο τρόπος να διατηρήσετε την παράδοση;

«Κοίταξε, συμβαδίζουμε με την εποχή μας, οπότε με βάση τα λικέρ μας φτιάξαμε κοκτέιλ τα οποία θα τα βρεις στον κατάλογο του μπαρ. Έχουμε γύρω στα 60 κοκτέιλ. Επίσης, έχουμε και ελληνικά κρασιά στον κατάλογό μας. Μας ενδιαφέρει πολύ ο ελληνικός αμπελώνας.

Ακόμη πιστεύουμε ότι τα ποτά μας είναι παράδοση. Για παράδειγμα, στα κοκτέιλ μας τα ούζα και τα λικέρ είναι η βάση καθώς και τα ελληνικά κρασιά. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να πουλάμε, αλλά να προωθούμε και τον τόπο μας. Και δίπλα στον νέο χώρο που έχουμε δημιουργήσει θα βρεις μόνο ελληνικά προϊόντα. Και για αυτό δημιουργήσαμε και γευσιγμωσίες».

-Οπότε πέρα από την εμπειρία του μπαρ, μπορείς να κάνεις και γευσιγνωσίες και τι είδους;

«Έχουμε πάρει το κάτω μαγαζί, που ήταν ο θρυλικός «Δαμίγος». Όταν έκλεισε αυτό το μαγαζί, σκέφτηκα να το αξιοποιήσουμε τον χώρο με κάποια προϊόντα. Συνεπώς διοργανώνουμε γευσιγνωσίες κρασιού, ελαιόλαδου και μελιού. Και μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί, δεν χρειάζεται να υπάρξει οργανωμένη παρέα». 

Τελειώνοντας την κουβέντα μας, της ζήτησα να μου δείξει τον χώρο της οινογνωσίας και πράγματι πρόκειται για έναν πολύ κομψό χώρο με το ξύλινο στοιχείο να επικρατεί και που μπορείς στο κέντρο της Αθήνας να σου προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία. Τέλος, ρώτησα την Αριάννα για μελλοντικά σχέδια και είπε: « Έχουμε φτάσει ταβάνι, αλλά σκεφτόμαστε να κάνουμε χονδρική τα ποτά. Επίσης σκεφτόμαστε να επεκταθεί το μαγαζί, σαν concept, δηλαδή να πάει στα νησιά. Μπορεί να μην έχει την αυθεντικότητα του παλιού, αλλά θα είναι όσο πιο πιστό αντίγραφο γίνεται».

info

 Κυδαθηναίων 41, Αθήνα, τηλ. 21 0323 2110

1 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved