Ο gamer που σεβεται τον εαυτό του, σέβεται και την δεκαετία που τον μεγάλωσε. Αν τα μεγάλα μας αδέρφια και τα ξαδέρφια μας μεγάλωσαν με Atari, εμείς μεγαλώσαμε με Super Nintendo, Playstation και Nintendo 64. Είχαμε τόσους τίτλους που μας ανέθρεψαν και που παράλληλα φρόντισαν να περάσουν και όλο το gaming στο επόμενο επίπεδο. Θα έχουμε να θυμόμαστε όμως για πάντα, αυτούς εδώ τους ξεχωριστούς και ιστορικούς τίτλους.
Donkey Kong Country (1994)
Αν δεν έχεις παίξει Donkey Kong στο Super Nintendo και είσαι γεννημένος στα mid-80s, κάτι έχει πάει στραβά. Σε κάθε περίπτωση, το να καβαλάς έναν ρινόκερο για να χτυπήσεις εχθρούς και να μαζέψεις μπανάνες, έμοιαζε κορυφαίο. Γι’ αυτό και βάζαμε τα κλάματα όταν μας ζητούσαν να το κλείσουμε για να διαβάσουμε.
Mortal Kombat (1992)
Η χρυσή εποχή των fighting games ήταν ξεκάθαρα τα 90s. Κανένα όμως δεν είχε την ατμόσφαιρα του πρώτου Mortal Kombat. Θορυβώδες, σκοτεινό και πολύ αιματηρό, μας άνοιξε τα μάτια σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο. Εκείνον του κολλητού μας που πέταγε το χειριστήριο επειδή έχανε από τον πρώτο γύρο.
Roller Coaster Tycoon (1999)
Ανήκει σίγουρα στην κατηγορία των παιχνιδιών που λιώσαμε. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το γιατί, αλλά μας άρεσε η ιδέα να έχουμε ένα φανταστικό λούνα-παρκ στα πρότυπα των αμερικανικών στο εξωτερικό. Ακόμη και αν κάποιοι άφηναν σκόπιμα τα βαγόνια των roller coasters να πετάξουν για να σκάσουν στο έδαφος.
Duke Nukem 3D (1996)
Σε έκανε να πιστεύεις ότι παίζεις Wolfenstein, ενώ η 3D αρχιτεκτονική του μας άφηνε τότε με το στόμα ανοιχτό. Θυμάσαι πόσο καλά περνούσες με τα όπλα στα χέρια στρίβοντας σε διαδρόμους και πυροβολώντας ό,τι βρεθεί μπροστά σου;
GoldenEye 007 (1997)
Αν υπάρχει παιχνίδι που χαρακτήρισε όσο ποτέ άλλοτε το Nintendo 64 και τα console shooters, είναι αυτό εδώ. Ωραίο στόρι, smooth κίνηση για την εποχή και μπόλικο split-screen για να παίζετε μαζί με τα αδέρφια σου. Δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί πρέπει να ρίξεις 5 με 10 σφαίρες στο κεφάλι κάποιου για να πεθάνει, αλλά αυτό δεν κάνει το παιχνίδι λιγότερο εξαίσιο από ότι συνεχίζει να είναι.
Final Fantasy VII (1997)
Αν το συγκρίνεις με άλλα Final Fantasy VII, ενδεχομένως να βρεις καλύτερους χαρακτήρες, σίγουρα καλύτερα γραφικά και προφανώς καλύτερο σύστημα μάχης. Ό,τι όμως και αν βρεις, δεν θα είναι το Final Fantasy VII. Μιλάμε για τον μπαμπά των RPG’s στα 90s, με ένα πολύ καλοστημένο στόρι που, σε κάποια σημεία, σε κάνουν να πιστεύεις ότι παρακολουθείς κάποια περίεργη τηλεοπτική σειρά. Είναι όμως αυτό που ερωτεύτηκε η γενιά των 90s. Γι’ αυτό και έγινε remastered.
Super Mario World (1990)
Το παιχνίδι που έχουν παίξει όλοι. Εσύ, ο μπαμπάς σου, ο ξάδερφος σου, τα αδέρφια σου, οι φίλοι σου. Όλοι. Ίσως ό,τι πιο ιστορικό έχει κυκλοφορήσει σε 2D και κατάφερε μέσα σε μία χρονιά να πουλήσει 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Το λες και κληροδότημα για τον κόσμο του gaming.
Starcraft (1998)
Μετά την κυκλοφορία του Starcraft, τα real time strategy δεν ήταν ποτέ ξανά ίδια. Το Starcraft ήταν ένα αληθινά στρατηγικό παιχνίδι, που το μόνο πιο εντυπωσιακό από το παιχνίδι αυτό καθαυτό, ήταν οι μονάδες, οι φυλές του και όλα όσα εκείνα που -για το 1998- σε άφηναν με το στόμα ανοιχτό. Μετά το Age of Empires, ήταν ξεκάθαρα το παιχνίδι που σαπίζαμε μέχρι πρωίας.
Age of Empires 2 (1999)
Τέσσερις μήνες πριν την αυγή της νέας χιλιετίας, οι gamers γνώρισαν τον μεσαιωνικό κόσμο του Age of Empires. Εννοείται πως είχαμε γνωρίσει πολύ νωρίτερα την υπεροχή του Age of Empires, αλλά όσο καήκαμε με το δεύτερο παιχνίδι, σίγουρα δεν καήκαμε με το πρώτο. Καλύτερα γραφικά, καταπληκτικά expansions, ακόμη καλύτερα units και ατελείωτες μάχες online.
Resident Evil 2 (1998)
Για την δεκαετία του ’90, ήταν ξεκάθαρα ό,τι καλύτερο για παιχνίδι με ζόμπι σε συνδυασμό με σενάρια συνομωσίας. Δύο πρωταγωνιστές με διαφορετικό σενάριο, διαφορετικά όπλα και εξίσου διαφορετικό interaction με άλλους χαρακτήρες στο παιχνίδι. Πριν το remake, ο Leon και η Claire έκαναν παρέλαση μπροστά από τις κονσόλες μας με τον Mr. X να μας κυνηγάει στους διαδρόμους. Ωραία χρόνια.
Ξεχάσαμε κάποιο διθυραμβικό; Μοιράσου το μαζί μας.