Starfield: Άξιζε το παιχνίδι της Bethesda ένα χρόνο μετά;

Ας μην αναρωτηθούμε μόνο τι έφερε στο gaming, αλλά και τι θα αφήσει στην ανθρωπότητα.

Τον Αύγουστο του 2023 γνωρίζαμε ότι η κυκλοφορία του Starfield έρχεται όλο και πιο κοντά σε ένα κοινό που το περίμενε εδώ και χρόνια. Μαζί τους όμως το περίμεναν και οι προγραμματιστές και ολόκληρη η παραγωγή της Bethesda οι οποίοι τον δούλευαν 25 χρόνια για να μπορέσουμε να το φέρουν ως αποκλειστικός στις κονσόλες του Xbox. Και τελικά το ερώτημα είναι πολύ απλό. Άξιζε τον κόπο η αναμονή;

 

 

Σε κριτικές gaming υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορεί να σχολιάσει κάποιος. Από το ίδιο το gameplay μέχρι το σενάριο, τα γραφικά για την εξέλιξη του παιχνιδιού καθώς αυτό παίζεται από τους χρήστες. Όμως όπως συμβαίνει και με άλλα παιχνίδια τα οποία κλείνουν όχι ένα χρόνο αλλά δεκαετίες ολόκληρες, κάποια στιγμή οφείλεις να ασχοληθείς και να μιλήσεις για το κληροδότημα του κάθε παιχνιδιού. Πάρτε για παράδειγμα τα Age of Empires. Μπορεί να μην θεωρούνται το νούμερο ένα παιχνίδι στρατηγικής που πέρασε ποτέ -ή και να θεωρούνται- αλλά κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί το γεγονός ότι χάραξαν μια πορεία η οποία ωφέλησε όλα τα παιχνίδια στρατηγικής που ήρθαν μετά.

 

CzSLiFra9Djy5XESedh7ze 1200 80

 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ακόμα δεν έχουμε εκτιμήσει το Starfield. Από μόνο του είναι αχανές ακριβώς όπως συμβαίνει και με το διάστημα που καλείσαι να εξερευνήσεις και όλα του τα μυστήρια. Όμως τα αχανή πράγματα στη ζωή, έχουν μονάχα 2 κατευθύνσεις: είτε να αποτύχουν παταγωδώς είτε να αρχίσουν να χτίζουν σε αυτόν τον κενό αχανή χώρο. Αν πραγματικά το Starfield δεν ήταν μόνο μια εμπορική έκδοση και οι άνθρωποι της Bethesda θέλουν να επενδύσουν σε αυτό, δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που να μπορεί να τους σταματήσει να δημιουργήσουν επιπλέον σενάρια στο διάστημα. Aυτό όμως είναι ένα κομμάτι που θα μας απασχολήσει από το πρώτο DLC και μετά, το οποίο μάλιστα περιμένουμε να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το κληροδότημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είμαστε η γενιά που θα ταξιδέψει στα άστρα. Ίσως οι πιο τυχεροί από μας να απολαύσουμε μια κρουαζιέρα μέχρι το φεγγάρι στα 85 ή 90 τους χρόνια. Ίσως και νωρίτερα. Δεν είμαστε όμως η γενιά των διαπλανητικών ταξιδιών, ούτε εκείνοι που πρόκειται να αποικίσουν τους εξωπλανήτες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φανταζόμαστε όλα εκείνα που έγραψαν άνθρωποι σαν τον Arthur Clarke, τον Isaac Asimov, τον Phllip K. Dick. Είμαστε αρκετά τυχεροί που υπάρχουν παιχνίδια που εμπνεύστηκαν από τους προηγουμένως και πόσους ακόμη,  για να δημιουργήσουν σενάρια σαν αυτό του Starfield.  

ss c8594798fadfd8e042b2fc8afff7bcf4872c5198.1920x1080

Tι είναι τελικά όμως το Starfield; Ένα παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας; Ένα nasa-punk όπως τα ονομάζουν οι πιο σχετικοί με το gaming; Το Starfield είναι αυτά αλλά και κάτι πιο σημαντικό. Είναι το success story της ανθρωπότητας. Μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο πόλεμο, λειψυδρία, κλιματική αλλαγή και μίσος, η ανθρωπότητα του Starfield κατάφερε να φτάσει στα άστρα και να απαντήσει ένα από τα μεγάλα αινίγματα του σύμπαντος. Η ανθρωπότητα του Starfield δουλεύει ομαδικά, πιλοτάρει διαστημόπλοια, κάνει αποικίες σε άγνωστα μέρη. Σίγουρα, ούτε εκεί βλέπει κανείς την τέλεια κοινωνία, αλλά είναι ελπιδοφόρα. Δείχνει την ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι σε σημεία που κανείς δεν θα περίμενε. Μετά από μία τεχνολογική αποκάλυψη, η ανθρωπότητα δεν σκέφτηκε εγωιστικά ή καταστροφικά, παρά αναζήτησε την τύχη της στα άστρα.

Φέτος που κλείνουμε 10 χρόνια από την κυκλοφορία του Interstellar του Chrisopher Nolan, είναι καλό να σκεφτούμε ότι υπάρχουν και τα καλά σενάρια. Για την ακρίβεια, μακάρι αυτό το παιχνίδι να το έπαιζαν όλοι οι άνθρωποι που κρατούν τις αποφάσεις για μια καλύτερη διαβίωση σε όλο τον πλανήτη, ώστε να εμπνευστούν και να κοιτάξουν με τον ίδιο τρόπο που θα κοιτούσαμε μέσα από μια κλειδαρότρυπα, για το ποιοι είμαστε και πού μπορούμε να φτάσουμε. Ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σκοτάδι, αλλά το φως μπορεί να χαρίσει μια από τις καλύτερες δυνατές εξελίξεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

 

Αλλά για να γίνει αυτό, δεν αρκεί μόνο ένα παιχνίδι και σίγουρα όχι μόνο η gaming κοινότητα. Αν μπορούσαμε όμως να εμπνευστούμε με το ίδιο πάθος που αντλούμε έμπνευση από κάθε τι που μας εξυψώνει σαν ύπαρξη, θα αντικρίζαμε τη θέση μας στο σύμπαν με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο. Σαν εκείνον του Starfierld.

To πρώτο expansion, Starfield: Shattered Space κυκλοφορεί μέχρι το τέλος του 2024.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved